”Hoții de apartament sunt albi” – Rasism vs Rasism!

Pornind de la o știre: Francesco Greco, procuror din Milano: „99,9% dintre hoții care sparg casele sunt albi”

Punctul de vedere al lui Francesco Greco cu siguranță nu a trecut neobservat, nu numai pentru experți, ci și pentru mass-media. Cunoscutul procuror, originar din Napoli, a declanșat multe discuții doar pentru câteva declarații pe care au ajuns zilele trecute la o anumită rezonanță media, cea mai discutată fiind: ”Hoții de apartament sunt albi”

Printre cele mai controversate declarații publicate ale lui Greco se numără cea referitoare la hoții de apartamente. Potrivit procurorului, marea majoritate a acestor criminali sunt albi, iar el citează un fapt, o statistică aparent irefutabilă: 99% dintre hoții care ne golesc apartamentele sunt de piele albă. De ce această clarificare?

Însuși procurorul oferă semnificația declarației sale: „99,9% dintre hoții de apartamente sunt albi și spun asta pentru că uneori ai o idee destul de ciudată despre culoarea pielii în raport cu crima”.

Pe scurt, Greco dă un umăr rasismului, care este evident foarte lăudabil, dar face acest lucru poate într-un loc în care nu ne-am fi așteptat. La fel de înțepător, dar poate mai potrivit, având în vedere locația, cealaltă afirmație a sa:

„La Milano suntem plini de proceduri pentru corupția internațională și vedem efectele negative, atât împotriva statelor victimizate, cât și împotriva afacerilor noastre care, în loc să investească în inovație, investesc în mită”. O acuzație grea, care cu siguranță nu ne poate lăsa indiferenți și care, de asemenea, ne face să reflectăm foarte mult, în special la cei implicați în afirmația pusă în discuție.

Este întotdeauna greșit să vorbim despre crime bazate pe culoarea pielii, dar declarația procurorului Republicii, secțiunea de  la Milano, Francesco Greco, se încadrează în această necesitate de a nega o propagandă xenofobă și suveranistă, care vede străinii în centrul punctelor de vedere, acuzații de fapte și comportament infracțional. El a făcut-o în timpul prezentării raportului pe 2018, când a vorbit despre modul în care cifrele spun o realitate complet diferită față de mesajele transmise zilnic prin media.

În rezumat, referința la culoarea pielii nu servește rasismului – în acest caz, doar pentru a respinge un anumit tip de atitudine care are toate caracteristicile xenofobiei.

De multe ori și de bună voie, de fapt, avem tendința de a face o distincție prin naționalitate raportând doar știri de la propaganda suveranistă cu subliniere.

Realitatea este că nu se comite o infracțiune din cauza culorii pielii, ci pentru că individul are o atitudine criminală. Aceasta este realitatea, la fel și cifrele care evită orice formă de discriminare. Într-adevăr?

Oare nu cumva negrii, țiganii, orientalii, est-europenii, mulatrii ș.a. sunt mereu discriminați de autorități și deseori primesc tratamente diferite față de albii caucazieni?

În toate statele lumii întâlnim frecvent stări de discriminare rasială care duc până la nivel de fenomen social, de ce ne ascundem după vorbe?

Și acestă afirmație, luată în sine, este pur rasistă… indiferent de scopul cu care a fost lansată.

Un coleg spunea deunăzi în redacția noastră că: ”și oile NEGRE dau laptele tot ALB!”

Chiar nu-mi pasă ce culoare are hoțul, ci sunt furios pentru faptă în sine, pagubă, distrugere, intruziunea în spațiul personal… 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.