Cum își bat joc de România bancherii – au avut o strategie sa mențină România în stare de sub-dezvoltare economică

Cele mai mari bănci din România au strategii care nu contribuie de fapt la dezvoltarea țării noastre

Președintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, anunță că l-a chemat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să dea explicații, după ce Banca Națională a constatat faptul că opt bănci străine care operează în România ar fi putut să acționeze concertat pentru a ține România în sub-dezvoltare economică.

”CINEVA VA TREBUI SA RASPUNDA!!!

Așadar, e pentru prima dată când BNR ne informează că opt banci straine care operează în România, au avut o strategie sa mentina România în stare de sub-dezvoltare economică!!! E o concluzie de o gravitate extremă! Firesc, se nasc niște întrebări legitime:

1.A fost sau nu intelegere de tip cartelar intre cele opt banci? In orice variantă, seamănă a subminare a economiei naționale!

2.BNR a constatat acest lucru abia acum? Aceasta strategie e doar de un an? De ce nu a intervenit până acum?

Dacă a aflat abia acum, inseamna ca trebuie demis întreg Consiliul de administratie, iar daca au știut și au tăinuit, e și mai grav. Pentru a ne lamuri, l-am invitat pe guvernatorul Isarescu, marți la ora 12.30, la Comisia economică a Senatului!”, arată Daniel Zamfir, pe pagina personală de Facebook.

Banca Naţională critică în mod direct cele mai mari opt bănci din România, pe motiv că nu îşi asumă prin strategiile pe următorii doi ani o creştere a creditării şi deci a intermedierii financiare, cu toate că realizează pe piaţa financiară românească profituri generoase, mult peste media UE, scrie redactorul-șef Sorin Pâslaru, în ZF.ro.

Primele opt bănci din România, după totalul activelor, sunt BCR (capital majoritar austriac), Banca Transilvania (capital majoritar românesc), BRD-SocGen (francez), Unicredit Bank (italian), Raiffeisen (austriac), ING (olandez), CEC (românesc), Alpha Bank (capital majoritar grecesc).

Luarea de poziție a BNR constituie o premieră, afirmă Pâslaru. Astfel, „pentru prima dată Banca Naţională nu se mai mărgineşte doar să constate o situaţie de fapt, ci avertizează că cele mai mari bănci din România au strategii care nu contribuie de fapt la dezvoltarea sistemului bancar şi a prezenţei sale în economie, ci dimpotrivă, acţiunile lor vor duce la diminuarea intermedierii financiare”, scrie acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.