Declarații ”ostile” din partea Italiei adresate Franței

Declarații „ostile” pornesc din Italia – Ministerul de Externe al Franței a convocat ambasadorul italian, după ce vicepremierul italian, Luigi Di Maio, a legat sosirile emigranților de „colonizarea” Africii de către Franța. Potrivit Constant Report

Teresa Castaldo a fost convocată luni de Nathalie Loiseau, șeful de personal al Afacerilor Europene franceze, pentru remarcile „ostile“, lansate de Luigi Di Maio.

Di Maio, care conduce ”mișcarea cinci stele” (M5S), și-a lansat atacul împotriva Franței în timpul unui eveniment desfășurat duminică în regiunea centrală Abruzzo.

„Dacă astăzi oamenii părăsesc Africa, este pentru că unele țări europene, cu Franța în frunte, nu au încetat niciodată colonizarea a zeci de state africane”.

El a cerut UE să sancționeze Franța pentru „sărăcirea Africii” iar emigranții să fie duși în portul francez din sudul Marsilia, mai degrabă, decât în ​​Italia. Se estimează că 170 de persoane s-au înecat în Marea Mediterană în două accidente care au avut loc în weekend, încercând să ajungă în Europa din Libia.

Oficialitățile franceze au declarat pentru presă că observațiile au fost considerate ca fiind  „ostile și fără motiv, având în vedere parteneriatul dintre Franța și Italia în Uniunea Europeană”.

Aceasta este ultima bătălie pe care Italia a ales-o împotriva Franței, de când M5S a venit la putere, în coaliție cu Liga de dreapta, din iunie anul trecut.

Di Maio nu a iertat niciodată președintelui francez, Emmanuel Macron, pentru faptul că a numit M5S o „lepră populistă” într-o comunicare adresată guvernului italian, imediat după alegerea sa.

La începutul acestei luni, el a cerut vestelor galbene din Franța, care au ținut câteva proteste antiguvernamentale violente la începutul lunii decembrie, să nu „renunțe”.

Italia a convocat, de asemenea, ambasadorul francez după ce Macron a criticat Italia pentru „cinism și iresponsabilitate“, atunci când liderii țării au respins salvarea emigranților de pe o navă cu peste 600 de persoane la bord, la puține săptămâni după ce a venit la putere.

Di Maio a refuzat să retracteze cele spuse, după ce Castaldo a fost convocată.

„Nu cred că este vorba despre un incident diplomatic, cred că este doar adevărul ceea ce am spus”, a declarat el. „Franța este una dintre țările care imprimă bani pentru 14 state, împiedică dezvoltarea acestora și contribuie la plecarea refugiaților”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.