Culisele unor decizii între SUA și Rusia ce pot afecta grav Europa

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat luni că Rusia va riposta dacă Statele Unite se retrag din Tratatul INF, care interzice rachetele nucleare cu rază intermediară, semnat în 1987.

Preşedintele rus a trecut în revistă eventuale măsuri de retorsiune împreună cu Statul său Major şi şi-a reiterat oferta unui dialog cu Washingtonul în acest dosar, scriu agenţiile ruse de presă, citate de Reuters.
Donald Trump a anunţat la 20 octombrie că intenţionează să se retragă din acest tratat, acuzând Rusia că nu-l respectă, ceea ce Moscova dezminte.

NATO şi-a exprimat îngrijorarea faţă de dezvoltarea de către Rusia a unei rachete de croazieră cu rază de acţiune intermediară – SSC-8 -, care reprezintă, potrivit secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg un „risc grav la adresa stabilităţii strategice”.
Potrivit NATO, SSC-8 sau Novator 9M729 este capabilă să lovească o ţintă la o distanţă cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri, o rază de acţiune interzisă de Tratatul INF.

Europenii încearcă să convingă Moscova să se conformeze tratatului şi să evite astfel ca Washingtonul să se retragă din pact, deoarece ei se tem că această retragere ar putea să conducă la o nouă cursă a înarmării nucleare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.