”De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!” – Papa în România

Românii, un popor tot mai divizat și mai învrăjbit – Papa Francisc subiect de controverse

Cum este perceput Papa Francisc: Ba este prieten și Omul lui Dumnezeu, ba dușman și eretic, satanist! După cum bate vântul foamei de rating pe site-uri sau ignoranța. Papa va beatifica șapte noi sfinți și după cum vedem mai jos, nu se numără printre aceștia actual premier al Ungariei, nici mercenarii tinerilor extremiști ungari.

Când ne arată model de smerenie ne place. Când recită din Eminescu ne place, când merge la Iași, ne place, când încearcă să ne facă să înțelegem cum ar trebui să ne iubim aproapele, ok, dar aproapele să fie numai cine vrem noi?… Ei bine, aproapele să nu fie chiar ungur!… Sau, pentru unii etnici maghiari, să nu fie român! CINE ALIMENTEAZĂ ÎN ROMÂNIA URA ETNICĂ?

Vă îndemn ori să filtrați atent informațiile, ori să evitați site-urile care divulgă – chipurile -secretele conspirației și instigă la conflicte etnice. Au tot interesul probabil să ne știe o țară susceptibilă la tulburări.

Când ne vorbește un străin limba noastră, ne place, când o face în ungurește de ce ne deranjează? Mai ales că majoritari în acele ținuturi sunt cetățenii români de etnie maghiară și de religie catolică.

Dacă în Piața San Pietro, aici la Roma, Papa ne salută și ne vorbește în limba română, ne place, nu ne-ar conveni ca extremiștii italieni să-l înjure pe Papă din cauza asta, nu-i așa?

ATENȚIE: Cine sunt cei șapte episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertății la Blaj care vor fi beatificați la ceremoniile oficiate de Papa Francisc la Blaj:

Vasile Aftenie (1899-1950), episcop vicar general pentru Bucureşti şi Vechiul Regat, a murit la 10 mai 1950, în spitalul închisorii Văcăreşti, la vârsta de 51 de ani. Fusese separat de ceilalţi episcopi arestaţi şi era anchetat de aproape un an de Securitate în beciurile Ministerului de Interne. Vasile Aftenie a fost înmormântat în ascuns de Securitate în cimitirul Bellu catolic, având inscripţionate pe cruce doar iniţialele ”A.V.” Între cei şapte episcopi greco-catolici martiri, a fost primul care şi-a pierdut viaţa în timpul persecuţiei, la 10 mai 1950.

Valeriu Traian Frenţiu (1875-1952), episcop de Oradea şi decan de vârstă al episcopilor greco-catolici, a murit la 11 iulie 1952, la închisoarea din Sighet, la vârsta de 77 de ani. Nu i se cunoaşte mormântul. În 29 o ctombrie 1948, a fost ridicat de la Oradea după miezul nopţii, dus la Bucureşti sub pretextul că va fi primit în audienţă de un ministru, internat pentru două nopţi în celulele arestului Ministerului de Interne şi apoi înfăţişat ministrului Cultelor, care i -a propus să treacă la ortodoxie.

Ioan Suciu (1907-1953), Administrator Apostolic al Mitropoliei Blajului, a murit de foame, în lipsa tratamentelor medicale, la 27 iunie 1953, la închisoarea din Sighet, la vârsta de 46 de ani. Mormântul său din Cimitirul Săracilor a fost nivelat de oamenii Securităţii, pentru a nu i se mai găsi vreodată rămăşiţele.

Tit Liviu Chinezu (1904-1955), consacrat episcop în clandestinitate, în 1949, a murit la 15 ianuarie 1955 în închisoarea din Sighet, fiind bolnav şi lipsit de orice tratament medical, la vârsta de 51 de ani. Locul unde se odihneşte trupul său arămas necunoscut posterităţii.

Ioan Bălan (1880-1959), episcop de Lugoj, a murit la 4 august 1959, l a 79 de ani, la Mănăstirea ortodoxă Ciorogârla, unde fusese închis cu domiciliu obligatoriu după separarea celor trei episcopi ce supravieţuiseră Sighetului. În ultimii trei ani de viaţă i s-au făcut de mai multe ori propuneri de a se dezice de unirea cu Biserica Romei, condiţionate şi de oferirea de tratament medical, toate propunerile fiind refuzate. A fost înmormântat în cimitirul Bellu catolic din Bucureşti.

Alexandru Rusu (1884-1963), episcop de Maramureş, a murit la vârsta de 79 de ani, la 9 mai 1963, în închisoarea din Gherla. Ispăşea o condamnare pe viaţă primită în 1957 pentru ”instigare şi înaltă trădare” după ce fusese eliberat de la Sighet în 1955 şi închis în Mănăstirile ortodoxe Curtea de Argeş, Ciorogârla şi Cocoş. Locul exact al înhumării nu a mai putut fi identificat.

Iuliu Hossu (1885-1970), episcopul de Cluj – Gherla, care a citit Rezoluţia de la Alba Iulia din 1918, a supravieţuit închisorii din Sighet. A fost, până la sfârşitul vieţii, închis cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea ortodoxă Căldăruşani. A fost creat Cardinal în 1969, în secret – in pectore – şi a murit la 28 mai 1970. La ordinul Securităţii, în mare grabă, chiar a doua zi, a fost înmormântat în cimitirul Bellu catolic din Bucureşti. Sursa parțial: stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.