Cutremur puternic în Croația – cel puțin 7 victime și mai mulți răniți, unii foarte grav

Cutremur puternic în Croația, clădiri distruse și victime în Petrinja

Cutremurul, cel mai puternic înregistrat vreodată în țară, a fost resimțit și în țările vecine.

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea 6,4, care a durat aproape zece secunde, a lovit ieri Croația, lăsând în urma sa moarte și devastare, resimțindu-se în nord-estul Italiei și Marea Adriatică, de la Trieste la Napoli.

Centrul micului oraș Petrinja, la aproximativ 50 de kilometri de Zagreb, este distrus.

Bilanțul, încă parțial: cel puțin 7 decese și mulți răniți, unii foarte grav. Printre victime se numără și o fetiță de 12 ani.

Regiunea fusese deja afectată luni de cutremure puternice, cu o magnitudine de 5 grade, dar cel înregistrat de seismografe ieri la 12:19 a dezlănțuit toată forța sa devastatoare.

Multe clădiri s-au prăbușit – inclusiv spitalul local și o grădiniță – în special în centrul orașului Petrinja, transformat în câteva secunde într-o grămadă de moloz.

Panică în rândul populației care s-a revărsat pe străzi într-o căutare disperată a rudelor, în zona inaccesibilă din cauza întreruperilor imediate în furnizarea de energie electrică, conexiuni telefonice și internet.

Victimele confirmate până acum sunt: o fetiță de 12 ani, un tânăr de 20 de ani, un tată cu fiul său și alte trei persoane, dintre care una a fost victima prăbușirii unei biserici într-un mic sat de lângă Petrinja.

Au fost, de asemenea, pagube considerabile în Sisak, cel mai mare oraș și centrul principal al regiunii afectate și în capitala Zagreb, care a mai fost afectată de un cutremur puternic de 5,5 pe 22 martie.

La acea dată, mii de clădiri au fost avariate, în special în centrul istoric al Zagrebului, cu pagube de aproximativ zece miliarde de euro.

Guvernul a decis să elimine obligația auto-certificării pentru călătoriile între diferitele regiuni: țara este afectată și de epidemie.

Ajutoare ajung la fața locului din diferite țări, inclusiv din România iar Italia a trimis deja o unitate de protecție civilă.

Cutremurul violent din Croația a fost resimțit în toate țările din regiune, de la Slovenia la Serbia, de la Bosnia-Herțegovina la Macedonia de Nord și Muntenegru.

În Slovenia, activitatea de la centrala nucleară de la Krsko a fost suspendată ca măsură de precauție.

În această dimineață, în jurul orei 6.00, alte replici seismice s-au produs în Croația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.