Cum folosesc negustorii psihologia pentru a vă determina să cumpărați

Scumpirile recente ar trebui să ne determine să fim mai chibzuiți și, totuși, nu suntem, de ce?

S-ar putea să te fi gândit să cumperi doar ceea ce ai nevoie, atunci când ai nevoie. Însă…

…indiferent dacă ai cumpăra alimente, haine sau gadgeturi, comercianții cu amănuntul folosesc puterea de persuasiune psihologică pentru a-ți influența deciziile și pentru a te ajuta să te desparți de bani.

Dacă te gândești bine, pariez că sunt șanse mari să-ți amintești că ai intrat cel puțin o dată într-un magazin alimentar doar pentru a descoperi că aspectul magazinului a fost schimbat.

De ce magazinelor le place să mute totul? Ei bine, este de fapt un răspuns simplu.

Schimbarea locației articolelor dintr-un magazin înseamnă că noi, clienții, suntem expuși la diferite articole în timp ce ne plimbăm căutând lucrurile de care avem nevoie sau ne dorim.

Acest truc poate crește adesea în mod semnificativ cheltuielile neplanificate, pe măsură ce adăugăm mai multe articole în coșurile noastre, adesea din impuls, pe măsură ce petrecem mai mult timp în magazin.

Cumpărare din impuls

De fapt, studiile sugerează că până la 50% din toate produsele alimentare sunt vândute din cauza impulsivității, iar mai mult de 87% dintre cumpărători fac cumpărături impulsive.

Deși sunt complicate și influențate de mulți factori, cum ar fi nevoia de excitare și lipsa de autocontrol, semnalele externe de cumpărare sunt cunoscute pentru:

… „cumpărați unul și primiți un altul gratuit” ofertele, reducerile și afișajele promoționale din magazin, de exemplu – joacă un rol cheie.

O ofertă tentantă poate duce la un val de plăcere temporară și acest lucru îngreunează luarea unei decizii raționale de cumpărare.

Suntem copleșiți de valoarea percepută a „economiilor” dacă cumpărăm articolul aici și acum, așa că ignorăm alte considerente cum ar fi întrebarea dacă chiar am avea cu adevărat nevoie de el.

Nevoia de satisfacție instantanee poate fi greu de ignorat. Bundlingul este o altă tehnică folosită de comercianți cu amănuntul pentru a declanșa achizițiile impulsive. Probabil produsul l-ai văzut destul de des!

Produsele complementare sunt ambalate împreună ca un singur produs, cu un preț, care oferă adesea o reducere substanțială.

Consolele de jocuri, de exemplu, sunt adesea vândute împreună cu două sau trei jocuri, iar magazinele alimentare au pachete de „masă” și chiar pagini web dedicate unei game întregi de oferte.

Cumpărăturile pot fi prietene sau inamice!

În timp ce aceste strategii pot ajuta la creșterea profiturilor retailerilor, ele pot contribui și la crearea de probleme pentru clienții lor.

Cumpărarea pe impuls poate afecta, fără îndoială, bunăstarea psihică a consumatorului. Crește sentimentele de rușine și vinovăție, care la rândul lor pot duce la anxietate, stres și depresie.

Și este potențial și mai grav atunci când cumpărarea impulsionată duce la supracumpărare, mai ales dacă oamenii cheltuiesc bani pe care nu îi au.

Dar există și aspecte pozitive. S-a descoperit că majoritatea cumpărăturilor online dă dopaminei un impuls, deoarece este eliberată în creierul nostru atunci când anticipăm plăcerea.

Așadar, în timp ce așteptăm să sosească achizițiile noastre, avem tendința de a ne simți mai entuziasmați decât dacă am fi cumpărat lucruri din magazin.

Dacă acest sentiment plăcut este tratat bine, nu este nimic în neregulă cu el. Dar, din păcate, nu se termină întotdeauna aici. Acel sentiment trecător de plăcere poate duce uneori la o dependență de cumpărături.

Acest lucru se poate întâmpla atunci când un consumator dorește să experimenteze în mod continuu efectele „de a se simți bine” a dopaminei, apoi intră într-un tipar de cumpărare din ce în ce mai multe articole până când își pierde controlul.

Pe de altă parte, cumpărăturile pot ajuta la restabilirea sentimentului de control al unei persoane.

Când ne simțim nefericiți sau anxioși, avem tendința de a crede că totul este în afara controlului nostru.

Dar pentru că cumpărăturile ne permit să facem alegeri – la ce magazin să mergem sau dacă ne place un articol – poate aduce înapoi un sentiment de control personal și poate reduce stresul.

Deci poate fi o activitate mai semnificativă decât cred mulți oameni. Vânzătorii ne pot ajuta și ei

Deși comercianții cu amănuntul ar putea să nu fie dornici să reducă cantitatea de achiziții pe care le facem, ei ar putea, dacă doresc, să ne influențeze deciziile de cumpărare într-un mod mai pozitiv.

Există o nevoie urgentă de a lupta împotriva obezității în majoritatea țărilor lumii.

De aceea, guvernul Marii Britanii a decis să limiteze promoțiile alimentelor nesănătoase – cele bogate în zaharuri libere, sare și grăsimi saturate – în magazinele majore de vânzare cu amănuntul din octombrie 2022.

Este o strategie care ar putea ajuta. Îndepărtarea bunătăților tentante din lăzi poate ajuta la reducerea cantității de alimente dulci care sunt achiziționate, în unele cazuri cu până la 76%. Potrivit theconversation.com

Și un studiu recent a constatat că, prin creșterea disponibilității și promovarea opțiunilor alimentare mai sănătoase și făcându-le mai vizibile prin plasarea și utilizarea inteligentă a semnalizării, cumpărătorii pot fi cu adevărat încurajați să facă alegeri mai bune.

În cele din urmă, cheia pentru a rezista la bunurile pe care nu le dorim sau nu avem nevoie și pentru a lua decizii sănătoase stă la noi. Ne ajută să fim conștienți de ceea ce facem în timpul cumpărăturilor.

O strategie personală bună este să încerci să răsfoiești mai puțin și să folosești în schimb o listă de cumpărături și să încerci să cumperi doar ceea ce este pe ea. Dar fii blând cu tine, deoarece poate fi mai ușor de spus decât de făcut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.