Haine 100% Biodegradabile – o idee revoluționară

Pentru prima dată, o companie de îmbrăcăminte a venit cu o modalitate durabilă de a produce tricouri din lemn și alge, pentru a putea fi biodegradabile.

Noutatea tehnologică naște la Londra, Vollebak a proiectat tricoul Plant and Algae, astfel încât utilizatorii să poată pur și simplu să descompună cămașa îngropând-o în curtea lor.

Țesătura cămășii este confecționată din eucalipt, fag și molid din surse durabile care sunt tăiate, zdrobite și transformate în fibre textile. Mai mult…  Cerneala de pe cămăși este realizată în întregime cu alge pe care designerii au cultivat-o într-un bioreactor.

„În loc să trecem apa lacului printr-o plasă de bumbac, trecem apa din bioreactor printr-un filtru”, se arată în site-ul Vollebak. „Acest proces separă algele, lăsând o pastă de alge marine. Această pastă este apoi uscată la soare pentru a crea o pulbere fină și această pulbere este amestecată cu un liant pe bază de apă pentru a produce cerneală de alge.”

Deoarece algele nu pot supraviețui în afara apei, se transformă într-un pigment natural care se estompează în culori diferite în timp. În acest fel, designerii Vollebak susțin că nu există două tricouri care să arate la fel după ce au trecut prin mai multe spălări.

„Tricoul Plant and Algae arată ca un tricou normal atunci când îl porți. Biodegradarea nu va începe dacă alergați sau o agățați pentru a se usca ”, continuă site-ul. „Va începe să se biodegradeze doar atunci când îl îngropați în pământ sau îl puneți în compost. Are nevoie de ciuperci, bacterii și căldură a pământului pentru a începe să se rupă. Dacă doriți ca acesta să se biodegradeze, trebuie să îl îngropați în pământ.”

Tricourile, care se pot biodegrada în 8-12 săptămâni, au fost dezvoltate pentru a fi o soluție inovatoare pentru deșeurile textile.

Potrivit unui raport al EPA, în 2015, aproximativ 10,5 milioane de tone de materiale textile au fost trimise la depozit, ceea ce reprezintă aproximativ 7,6% din deșeurile totale.

Alte rapoarte de sustenabilitate afirmă că ar putea fi nevoie de 25 până la 40 de litri de apă pentru a vopsi 2 kilograme de țesături, cu industria textilă consumând aproape 25 de trilioane de litri de apă în fiecare an.

Deși aceste tricouri pentru plante și alge sunt vândute în prezent cu 110 USD, ideea ar putea declanșa o nouă generație de îmbrăcăminte ecologică.

„Lemnul este transformat în țesătură folosind un proces de producție responsabil și ecologic”, precizează site-ul. „În practică, aceasta înseamnă că peste 99% din apa și solventul utilizat pentru a transforma pulpa în fibră este reciclată. Și pe sistemul de notare Higg MSI – care măsoară impactul producției unui kilogram de fibră, ținând cont de epuizarea resurselor fosile, deficitul de apă, eutrofizarea și încălzirea globală – acest material marchează 10 față de scorul obținut de bumbac de 60. Obiectivul nostru final este scorul de 0″.

Jacheta solară rezistentă la apă, foarte respirabilă, care strălucește în întuneric (chiar și după ce a stat aproape de un bec) și poate fi rulată în mână, a fost numită drept una dintre cele mai bune invenții ale revistei Time din 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.