Cyber-învățătoarea – pentru prima dată când androizii se află într-o grădiniță

Proiectul este îngrijit de către responsabilul secției de dezvoltare a sistemelor inovatoare ale Universității Venețiene pentru sprijin educațional.

De la secțiile unui spital la o grădiniță, sub formă de împrumut. Un robot umanoid este protagonistul. După marea lucrare desfășurată alături de medicii din secția de pediatrie, el se duce acum la o creșă  din orașul venețian, „Il bruco”. Ideea s-a născut dintr-o colaborare între Primărie și Roberto Mancin, reprezentant al Departamentului de Sănătate a Femeii și Copilului de la Universitatea din Padova, care de ceva timp împlinesc proiecte de robotică pediatrică.De ce a fost transferat de la secția pediatrică într-o grădiniță?
„În pediatrie există un mediu protejat în care este ușor de utilizat, deoarece există întotdeauna părinți, asistente medicale, psihologi. Grădinița este, în schimb, un loc cu mulți copii și puțini educatori. În spital, s-a născut un fel de terapie cu robotul care dansează, cântă și se joacă cu micuții pacienți. Toate acestea pentru a-i distrage prin reducerea anxietății și a temerii lor înainte de o operație adesea dureroasă”.

Care sunt diferențele substanțiale dintre cele două medii?
„În timp ce în spital copiii pot atinge androizii, în interiorul creșei copiii interacționează doar în spatele unui geam, prin care îl văd dansând sau transformându-se într-un videoproiector”.

Experimentele vor evolua în viitor? Pot roboții înlocui învățătorii?
„Suntem de acord cu consilierul pentru educație al orașului Padova, Cristina Piva, că anul viitor vom crește răspândirea roboților în grădinițe, în loc de creșe. Fabricarea unui produs certificat pentru grupa de vârstă cuprinsă între 4 și 6 ani oferă, de fapt, mai puține restricții decât crearea unui robot adecvat pentru copii și mai mici”, continuă Mancin. „Scopul pe care ni l-am stabilit în următorii doi ani va fi încredințarea a cel puțin un robot fiecărei instituții de oraș”.

Ce vor face în grădinițe?
„Roboții își vor folosi inteligența artificială pentru a înregistra nevoile copiilor răspunzând la orice tip de întrebare grație celor 65 de limbi diferite care pot fi instalate în memoria sa. Astăzi este dificil să găsești un educator care să vorbească atât de multe limbi”.

Pot roboții să înțeleagă emoțiile unui copil?
„Da, motivul pentru care sunt numiți roboți empatici. Prin utilizarea senzorilor pot să înțeleagă starea de spirit a celui care se află în față. În acest scop oferă imagini sau sunete consecvențiale la impulsurile pe care le primesc.“

Caracteristicile tehnice și prețul roboților?
„Au 90 de centimetri înălțime și nu au brațe. O companie din Padova le importă din China și costă aproximativ 9000 de euro, dar pentru școli va exista un preț special. În Italia există deja cincizeci de ,,angajați,, roboți, în principal, în bănci, spitale și biroul de registru al municipiului Torino. Dar roboții fabricați pentru a interacționa cu copiii le avem doar aici”. Interviu adaptat, realizat de tgcom24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.