Coronavirusul chinez – ALARMĂ OMS – Se teme o pandemie globală

Ce este acest coronavirus?

Coronavirusul este un virus transmis în aer, care este răspândit în mod similar la răceli și gripă. Virusul atacă sistemul respirator, provocând leziuni pulmonare. Simptomele includ: curge nasul, cefalee, tuse și febră, respirație greoaie, frisoane și durere musculară.

Este incredibil de contagios și se răspândește prin contactul cu orice pe care se găsește virusul, precum și prin respirația în preajma persoanei infectate, când aceasta tușește sau strănută.

În cele mai multe cazuri, nu veți ști dacă aveți un coronavirus sau un alt virus cauzator de gripă, cum ar fi rinovirusul, dar dacă o infecție cu coronavirus se răspândește în tractul respirator inferior, poate provoca pneumonie, în special la vârstnici, la persoanele cu boli de inimă sau la persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Nu există vaccin pentru coronavirus. În 2003, un focar de virus similar, SARS, a infectat peste 8.000 oameni din 37 de țări înainte de a fi fost sub control, ucigând 800 de oameni în toată lumea.

Coronavirusurile provoacă boli care variază de la răceala comună la cele mai severe, precum SARS.

Inițial, guvernul chinez a încercat să ascundă gravitatea acelei epidemii, dar acoperirea ei a fost expusă de un medic de rang înalt.

Simptomele inițiale ale noului coronavirus includ febră, tuse, junghi în piept și dificultăți de respirație și se aseamănă celor cu pneumonie severă.

Cel puțin o jumătate de duzină de țări asiatice și trei aeroporturi din SUA au început să verifice pasagerii aerieni care sosesc din China centrală.

Președintele chinez Xi Jinping a spus că este „extrem de crucială” luarea tuturor măsurilor posibile pentru combaterea bolii care a infectat cel puțin 217 de persoane din țară.

El a spus: „Focarul recent al unei noi pneumonii coronavirus în Wuhan și în alte locuri trebuie luat în serios. Comitetele de partid, guvernele și departamentele relevante la toate nivelurile ar trebui să pună viața și sănătatea oamenilor pe primul loc.”

Există temeri că virusul mortal ar putea ajunge să se extindă la nivel mondial, odată ce Anul Nou Chinezesc va declanșa peste trei miliarde de călătorii.

Cel puțin șase persoane au murit în timp ce 308 de victime au fost infectate, inclusiv peste 270 în Wuhan, care este epicentrul epidemiei.

Și cu cazuri confirmate în Thailanda, Japonia și Coreea de Sud, se teme că Anul Nou Lunar care urmează, poate declanșa o pandemie globală.

De fapt, a fost raportat astăzi că primul caz din Statele Unite este deja, potrivit unor surse federale.

Această sâmbătă marchează prima zi a sărbătorilor de Anul Nou al țării, cunoscută drept „cea mai mare migrație umană anuală din lume”.

Sute de milioane de chinezi se vor întoarce acasă cu avioane, trenuri, feriboturi și mașini – declanșând mișcări de masă în China și în străinătate. Potrivit Washington Post, mini-vacanța va duce la trei miliarde de călătorii.

Oficialii au confirmat săptămâna aceasta că virusul – care provoacă pneumonie – poate fi transmis foarte ușor de la o persoană la alta.

Acest lucru a ridicat îngrijorarea că persoanele infectate pot deveni imediat un „super-difuzor” – cineva care transmite virusul mai multor persoane decât victima medie.

Virusul SARS din 2002-03, care a început și în China și a ucis 770, s-a răspândit în mai multe țări, datorită călătoriilor internaționale.

Creșterea numărului de victime este printre rapoartele conform cărora soiul de virus ”2019-nCoV ” s-a răspândit în alte orașe și orașe importante, inclusiv Beijing, Shanghai și provincia sudică a Guangdongului.

Taiwanul este ultima țară care a confirmat un caz de virus letal asemănător unui SARS – după ce oficialii australieni au declarat că un bărbat a fost testat pe fondul temerilor de a fi adus virusul din China, fiindcă există sute de cazuri de coronavirus raportate în China.

Dr. Jeremy Farrar, director al Wellcome Trust, a declarat că: Este extrem de preocupant, transmiterea de la o persoană la alta a fost confirmată și, așa cum era de așteptat, vedem un număr de cazuri în creștere rapidă în China, precum și în mai multe țări, cu lucrătorii din sănătate infectați.

El a lăudat viteza cu care a fost identificat virusul și coordonarea globală puternică din partea OMS.

„Călătoria oamenilor este o preocupare uriașă a Anului Nou Chinezesc care se apropie rapid, este corect ca nivelurile de îngrijorare să fie la cel mai înalt nivel”, a adăugat el.

„Este clar că unele persoane sunt afectate și sunt infecțioase, în timp ce altele se confruntă doar cu simptome foarte ușoare sau, eventual, fără simptome (asimptomatice). Acest lucru poate masca adevăratele numere infectate și amploarea transmiterii de la persoană la persoană. Este urgent să se rezolve acest lucru.”

Criza globală iminentă

Vorbind astăzi despre LBC, profesorul virolog principal John Oxford, de la Colegiul Queen Mary, a spus despre potențialul de a se răspândi în preajma acestor sărbători de an nou chinezesc.

OMS a anunțat că va organiza o reuniune a Comitetului de Urgență la Geneva mâine, pentru a stabili dacă focarul ar trebui clasificat ca o criză globală.

În timp ce autoritățile chineze au confirmat mai mult de 300 de cazuri, alte 54 de persoane sunt suspectate bolnave de noua tulpină, iar aproximativ 1.000 de persoane sunt sub observație. Cincisprezece profesioniști din domeniul sănătății sunt printre cei infectați.

Cu toate acestea, experții de la Imperial College London prognozează că numărul adevărat de cazuri ar putea fi mult mai mare – cu estimări mai apropiate de 1.700.

Takeshi Kasai, director regional OMS pentru Pacificul de Vest, a declarat: „Informațiile despre infecțiile raportate recent sugerează că poate exista o transmisie susținută de la om la om.”

Primarul orașului Wuhan a confirmat astăzi ultimele decese, un bărbat în vârstă de 89 de ani, din orașul care găzduiește peste 11 milioane de oameni. Un bărbat în vârstă de 66 de ani, cunoscut doar sub numele de Li, și o femeie de 48 de ani, cunoscută sub numele de Yin.

În Taiwan a fost înființat astăzi un centru de comandă pentru răspuns la focar, cu peste 1.000 de paturi pregătite în secții de izolare în cazul în care virusul se extinde în continuare.

Acolo, oficialii din domeniul sănătății au confirmat că o femeie, care avea în jur de 50 de ani, a prins noua boală. În prezent este în spital și primește tratament, potrivit rapoartelor mass-media locale.

Până în prezent, OMS nu a recomandat restricții de călătorie sau comerț, dar ar putea implementa aceste măsuri în cadrul reuniunii de urgență de mâine.

Liderii OMS trebuie să evalueze dacă acest focar ar trebui să fie declarat o urgență globală, cum ar fi focarul Ebola din 2014 în Africa de Vest, focarul actual în Congo și focarul Zika în America Centrală în 2016.

În timp ce șefii NHS au cerut medicilor din Marea Britanie să fie atenți la semnele virusului ucigaș, ei au spus astăzi că amenințarea pentru britanici este „scăzută”.

Originea virusului nu este cunoscută, însă specialiștii spun că cea mai probabilă sursă este un animal.

Oficialii chinezi au legat focarul luna trecută de o piață de pește din orașul Wuhan – unde au fost confirmate peste 270 de cazuri.

Noua tulpină aparține unei familii numeroase de viruși care provoacă boli care variază de la răceala comună la boli mai grave, precum sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul respirator acut sever (SARS).

Primele semne comune de infecție includ febră, tuse, dificultăți de respirație și dificultăți de respirație, conform OMS. În cazuri grave, poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte.

Proiecție pe aeroporturi din întreaga lume

În Australia, forțele de frontieră au primit ordin să se asigure că toți pasagerii bolnavi sunt evaluați de un ofițer de biosecuritate instruit la sosire.

Directorul general al sănătății, Brendan Murphy, a declarat că riscul este mic, dar a adăugat că cele trei zboruri zilnice din Wuhan vor fi întâmpinate de medici, ca răspuns la „situația în creștere rapidă”.

Oficialii de stat din domeniul sănătății din Noua Țara Galilor de Sud distribuie broșuri în engleză și chineză tuturor pasagerilor care sosesc din Wuhan descriind simptomele.

Spaima s-a propagat când s-a dezvăluit că virusul ar fi ajuns în Australia, după ce un bărbat a fost testat pentru misteriosul virus ucigaș.

Bărbatul din Brisbane se confrunta cu simptome ale coronavirusului fatal după ce s-a întors dintr-o vacanță în familie și a fost plasat în carantină.

De asemenea, Statele Unite au început verificarea pasagerilor la zborurile din Wuhan care sosesc la Aeroportul Internațional John F. Kennedy, Aeroportul Internațional San Francisco și Aeroportul Internațional Los Angeles.

Alte aeroporturi internaționale verifică și pasagerii pentru misterioasa boală asemănătoare cu SARS, după ce s-a dezvăluit că a depășit granițele Chinei.

Un videoclip a fost împărtășit pe Twitter pe care a arătat persoanele aflate într-un zbor intern din orașul chinez Wuhan, având medici în costume de protecție care măsoară temperatura la persoane una câte una.

Un turist britanic din Thailanda este posibil să devină prima victimă occidentală a bolii.

Ash Shorley, 32 de ani, a fost dus în grabă la spital după ce virusul a infectat ambii plămâni în timp ce se afla pe insula Koh Phi Phi din Thailanda.

Focarul a provocat alarma din cauza conexiunii sale cu sindromul respirator acut sever (SARS), care a ucis aproape 650 de persoane în China și Hong Kong în perioada 2002-2003.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.