G-20 aprobă impozitul minim global pe profit la summit-ul de la Roma

Sâmbătă, 30 octombrie, liderii celor mai mari economii ale lumii au aprobat un impozit minim global pe profit…

Piatra de temelie a noilor reguli fiscale internaționale menite să estompeze linia paradisurilor fiscale dintre profiturile în creștere ale unor corporații multinaționale.

Mișcarea summitului Grupului celor 20 de la Roma a fost salutată de secretarul american al Trezoreriei, Janet L. Yellen, drept un avantaj pentru afacerile și muncitorii americani.

Miniștrii de finanțe ai G-20 în iulie conveniseră deja asupra unui impozit minim de 15%. Aprobarea oficială era așteptată la summitul de sâmbătă de la Roma al puterilor economice mondiale.

Yellen a prezis într-o declarație că acordul privind noile reguli fiscale internaționale, cu o taxă globală minimă, „va pune capăt cursei dăunătoare spre partea de jos a impozitării corporative”.

Acordul își propune să descurajeze multinaționalele să ascundă profituri în țările în care plătesc impozite puține sau deloc.

În zilele noastre, multinaționalele pot câștiga profituri mari din lucruri precum mărci și proprietate intelectuală. Aceste companii pot apoi atribui veniturile unei sucursale dintr-o țară de paradis fiscal.

Și nu doar atât!

La G20, pe lângă discursuri sforăitoare despre climatică și inegalitățile cursei vaccinării în lume, s-a insistat pe mesaje preocupante. Ne îndreptăm spre neocomunism global?

De ce întrebarea asta? Iată mesajele premierului italian Mario Draghi:

”…un nou model economic care trebuie să promoveze o redresare mai echitabilă
multilateralismul este singurul răspuns posibil la problemele de astăzi…”

”…multe dintre țările noastre au lansat planuri de redresare pentru a stimula creșterea, a reduce inegalitățile și a promova sustenabilitatea…”

Sub masca echității sociale și a multilateralismului se ascund idei mai vechi care conduc spre instaurarea comunismului la nivel planetar. Astfel de discursuri ne amintesc de Ceaușescu!

În altă ordine de idei, economia lumii se află în permanent război.

Mare satisfacție pentru acordul la care au ajuns Uniunea Europeană și Statele Unite „cu privire la tarifele la oțel și aluminiu”.

China și Rusia propun 2060 în loc de 2030 limita până când lumea să facă într-adevăr ceva concret pentru protejarea climei, deoarece tocmai aceste măsuri, astăzi, produc grave consecince economice…

Dincolo de cuvintele frumoase ori încurajatoare, de la summit-ul acesta de la Roma, viitorul nu ne rezervă mai mult optimism.

Privind acest G20, unde deciziile vor avantaja în primul rând pe cei puternici, ne tulbură înțelesul de ce au ales ROMA pentru întâlnire.

Au cheltuit sume uriașe pentru pregătire și desfășurare și mai ales pentru protecție, baricadând orașul, motivând că ”au ei semnale că vor fi atentate”. Păi dacă au semnale, de ce nu au ales un loc în pustiu?

Posibilii atentatori ar ataca taman capitalele aglomerate și cu valoare de patrimoniu mondial. Deci, ceva se contrazice!

Că veni vorba de bani, cât costă și mai ales pe cine, astfel de întâlniri, chipurile, folositoare umanității?

Cine scapă de COVID, este așteptat de… Marea Criză!

G20 și Halloween au ceva în comun, ocultul… dovlecii lumii aprinși pe străzile Romei, dezvrăjirea va avea loc în buzunarele noastre!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.