În Guatemala de nord au fost descoperite zeci de mii de structuri, construite în vechime de către mayași

O mulțime de piramide, temple, palate, fortificații, drumuri, ferme au fost descoperite. Ele au fost ascunse vederii de către vegetația abundentă a junglei din Guatemala.

Noua descoperire indică faptul că mayașii dispuneau de o imensă rețea de așezări urbane interconectate. Aceste orașe aveau, conform estimărilor, o populație totală cuprinsă între 10 și 15 milioane de oameni, cu 1200 de ani în urmă.

Descoperirea a fost efectuată prin utilizarea tehnologiei LiDAR („Light Detection and Ranging”), cu ajutorul căreia specialiștii au putut „vedea” dincolo de mantia verde a junglei care acoperea mulțimea de construcții mayașe. Această tehnologie poate scoate la iveală structuri care sunt aproape imposibil de identificat, în urma unei simple cercetări la nivelul solului, din pricina condițiilor dificile (în cazul de față, din cauza vegetației abundente a junglelor specifice Americii Centrale și de Sud).

Acum, că structurile au fost descoperite prin tehnologia menționată, urmează o muncă îndelungată, concretizată prin săpăturile arheologice. Dată fiind imensa suprafață acoperită cu construcții, nu vor fi cercetate arheologic decât câteva dintre obiective. A fost realizată, deja, o „hartă” a unei suprafețe de 2100 km pătrați, în centrul căreia află binecunoscutele vestigii de la Tikal, din regiunea Peten (Guatemala). Pe această suprafață se află o uimitoare rețea de orașe, care făceau parte, odinioară, dintr-un „megalopolis” mayaș.

Acolo, au fost inventariate, pe baza imaginilor, cel puțin 60.000 de structuri construite de mâna omului printre care și canale de irigații, diguri, cisterne, terasamente. A fost scos la iveală, de asemenea, un ingenios sistem de prevenire a inundațiilor. Eforturile pe care mayașii le-au depus pentru construirea tuturor structurilor recent descoperite trebuie să fi fost colosal – având în vedere că ei nu întrebuințau vehicule prevăzute cu roți pentru transportarea obiectelor grele și nici nu utilizau animale de povară. De obicei, poverile erau transportate fie în spate, fie în ambarcațiuni, atunci când era cu putință.

O altă descoperire surprinzătoare efectuată pe aceleași meleaguri a fost o vastă rețea de fortificații (ziduri, terase, fortărețe), de unde rezultă că războiul era o prezență constantă în viața mayașilor iar conflictele lor militare erau de anvergură.

La momentul său de apogeu, adică în urmă cu 1200 de ani, civilizația mayașă atinsese un nivel care o făcea să fie la fel de sofisticată precum cele mai de seamă civilizații apărute în Europa sau Asia. În anii următori va fi cercetată, în Guatemala, tot cu ajutorul tehnologiei LiDAR, o suprafață de peste 14.000 kilometri pătrați. Sursa: www.ancient-origins.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.