Galileo Galilei: a fost găsită scrisoarea care i-a costat acuzația de erezie: datează din 1613

În scrisoare, omul de știință italian a explicat unui prieten valabilitatea teoriei heliocentrice în opoziție cu cea geocentrică, susținută de Biserică. Site-ul revistei „Nature” anunță acest lucru.

A fost găsită scrisoarea care a costat lui Galileo Galilei acuzația de erezie. Știrea a fost făcută de revista Nature pe site-ul său, afirmând că documentul a fost descoperit pe 2 august la Londra, într-o bibliotecă a Royal Society, istoricul în știință Salvatore Ricciardo, Universitatea din Bergamo.

Scrisoarea, în care susține teoria heliocentrică, a fost analizată împreună cu colegul său Franco Giudice și Michele Camerota, de la Universitatea din Cagliari.

În șapte pagini scrise la 21 decembrie 1613, Galileo, care a semnat cu inițialele GG, a expus unui prieten teoria sa privind mișcarea Pământului în jurul Soarelui, spre deosebire de teza Bisericii conform căreia Pământul este fix și imobil, așa-numita teorie geocentrică.

„Nu puteam să cred că am descoperit scrisoarea pe care toți savanții care s-au ocupat de Galileo au crezut că s-a pierdut iremediabil”, a spus Ricciardo. „Este chiar și mai incredibil – a adăugat el – deoarece scrisoarea nu a fost ținută într-o bibliotecă obscură și oarecare, ci în biblioteca Societății Regale”.

Ricciardo însuși, împreună cu colegii săi Giudice și Camerota, a analizat scrisoarea și a descris-o într-un articol publicat în revista Notes and Records a Societății Regale. În prezent, raportează revista Nature, mulți cercetători își rezervă fiecare comentariu care așteaptă să citească articolul, odată publicat.

Numai istoricul Allan Chapman de la Universitatea din Oxford si presedinte al Societatii Regale pentru istorie și astronomie, lasă loc pentru entuziasmul: „Este atât de important – a spus el – oferind noi perspective în această perioadă critică“ .

Din scrisoarea adresată lui Benedetto Castelli, există mai multe exemplare și două versiuni diferite. Dintre acestea din urmă, una este păstrată în Arhivele Vaticanului și cea care la 7 februarie 1615 a fost trimisă la Inchiziție, adresată preotului dominican Niccolò Lorini.

Deoarece până în prezent versiunea originală a scrisorii a fost considerată pierdut, problema a fost lăsată deschisă dacă tonul utilizat de către Galileo în fața inchizitorilor a fost de fapt categoric, așa cum a susținut Inchiziția. Descoperirea originalului va putea acum să răspundă la această întrebare care a fost ascunsă de secole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.