În primele două decenii din noul mileniu au fost salvate milioane de copii – și …totuși…

În 2000, spune raportul Save the children, se estimează că 970 de milioane de copii au fost deposedați de copilărie din cauza problemelor de sănătate, malnutriției, excluderii de la educație, muncii, căsătoriei copiilor și a sarcinii precoce.

Doar două decenii mai târziu: Salvați Copiii raportează că numărul a fost redus cu o treime. 115 milioane de copii sunt trimiși la școală, 11 milioane de fetițe au fost salvate de la căsătorie, 3 milioane de fetițe au fost salvate de la nașterea precoce, a existat o scădere de la 220 milioane până la 94 de milioane a copiilor care muncesc și, la nivel mondial, 4,5 milioane de copii au fost salvați de la moarte.

Națiunile de pe toate cele 5 continente majore au muncit din greu, uneori în fața corupției și chiar a războiului, pentru a obține aceste rezultate extraordinare, inclusiv Bangladesh, Afganistan, Columbia, Filipine, Mexic și Etiopia.

În toate zonele geografice majore ale pământului, scorul indicelui „Salvați Copiii” a crescut, incluzând Africa de Vest, Centrală, de Est și de Sud.

Sierra Leone, cândva o țară în stil Mad Max, cu diamante și războaie civile, a redus la jumătate mortalitatea copiilor, munca lor și rata de căsătorie a copiilor, din 2000.

La 25 de ani de la genocid, scorul din Rwanda este de 744 din 1000 după reducerea ratelor de mortalitate infantilă cu 80%, iar sarcina la adolescență cu 60%.

Care sunt motivele acestei îmbunătățiri?

În Raportul global al copilăriei pe anul 2020, Salvați copiii listează câteva dintre modalitățile prin care au fost atinse aceste obiective excepționale.

Unul dintre principalii factori de reducere ale unor obiceiuri precum căsătoria copiilor, munca, sarcina adolescenților și absența școlarizării a fost un impuls global pentru egalitatea de gen în întreaga lume, nu doar în țările occidentale.

„După cum arată acest raport, creșterea ratelor de educație printre femei și fete a fost esențială pentru îmbunătățirea sănătății copiilor din Bangladesh și protecția copiilor din Afganistan și India”, se arată în raport.

„Investiția în programe educaționale pentru fete și creșterea vârstei la care se căsătoresc poate întoarce 5 dolari pentru fiecare dolar cheltuit. Investiția în programe de îmbunătățire a veniturilor femeilor poate întoarce 7 dolari pentru fiecare dolar cheltuit.”

Primele 5 dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite la care multe proiecte de dezvoltare bilaterală încearcă să se alăture, includ acțiunile privind egalitatea de gen și o educație de calitate.

ODM (Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului), stabilite în 2000, au avut ca scop eradicarea sărăciei sub toate formele sale până la sfârșitul secolului.

„Un studiu recent al instituției Brookings a constatat că, până la 19 milioane de copii – cei mai mulți din Africa -, au fost salvați din cauza acțiunii accelerate de ODM„, se arată în raport.

În cele din urmă, progresele în tehnologii precum smartphone-urile, social media, instrumentele medicale, vaccinurile și medicamentele au schimbat fața lumii în moduri care să beneficieze în special țările în curs de dezvoltare. Aproape toți (96%) dintre oamenii de pe Pământ au acces la Internet, comparativ cu aproape jumătate (58%) în 2001.

Telefoanele mobile sunt folosite pentru a înregistra nașterile, pentru a îmbunătăți detectarea precoce a HIV la copii, pentru a monitoriza malnutriția la copii și pentru a educa oamenii despre planificarea familiei, sănătatea adolescenților și îngrijirea prenatală.

Dacă acest lucru poate atinge națiunile în 20 de ani, vor mai fi alți 20 de ani în urmărirea obiectivelor de dezvoltare ar putea însemna că alți 300 de milioane de copii din întreaga lume s-ar putea bucura de copilăria lor în pace și securitate, înainte de a intra în vârsta adultă ca membrii educați și independenți ai societății – ceea ce este un gând destul de încurajator de a avea pe măsură ce intrăm în acest nou deceniu de speranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.