Gust și Dezgust – numele tău dat unui cățel sau unei pisici

Pe vremuri mergea de modă să dai nume vacii tale. Fie după zilele săptămânii, fie după culoarea pielii… joiana, dumana, bălțata, bălana… sau, arareori, altor animale din gospodărie, calului îndeosebi: murgu, roibu, suru, fulger. Câinelui de vânătoare sau din ogradă, i se dădea nume de …câine: azorel de exemplu!…

Astăzi, puține apartamente ori vile nu au printre locatarii umani și un cățel sau o pisică, deseori și alte animăluțe numite de… companie.

Nu este absolut deloc ceva greșit, foarte bine. Câinii și pisicile nu doar că sunt benefice casei, sunt adorabili, aduc un strop de suflet printre cei așa de preocupați cu ipocriziile și alergăturile cotidiene. Mai mult, deseori aceste animale au și rol terapeutic.

Am crescut cu pisici și câini în jurul meu iar cât am stat la bunici am avut în preajmă și alte vietăți mai mari sau mai mici. Nu le dedicam toată ființa mea, îmi plăcea de ele, îmi erau dragi, nu le chinuiam, dar parcă eram mai sincer cu ele decât sunt astăzi majoritatea posesorilor de animale…

Așa cum am învățat de la bunici, mai întâi le dădeam ăstor suflete de-ale gurii, apoi mă așterneam și au la masă dar nu cumpăram vreo ceva special pentru ele, crochete, de exemplu! Trăiau fericite pe lângă masa omului, mâncând ce se întâmpla sau ce era potrivit.

Consumismul cu regulile lui îmbroboditoare zise marketing și publicitate, a îndemnat omul să cumpere numai și numai specialități…

La cât se ridică bugetul anual alocat animalelor de companie? Fiecare după cât poate sau după cât este de snob. Nicidecum după cât iubește animalul.

Lăsăm cheltuiala la o parte, deși crapă de foame milioane de copii în lume, aparenta clasă socială înstărită cheltuie sume uriașe pe prostii: hăinuțe pentru pisi, jucării și bere specială pentru cuțu… Nici de-a dracu nu ar da un bănuț unui pui de om, dar pozează în apărătorii planetei, luptă pe Facebook împotriva încălzirii globale!

Guvernele nici nu mai vorbim, ele ar fi în stare să trimită până și câte un carnet de alegător animăluțelor de companie, nicidecum să ajute cumva năpăstuiții și bolnavii umani.

Oare nu cumva să credeți că aș avea ceva cu bietele animale, mesajul este adresat celor care se prefac iubitori și chinuie animalele sugrumându-le cu lese, priviți cu atenție cum supun aceste biete vietăți plăcerilor lor: stai aici, vino mai repede, nu acolo… Îi spânzură în lesă și numesc ei asta …iubire… Iubirea este libertate… Libertatea stă în ceea ce iubești. Nu să-ți fie spre plăcere posesiunea unui animal.

Mai grav, numele pisicuței și a cățelușului.

Numele omenești date animalelor mi se pare o împietate. De Ce? Fiindcă majoritatea numelor omenești sunt și nume de sfinți sau de eroi ori oameni care au marcat profund istoria. Cum să-i spui câinelui tău Beethoven? Bismark, Napoleon… Samuel… sau Costică, Vasilică… Valerică… Gina, Tanța

La pisici mai rar găsim nume omenești… ele aproape scapă discuției de față, câinii însă au devenit o lume mai umană decât cea pretins umană.

Nu cumva s-au dat astfel nume câinilor fiindcă noi vom trebui să le luăm pe cele vechi ale lor? Cum ar fi să îl cheme pe șeful meu Azorel Osulescu? Iar pe mine cum? Gudurel Slugărescu…

Gluma-i glumă dar se îngroașă rău! Haideți să reflectăm un pic și să vedem încotro se prăvale lumea cu animăluțele ei cu tot.

A mai rămas să-i spui cățelului tău bichon giizăs sau gad… bașca să-i ții și niscai liturghii cu delicioase crochete din carne de …om. A mai rămas să-ți duci câinele sau mâța la preot în Biserică, spre împlinirea …tainei botezului…!

Ia să las aici și niște link-uri unde puteți observa cum stă treaba cu numele de câini și de pisici, nu de alta, dar să nu spuneți că …latru la lună:

http://diez.md/2017/07/15/100-nume-de-caini-pentru-prietenul-tau-patruped-bella-si-max-sunt-cele-mai-populare/

https://winner-plus.ro/articole/cele-mai-populare-nume-de-caini-in-2018/

https://cupisici.ro/2017/06/01/200-de-idei-pentru-nume-de-pisici/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.