DESCOPERIRE URIAȘĂ: un microb împiedică țânțarii să mai răspândească infecția malaria

O echipă de oameni de știință din Kenya și Regatul Unit salută potențialul enorm al unei noi strategii de control al malariei, după ce au descoperit că un microb împiedică țânțarii să mai răspândească infecția teribilă, malaria.

„Datele pe care le avem până acum sugerează că acesta este un blocaj de 100%”, a declarat pentru BBC News Dr. Jeremy Herren, de la Centrul Internațional de Fiziologie și Ecologie al Insectelor. „Destul de mare surpriza … cred că oamenii vor găsi că este un adevărat mare pas înainte”. Potrivit goodnewsnetwork.org citând revista Nature.

Acum, echipa dezvoltă planuri de a răspândi microbul prin populațiile de țânțari din regiunile infectate, într-un efort fără precedent de a elimina 400.000 de morți din cauza acestei boli în fiecare an.

În timp ce studiau țânțarii în apropierea apelor lacului Victoria din Kenya, cercetătorii au găsit pe neașteptate o ciupercă protectoare numită „Microsporidia MB”, care se afla deja în corpurile insectelor.

Acum, scopul lor este să răspândească microbul în cel puțin 40% din țânțari în regiunile infectate cu malarie.

Două metode principale sunt luate în considerare: eliberarea în masă a sporilor de microbi în zonele în care trăiesc mulți țânțari sau implantarea microbului la țânțarii de sex masculin (care nu mușcă) în laborator, care ar fi astfel extins la țânțarii de sex feminin, care răspândesc boala prin mușcăturile lor.

La fel de important este și faptul că niciuna dintre aceste abordări nu ar ucide țânțarii, păstrând astfel echilibrul delicat dintre ecosisteme.

Cercetările lor de laborator promițătoare au fost publicate în prestigioasa revistă științifică Nature, unde au scris „Aceste rezultate sunt semnificative în ceea ce privește transmiterea malariei regionale, epidemiologia și cartografierea riscurilor”.

Acest program ar fi cel mai mare pas înainte în efortul de eradicare a malariei, deoarece infecțiile au scăzut cu 40% până în 2014, datorită distribuției în masă a plaselor de țânțari de către UNICEF și partenerii săi, precum Fondul global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.