Facebook vrea să se conecteze la televizorul de acasă

Se lucrează la un dispozitiv echipat cu cameră video şi inteligenţă artificială

Facebook, cea mai mare reţea socială din lume, vrea să intre pe piaţa echipamentelor TV şi construieşte un dispozitiv echipat cu cameră, care se conectează la televizor și permite apeluri video, precum şi vizualizarea de conţinut video, potrivit cheddar.com.

Proiectul, care poartă numele de cod „Ripley”, folosește aceeași tehnologie de bază precum Portal, dispozitivul de video chat pentru acasă, anunțat recent de Facebook. Livrările pentru Portal vor începe luna viitoare și utilizează inteligenţa artificială pentru a detecta automat și a urmări persoanele care se află într-o conversatie, chiar dacă interlocutorii se deplasează prin încăpere.

Dispozitivele Portal se aşază pe un birou și costă 199 de dolari pentru un ecran mai mic și 349 de dolari pentru unul mai mare. Dar cu Ripley, Facebook ar putea vinde un accesoriu fără ecran pentru televizoarele pe care le au deja. Proiectul are potențialul de a propulsa tehnologia Portal prin implementarea ei pe mai multe platforme hardware și software deopotrivă.

Potrivit surselor cheddar.com, Facebook intenționează să anunțe proiectul Ripley în primăvara anului 2019. Dar dispozitivul este încă în curs de dezvoltare și data ar putea fi schimbată. Anunțul privin lansarea Portal a fost amânat la începutul acestui an, datorită, în parte, scandalului Cambridge Analytica prin care firma britanică a fost acuzată că a recoltat datele a milioane de utilizatori Facebook pentru a ajuta la campania prezidențială Trump din SUA.

Numele Ripley ar putea fi, de asemenea, schimbat, însă indiferent de denumirea lui, serviciul ar putea fi întâmpinat cu scepticism de către public din cauza istoriei companiei Facebook cu privire la confidențialitate și problemelor de securitate. Mulți utilizatori nu au încredere în Facebook suficient de mult pentru a monta în casă camere și microfoane.

Ha Thai, un purtător de cuvânt al Facebook, a refuzat să comenteze subiectul.

Pe lângă funcţia de video chat, Ripley ar putea oferi Facebook o cale de a concura cu cei de la Apple și Amazon. Propriul serviciu de streaming al Facebook este inclus în Portal, iar compania a declarat că intenționează să adauge mai multe servicii de streaming de-a lungul timpului.

Aplicațiile din Portal sunt preinstalate şi nu există posibiliatea de a downloada altele. Împreună cu aplicațiile Facebook precum Messenger și Watch, există aplicații pentru Pandora, Spotify, iHeartRadio și The Food Network.

Ripley va funcţiona pe același sistem de operare precum Portal, construit pe arhitectura open-source Android. Asta înseamnă că ar putea avea caracteristici asemănătoare.

Acestea includ camera cu zoom automat, care poate urmări utilizatorii ca să-i păstreze în cadru, chat video prin Messenger, o rama foto inteligentă pentru momentele în care nu este folosit, Facebook Watch videos, control vocal prin Alexa al celor de la Amazon și o platformă de aplicații terțe, cu conținut video de la dezvoltatori externi.

În timp ce utilizatorii ar putea viziona pe Portal, ocazional, rețete sau știri video, pe Ripley divertismentul ar putea fi conţinutul de bază. De asemenea, dispozitivul ar putea fi un spaţiu pentru anunțurile video Facebook, chiar dacă în prezent acestea nu vor fi afişate pe Portal.

Acestea nu sunt primele device-uri construit de compania lui Mark Zuckerberg. În urmă cu doi ani, Facebook a creat un departament special în cadrul companiei numit Building 8, care se ocupa cu dezvoltarea produselor futuristice.

Grupul a testat două produse anul trecut, care includeau un dispozitiv capabil să facă legătura între creier şi computer, permiţând scrierea la calculator sau orice dispozitiv mobil cu gândul. Un alt proiect a fost un prototip care va ajuta pielea să reproducă funcţia cohleei (sau a melcului membranos din urechea internă).

Dispozitivul de interfață pentru creier, numit Edgefield, se află încă în stadiile incipiente de dezvoltare, având o echipă de angajați ai Facebook care lucrează la acesta. În prezent, grupul lucrează la reducerea numărului de calculatoare necesare pentru a alimenta casca ce acoperă capul și îmbunătățirea conexiunii la fibră de sticlă.

Producătorii care creează dispozitive care se conectează la televizor şi nu numai, vor controla fundamental viitorul tehnologiei care va intra în casele noastre. Este clar că Facebook nu va renunța la această piață, în ciuda dezavantajelor cauzate de numeroasele sale scandaluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.