Despre românul împușcat aseară de carabinieri în Nord-Italia

Legat de incident, presa locală prezintă știrea astfel:

Românul, în vârstă de 53 de ani, lovit de un glonț tras din arma unui carabinier, a murit în timpul nopții, la spitalul Ponderano, în jurul orei 23.30, în Quaregna Cerreto în via Roma.

Reconstrucția exactă are încă unele aspecte neclare, dar pare că, apelul la 118, ar fi fost făcut de bărbatul însuși, care ar fi pretins că s-a înjunghiat în încercarea de a se sinucide.

În acel moment, carabinierii din Cossato au fost alertați, ajungând la scurt timp la adresă. Nu s-a confirmat că s-a înjunghiat, cert este că românul era complet învăluit de aburii alcoolului.

Apoi, s-ar fi iscat o discuție în timpul căreia omul de 53 de ani, după ce se închisese mai întâi în casă, a ieșit înarmat cu un cuțit și ar fi atacat carabinierii.

S-a iscat o luptă și bărbații în uniformă ar fi încercat să-l calmeze, folosind un spray cu piper, dar fără rezultat.

Furia omului ar fi fost atât de oarbă încât soldatul a fost rănit. Probabil în acel moment, temându-se pentru viața lui și de cea a colegului său, carabinierul ar fi scos arma și ar fi tras focul care l-a lovit pe atacatorul beat, în piept.

Transportat imediat spre spital, încercările medicilor de a-i salva viața, totul în zadar. Românul de 53 de ani care locuia singur într-un apartament din orașul Biella a murit.

Carabinierul rănit ușor, dar din fericire, condițiile sale nu sunt grave.

Astăzi a avut loc începerea anchetei pentru reconstrucția faptelor, revinind acum Unității de Investigare a autorităților di Biella, îndrumată de locotenent-colonelul Massimo Colazzo și coordonată de Parchetul local condus de dr. Teresa Angela Camelio.

Biella, audiat la Parchet carabinierul care a tras noaptea trecută în Quaregna Cerreto, ucigând omul de 53 de ani

Bărbatul ucis se numea Eugen Bejan și, potrivit martorilor, este cunoscut pentru episoade similare, provocând frecvent nu puțină îngrijorare. În aprilie anul trecut, în plin lockdown, s-a adresat primarului Giordani cu tonuri foarte grele.

În urmă cu puțin timp, procurorul de la Biella a lansat următorul comunicat de presă, care reconstituie dinamica evenimentelor și anunță convocarea soldatului atacat:

„La 19 februarie 2021, în jurul orei 23:30, în urma unui apelul telefonic primit de la 118, Centrul de Operațiuni al Carabinierilor din Biella a trimis un echipaj al cazarmei de la Cossato, în Quaregna Cerreto,

…pentru a ajuta personalul sanitar, deoarece, cu puțin înainte, BEJAN Eugen, născut în România, în 1967, rezident în localitate, cu antecedente, a contactat cu puțin timp înainte 112, exprimându-și intențiile de sinucidere.

Ajunși la fața locului, militarii, împreună cu personalul medical, l-au identificat pe reclamant la ușa casei, într-o stare evidentă de intoxicație alcoolică și care, cu un cuțit mare de 16 centimetri, a amenințat că se va sinucide.

Subiectul, cunoscut poliției pentru intervenții anterioare similare, a fost invitat de mai multe ori, atât de către profesioniștii din domeniul sănătății, cât și de militari, să renunțe la intențiile de sinucidere…

…cu toate acestea, nu numai eforturile indicate nu au avut succes, dar odată cu trecerea minutelor, subiectul și-a îndreptat instinctele violente către personalul intervenient, atât de mult încât au fost necesare două încercări pentru a-l neutraliza (și a-l dezarma) folosind spray-ul de piper, încercări care nu au avut niciun efect.

Prin urmare, Bejan, hotărât să-și continue acțiunea agresivă împotriva militarilor și a personalului operațional, până la punctul de a-i forța să fugă, dat fiind că îi urmărea cu un cuțit și un băț.

În ciuda fugii, un soldat a fost atins de o lovitură puternică la cap și la spate și a fost forțat să tragă două focuri în aer cu intenția de a-l face să renunțe și să-l îndepărteze pentru a evita contactul fizic.

Chiar și această încercare nu a reușit să-l descurajeze pe Bejan, care, a început o luptă cu soldatul, dar care s-a încheiat cu un rezultat prost.

Astăzi dimineață, Parchetul, după ce a primit primele documente de investigație conforme art. 589 din Codul penal, a audiat  soldatul care s-a prezentat spontan, asistat de un apărător de încredere, pentru a-și face propria versiune a faptelor”.

Potrivit unor cetățeni, victima era bine cunoscută în sat și, în trecut, se vorbise despre el cu episoade similare, provocând oarece îngrijorări în comunitate.

În aprilie anul trecut, pe timpul izolării, a creat agitație sub efectele alcoolului în parcarea din zona de picnic, mergând chiar până la a-l înjura pe primarul Katia Giordani.

„Îmi amintesc bine acel episod – mărturisește primarul – am fost alături de voluntarii de la Protecția Civilă pentru verificările obișnuite în oraș, când am dat peste el. Am încercat să-l facem să gândească, dar nu a existat nicio cale. Era incontrolabil și abia se mai putea ridica. A trebuit să chem carabinierii ”.

Ceea ce nu știu dacă ar trebui să ne preocupe, sunt tonurile cetățenilor care comentează pe site-uri sau rețelele sociale sub astfel de știri, încinși de spirit puternic naționalist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.