Facebook numește primii membri ai consiliului de supraveghere care pot domina peste Zuckerberg

Facebook numește primii membri ai consiliului de supraveghere care pot domina peste Zuckerberg

Noul consiliu de supraveghere a conținutului Facebook Inc. (FB.O) va include un fost șef de stat, un premiu Nobel pentru pace și mai mulți experți în drept constituțional și apărători ai drepturilor în primii 20 de membri ai acesteia, a anunțat compania, potrivit Reuters.

Consiliul independent, care va putea inversa deciziile Facebook și CEO-ul său Mark Zuckerberg cu privire la autorizarea conținutului individual pe Facebook și Instagram, este un răspuns extrem de critic la adresa modului în care compania de social media gestionează conținutul problematic.

Facebook a spus că membrii consiliului de administrație locuiesc în 27 de țări și vorbesc cel puțin 29 de limbi, deși un sfert din grup și doi dintre cei patru co-președinți sunt din Statele Unite, unde își are sediul compania.

Co-președinții, care au selectat ceilalți membri împreună cu Facebook, sunt: un fost judecător federal al SUA și expert în libertate religioasă Michael McConnell, expertul în drept constituțional Jamal Greene, avocatul columbian Catalina Botero-Marino și fostul premier danez Helle Thorning-Schmidt.

Printre membri se numără András Sajó, fostul judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, Julie Owono, director executiv al Internet Sans Frontières, Tawakkol Karman, câștigător al Premiului Nobel pentru pace, cercetătorul australian al guvernării internetului Nicolas Suzor și apărătorul Drepturile digitale pakistaneze Nighat Dad.

Nick Clegg, șeful afacerilor globale Facebook, a declarat despre componența consiliului de administrație că este importantă, dar, totodată, credibilitatea lui va fi dobândită în timp.

„Nu mă aștept ca oamenii să spună: „Oh, aleluia, aceștia sunt oameni fantastici, asta va fi un mare succes”- nu există niciun motiv ca cineva să creadă că va fi un hit mare până când va începe să se simtă cu adevărat greul cazurilor în lunile și anii următori”, a spus el.

Consiliul de supraveghere va începe imediat activitatea și Clegg a spus că va începe să asculte cazuri în această vară.

Consiliul de administrație, care va crește la aproximativ 40 de membri și pe care Facebook s-a angajat să-i finanțeze cu 130 de milioane de dolari pentru cel puțin șase ani, va lua decizii publice și obligatorii cu privire la o mică porțiune de cazuri controversate în care utilizatorii au epuizat procesul obișnuit de apel al Facebook.

De asemenea, compania poate raporta decizii semnificative consiliului de administrație, inclusiv cu privire la reclame sau grupuri Facebook.

Consiliul poate face recomandări de politici către Facebook pe baza deciziilor de caz, la care compania va răspunde public, cum va funcționa:

„Nu suntem poliția de pe Internet, nu ne gândim la noi ca la un fel de grup de acțiune rapidă care se va strecura și va rezolva problemele cu mișcare rapidă”, a declarat co-președintele McConnell reporterilor în timpul unei conferințe, spunând că acest consiliu ar oferi în schimb „o a doua privire”.

Facebook a spus că, raportând cele mai recente rezultate trimestriale, aproximativ 3 miliarde de utilizatori au interacționat cu cel puțin una dintre aplicațiile sale în fiecare lună din trimestru.

Rolul membrilor consiliului de supraveghere sunt cu normă parțială, dar șeful administrativ al consiliului de administrație, Thomas Hughes, a declarat că nu au fost stabilite orele de lucru. El a spus că salariile membrilor vor fi stabilite la un nivel normal pentru sectorul tehnologiei, dar nu vor fi dezvăluite.

Experții privind libertatea de exprimare și guvernanța pe internet au declarat pentru Reuters că ei cred că primii membri ai consiliului de administrație sunt un grup divers și impresionant, deși unii erau îngrijorați că nu mai există experți în moderarea conținutului sau că este prea greu pentru membri ai Statelor Unite.

Facebook a spus că unul dintre motivele pentru care există o prezență puternică a membrilor în Statelor Unite este că unele dintre cele mai dificile decizii sau apeluri din ultimii ani au început în America.

„Nu cred că au făcut alegeri îndrăznețe”, a spus Jillian C. York, directorul libertății de exprimare internaționale la Electronic Frontier Foundation.

David Kaye, raportor special al ONU pentru libertatea de opinie și de exprimare, a declarat pentru Reuters că eficiența consiliului va fi demonstrată atunci când vor fi început să se ocupe de cazuri, dar că nu poate fi o soluție cuprinzătoare la problemele discursului online cu privire la site.

„Marea întrebare”, a spus el, „vor lua situații care ar putea duce la decizii sau hotărâri, întrucât este o instanță de judecată care să contravină intereselor comerciale ale Facebook?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.