“False asistente medicale” din România? – Scandal în Suedia

Un scandal uriaş a izbunict în Suedia, după ce televiziunea de stat a difuzat o anchetă de aproape o oră despre  “asistentele false – cu diplome și licențe autentice”, venite de la postliceale din România. Jurnaliştii suedezi au declarat, contactaţi de portalul edupedu.ro, că biroul de presă al ministerului i-a tot amânat, încă din mai, iar după ce Valentin Popa a demisionat, li s-a transmis că ministrul interimar „nu are competența de a da un interviu”.

„Minciuni în inima sistemului medical suedez”, titrează jurnaliștii din Suedia, cu referire la diplomele fără acoperire din România, după cum arată o anchetă difuzată într-o emisiune dedicată investigațiilor jurnalistice, la televiziunea publică din Suedia.

Jurnaliștii prezintă, sub protecția anonimatului, cazul unui asistent care lucrează la Spitalul Universitar din Gothenburg şi care a recunoscut că în doi din cei trei ani în care ar fi trebuit să studieze ăn România, pentru a devini asistent, în realitate a lucrat ca șofer de camioane și a studiat suedeza.

În acceaşi anchetă mai sunt prezentate alte două persoane care erau angajate și lucrau, în timpul în care diplomele deținute astăzi spun că ar fi trebuit să fie în România la studiu. Mergând pe fir, jurnaliştii au ajuns la şcoala Postliceală “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş.

Instituțiile suedeze care eliberează documentele oficiale prin care atestă că o persoană este asistent medical nu au şi capacitatea de a verifica decât autenticitatea lor, nu şi modul în care au fost obţinute.

Profesia de asistentă medicală se află în topul migrației specialiștilor din România. 18.597 de asistente medicale au emigrat și au cerut recunoașterea profesiei în țările Uniunii Europene, potrivit Bazei de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.