Efectele contrarii ale spot-urilor publicitare

Efectele contrarii ale spot-urilor publicitare

Fiecare dintre noi se simte agasat de publicitatea-picamer, acel gen de spot publicitar la radio sau televiziune care repetă obsesiv o frază, un nume de produs ori de companie.

Au făcut ei, cică, naiba știe unde și cum, niște studii de impact și au constatat că… dacă ne repetă acele cuvinte sau imagini, noi, ca orbii, duși de nas, vom cumpăra produsul sau serviciul lor, doar fiindcă le-am avea astfel imprimate în psihic.

Ei bine, cu foarte mulți ”subiecți”, cum le place lor să ne spună, efectul este cu totul și cu totul contrariu.

Poate că am fi cumpărat acel produs sau serviciu dacă ne-ar fi servit o publicitate armonizată cu informații sincere și exacte.

Deschid radioul, aceleași patru-cinci reclame la chestii care nici nu-mi sunt vitale, nici nu mă atrag prin spotul făcut, dimpotrivă.

La televizor la fel, chiar la ora prânzului, când mai deschid micul televizor din bucătărie să văd cine știe ce știre, mă trezesc cu…

…reclame ori la absorbante intime, ori la produse anti-paradontoză, cu un scuipat sângerând într-o chiuvetă…

Mă întreb, dar ei oare nu socot că la orele de prânz sau cină pot fi mai degrabă programate reclame la altfel de produse, alimentare, spre exemplu?

Refaceți studiile alea de impact și urmăriți dacă chiar au utilitate reclamele puse nechibzuit.

Sinceritatea este un factor esențial. Dacă totuși mă las păcălit și cumpăr acel produs ori serviciu și nu regăsesc ceea ce se spune în reclame…

…în veci nu mai cumpăr nu doar acestea, dar nici de la producătorul respectiv, fiindcă m-a mințit și-l iau de acum încolo, indiferent ce-ar mai face, drept un mare mincinos.

Ai câștigat o dată și ai pierdut pentru totdeauna, efectul vine apoi în avalanșă și te mai miri de ce nu-ți merge afacerea, ai plătit niște cretini să te promoveze.

Dragi producători de reclame și dragi distribuitori ale acestora, impactul unui spot publicitar poate fi optimizat dacă începeți cu pasul cel mai simplu:

”voi v-ați lăsa seduși de o astfel de reclamă pe care o faceți și ați cumpăra produsul respectiv?”

Un alt aspect, acele cache plasate pe site-uri și platforme. Cum cauți ceva pe internet, imediat motoarele de căutare te înregistrează…

…dealtfel și prin ceea ce vorbești la telefon sau mesagerii sau chat-uri, cum te trezești bombardat de reclame la produse ori servicii legate de cuvintele cheie căutate de tine.

Păi dacă am căutat, să spunem, o casă cu chirie sau pantofi și am achiziționat deja, la ce bun să mă bâzâi la cap de acum încolo cu reclamele?

Am cumpărat un bilet de tren Roma-Milano, am fost acolo, mi-am făcut treaba, am revenit acasă, cine știe când mă mai duc…

…acum, ce rost are să mă ciocănești cu reclame la oferte transport? Dacă ar trebui să merg frecvent pe traseul respectiv, mi-aș lua abonament, nu? Inutilă zbaterea voastră.

Mai bine, spre exemplu, arată-mi reclame cu ceva frumos din Lombardia, ca eu să îmi reamintesc locurile, călătoria făcută, și să-mi trezești amintiri sau să mă faci să-mi fie dor și să mă reîntorc! Cu oferte la bilete nu-mi dai un motiv!

Piața publicității este fantastic de dinamică și în permanentă expansiune dar, din păcate, este guvernată în mare parte și de neprofesioniști.

Cele mai atrăgătoare reclame sunt cele sincere, cele care prezintă informații corecte. Apoi, cele cu haz, care te bine dispun, însă nu batjocoritoare.

Efectul psihologic al repetării are impact opus, voi ține minte tocmai SĂ NU CUMPĂR fiindcă… fir-ar, te urăsc, m-ai înnebunit de cap!

Un alt aspect, folosirea copiilor în reclame mi se pare deloc onorabilă. Lăsați copiii să crească frumos și liberi de interesul vostru acerb pentru profit. Ce nu ați face pentru bani? Puneți-vă această întrebare.

Nu sunt deloc împotriva reclamelor, au utilitate și uneori înadins le caut. Exprim doar neprofesionalismul celor care le produc și le distribuie.

Și încă ceva, este zadarnică peste poate cheltuiala de a-mi umple căsuța poștală a locuinței sau cea electronică,  cu reclame, cataloage, flyere, mailuri spam.

Nu le citește nimeni, deci ați muncit degeaba, chiar și mai rău, mi-ați arătat absența respectului față de un posibil sau chiar activ client.

Spusul din gură în gură este reclama cea mai bună, dacă ai reușit să convingi clienții că ai marfă bună, clientul va fi acela care te va recomanda și altora…

…așadar, cheltuiește resursele să faci bine treaba iar consumatorii te vor premia vorbindu-te de bine fiindcă le-ai câștigat încredea fără să-i minți prin reclame idioate, scumpe, neproductive.

Iar voi, cei care trăiți din reclame, mai studiați, dar numai din cărți, ieșiți printre oameni și întrebații ce cred ei despre spotul vostru… vă veți mira câte veți avea de învățat.

Nu-i așa că vă place să descoperiți impostura studiat pusă în reclame? de exemplu: cafea sau banane produse doar în Italia… Unde naiba cresc bananele în bel paese?

Sau, un produs de igienă pentru vasul wc care arată cum se renunță la suportul din plastic care acumulează germenii… păi dacă ai produsul dezinfectant în suport iar acesta este plin de germeni totuși, este clar că produsul acela este total ineficient!


Să mai pomenim și despre țeapa ofertelor?


Cumpărătorilor recomandăm: mâncați bine înainte de a merge la cumpărături, nu faceți un sport din shoping, nu cumpărați ceva doar pentru că vă permiteți, cu banii puteți face și ceva folositor aproapelui, nu vă lăsați seduși de aparențele și minciunile din reclame.

30% din coșul vostru reprezintă obiecte care nu vă sunt necesare, unele vă sunt foarte dăunătoare, altele vor umple coșul de gunoi fără să fie desigilate.

30% din bugetul vostru anual se duce pe apa sâmbetei…chiar dacă faceți cumpărături doar duminica!

Dacă o dată ați fost păcăliți nu e vina voastră, dar dacă și a doua oară sunteți, înseamnă că vă place să fiți ”pelican” să înghițiți orice!


Gata pe astăzi, și noi avem intercalate bannere aici, automat puse de Adsense al lui Google, adesea la fel de neprofesioniști cum aminteam mai sus… deci, urmează publicitate!

Apropo, dacă doriți să promovați vreun produs sau serviciu pe ziarul nostru, vă stăm la dispoziție. Vă amintim însă că, de dragul banilor, nu vom publica chiar orice și oricum…

În mod sigur vă vom ajuta să optimizați impactul reclamelor voastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.