Dezastru ecologic în zona arctică – Vladimir Putin a dispus stare de urgență

Un rezervor de motorină s-a defectat vinerea trecută la o centrală din orașul Norilsk din nordul Siberiei, eliberând 15.000 de tone de combustibil într-un râu și 6.000 de tone în sol, potrivit controlului de mediu al statului rus.

Rusia se luptă să curețe revărsarea unei mari cantități de combustibil din apele nordice

Joi, lucrătorii ruși din echipele de urgență și specialiștii în curățire marină au intensificat eforturile pentru curățarea unei deversări major de combustibil, despre care ecologiștii spun că este primul accident în regiunea polară din Arctica.

Un rezervor de motorină s-a defectat vinerea trecută la o centrală din orașul Norilsk din nordul Siberiei, eliberând 15.000 de tone de combustibil într-un râu și 6.000 de tone în sol, potrivit controlului de mediu al statului rus.

Președintele Vladimir Putin a dispus o stare de urgență pentru a face față dezastrului.

Echipele au ajuns joi în locația de la mare distanță, a declarat Andrei Malov, un purtător de cuvânt al Serviciului de salvare maritimă rusesc, care curăță deversările marine și a fost chemat în weekend. Potrivit Moscow Times

„Nu au mai existat astfel de deversări în Arctica”, a spus el pentru AFP. „Trebuie colectat foarte repede, deoarece combustibilul se dizolvă în apă.”

Râul Ambarnaya, care este cel mai afectat de deversare, se alimentează din Lacul Pyasino, un bazin mare de apă și totodată sursa râului Pyasina, care este vital pentru întreaga Peninsulă Taimyr.

Malov a declarat că serviciul a ridicat șase boomuri de retenție de carburant în râul Ambarnaya pentru a opri revărsarea care intră în lac și a folosit dispozitive speciale pentru a elimina combustibilul.

Dar misiunea de curățare este îngreunată de lipsa drumurilor din zonă și de vremea rece care a făcut deja ca blocurile de gheață să treacă de bariere, eliberând mai mult combustibil în lac, a spus Malov.

„Este o zonă mlăștinoasă și totul poate fi livrat doar pe vehiculele off-road”, a spus Malov, a prezis că tot combustibilul colectat va trebui să rămână pe loc până în iarnă în rezervoare speciale.

Terenul dificil i-a determinat pe unii oficiali să sugereze arderea combustibilului la fața locului, dar șefa rusă pentru supravegherea mediului, Svetlana Radionova, a exclus asta.

„Nu se vor arde produse petroliere”, a declarat agenția de știri Interfax, promițând că va consulta comunitatea științifică cu privire la cele mai bune acțiuni.

Putin a acuzat, miercuri, întârzierea răspunsului la remediere, deși Norilsk Nickel, gigantul metalelor, lider mondial, a cărui filială deține rezervorul de combustibil defectat, insistă că el a informat imediat agențiile relevante.

Comitetul de investigare rus, care a anchetat infracțiunile grave, a declarat că a lansat trei sondaje privind poluarea mediului și încălcarea standardelor de siguranță.

Un tribunal din Norilsk a arestat joi un angajat al companiei NTEK, filiala de energie care deține terenul, deși motivul nu a fost dezvăluit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.