Franța sub asediul camioniștilor – haos în transporturi

Zeci de camioane, mobilizate de Organizația întreprinderilor mici și mijlocii (Otre),  „acționează” pentru a pune presiune asupra guvernului. Dar, pentru o dată, reforma pensiilor nu este obiectul furie, ci costul combustibililor, un subiect extrem de inflamabil de la începutul provocării „jachetelor galbene” din noiembrie trecut.

Profesioniștii mobilizați denunță creșterea impozitelor pe motorină cuprinse în proiectul bugetului 2020, studiat în prezent de Parlament. Potrivit Le Figaro

Această măsură, decisă din motive ecologice și economice, „ar fi o lovitură pentru cele 40.000 de companii de transport rutier de marfă”, care ar putea aduce unele la marginea prăpastiei, denunță organizația pe site-ul său web.

La rândul său, managerul estimează că o creștere de doi cenți va duce la 140 de milioane de euro, care vor fi folosiți pentru finanțarea infrastructurilor de transport pe teritoriu. Aprobată de Adunarea Națională în octombrie, a fost desființată de Senat, dar a trebuit fi reintrodusă în a doua lectură de parlamentari.

Otre solicită „anularea definitivă”, explicând că numai companiile franceze ar plăti-o, nu camioanele străine, ceea ce ar crește concurența din partea transportatorilor din alte națiuni. „A accepta o suprataxă suplimentară de combustibil francez înseamnă a înlocui un camion francez cu un camion străin, condus de un străin”, spune el, îngrijorat de „concurența neloială” europeană.

O mobilizare puternică

Astăzi, sâmbătă, Otre organizează operațiuni de blocaje pe autostrăzi, precum și operațiuni mișcări greviste pe mai multe drumuri principale. A36, A62, A65, A63, A6, A7, A620, A8, A75, A104, A13 și A1. Cincisprezece puncte de blocare au fost definite în Franța, afectând Hauts-de-France, Normandia, Champagne-Ardenne, Bretania, Occitania, Île-de-France, Burgundia-Franche-Comté, Noua Aquitania, Auvergne-Rhône-Alpi și Provence-Alpi – Riviera Franceză.

„Guvernul trebuie să asculte furia transportatorilor”, avertizează Otre, pe care îl cheamă să se gândească la soluții alternative, inclusiv o contribuție ecologică sau eliminarea taxei pe osie pentru a compensa majorarea impozitelor. „Creșterea impozitului pe combustibil nu are valoare de mediu” și ar reprezenta un cost suplimentar de „800 de euro pe vehicul pe an pentru transportatori”, calculează organizația.

Sâmbătă dimineață, blocajele drumurilor erau create la 10:30, spune secretarul general al organizației, Jean-Marc Rivera. Unele ar trebui revocate în prima după-amiază, în timp ce altele vor continua până la căderea nopții, „pentru a nu-și asuma riscuri de securitate”.

Locurile de blocaj au fost alese cu atenție: acestea sunt rute frecventate în special de vehiculele grele străine, care „nu contribuie la finanțarea infrastructurilor și rulează foarte des în Franța, nerespectând legislația non-europeană”, spune reprezentantul.

Creșterea impozitării este „o linie roșie”, care va avea un impact asupra „numai a companiilor franceze”, în timp ce omologii lor străini vor fi favorizați, avertizează el. Mai mult, creșterea nu va oferi nicio soluție pentru practicile „ilegale” ale unor transportatori străini, adaugă Jean-Marc Rivera.

Pe „fondul disputei”, organizația este unită cu celelalte federații din sector. Toată lumea vrea să cântărească asupra puterii legislative, să-i împingă pe parlamentari să înlăture această prevedere a legii bugetare din 2020. „Vrem să-l întâlnim pe domnul Darmanin”, a spus șeful Otre, care pune la îndoială „libertatea de gândire”: „în domeniu, europarlamentarii LREM ne spun că înțeleg poziția noastră și că propunerea noastră de contribuție ecologică este interesantă. Dar când vine vorba de vot, urmează poziția grupului”, regretă el.

Subiectul spinos al impozitării combustibilului

Mobilizarea Otre face parte dintr-o opoziție mai largă a profesioniștilor împotriva consolidării impozitării combustibililor.

Principalele federații de transport rutier se confruntă cu creșterea impozitelor pe aceste produse.

La sfârșitul lunii noiembrie, lucrătorii din construcții au blocat accesul la un depozit de petrol la Le Mans, pentru a protesta împotriva eliminării reducerii impozitelor pe motorina non-rutieră.

Încă o dată, protestatarii s-au revoltat împotriva costurilor acestei reforme și au denunțat „concurența neloială” de care ar fi fost victime. În aceeași zi, camioanele au organizat baraje de filtrare în apropierea frontierei franco-belgiene, pentru reamintirea Otre și a Federației Naționale a Transporturilor Rutiere. Organizațiile au considerat-o drept „primul act” al mobilizării camioanelor care tocmai începuseră.

Costul combustibilului rămâne o problemă controversată, atât pentru profesioniști, cât și pentru persoane fizice.

Anul trecut, o creștere a proiectului de lege a fost scânteia care a declanșat mișcarea „jachetelor galbene”, prima mobilizare socială care a făcut ca executivul să se retragă în proiectele sale de la alegerea lui Emmanuel Macron, în 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.