Elevii români, la psihiatru din cauza stresului de la şcoală

Sunt trişti, adorm plângând din cauza programului încărcat

Prea stresaţi din cauza temelor, tot mai mulţi elevi ajung de la şcoală, la psihiatru. Sunt copii care nu mai au timp de copilărie. Lucrează chiar şi 12 ore pe zi, mai mult decât un adult. Sunt trişti, adorm plângând şi ajung să se îmbolnăvească din cauza programului prea încărcat. Un medic neurolog din Gorj a tras un semnal de alarmă care a devenit viral pe Facebook.

Mihaela Pungan este medic, dar şi părinte. Şi vrea să-şi ajute copilul prins într-un sistem dur ca-n armată.

Mihaela Pungan, medic: Profesorii incearca sa faca elevi buni, performanti, olimpici. Sunt copii care rezistă acestui sistem, dar sunt media care nu rezistă.

„Dragă şcoală, de ce faci asta? Copiii noştri nu numai că nu au copilărie, dar se şi îmbolnăvesc” a fost mesajul ei care a devenit viral pe Facebook şi a deschis un subiect TABU în învăţământul românesc. Despre copiii care lucrează din zori şi până-n noapte.

Pentru Darius, o zi obişnuită începe la 7 dimineaţa. Petrece şase ore la şcoală, apoi are nevoie de alte 4-5 pentru teme. Este un elev olimpic.

Mihaela Prăjinariu, director colegiu: Sunt profesori care pun presiuni pe elevi cu un număr mai mare de exercţii pentru acasă. Suntem la un colegiu la care elevii au foarte multe oportunităţi, pot să se înscrie la cursuri.

Din păcate, sunt elevi care nu fac faţă acestui ritm impus de şcoală. Ajung astfel să dezvolte simptomele stresului cronic.

Nu mai are timp absolut deloc pentru ea. Este stresată, se culcă cu gândul că nu a învăţat la anumite materii, că poate nu apucă să înveţe. Dacă nu-şi face tema este stresată pentru că sunt ameninţaţi la ore că vor lua nota 3, este mărturia unei mame despre copila sa.

Laura Birdeanu, psihiatru infantil: Mergem la after school unde facem iar teme şi teme şi teme. Venim acasă, controlăm temele, le luăm de la capăt. Cam astea sunt acţivităţile care epuizează orice organism. În sfârşit ajung la psihiatrie, în momentul în care evoluţia bolii deja şi-a spus cuvântul.

Un ordin de ministru din 2016 stabileşte timpul dedicat temelor.

Ion Isfan, inspector general școlar: O oră pentru învăţământul primar, două ore pentru învăţământul gimnazial şi liceal pentru temele de a doua zi.

Maria Barb, psiholog: Sunt cele de la şcoală şi să-i mai încărcăm acasă cu o oră-două, dar este mult, la clasa întîi, clasa a doua. După şcoală, copilul ar trebui să aibă activitatea ui de relaxare. La cei 1-4, putem vorbi de 4 ore.

Deseori, după cursurile de la şcoală, sunt părinţi care îşi duc copiii la meditaţii. Medicii îi sfătuiesc pe adulţi să le facă celor mici un program adaptat vârstei lor. Iar dacă au insomnii sau adorm plângand înseamnă că sunt deja suprasolicitaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.