Israel ia în considerare un armistițiu – Hamas: ok, să înceteze focul

Israel ia în considerare un armistițiu. Hamas: ok, să înceteze focul.

Casa Albă: „Știri încurajatoare”. Fostul prim-ministru, Lapid: „Israelul nu poate ignora cererea lui Biden de încetare a focului”. Merkel: sunt necesare contacte indirecte cu Hamas

Surse militare israeliene citate de New York Times prezic că un acord de încetare a focului cu organizația extremistă religioasă-politică palestiniană va fi cel mai probabil ajuns în următoarele două zile.

Ziarul american consideră că prima fază a încetării focului ar include încetarea atacurilor israeliene asupra infrastructurii Hamas și a încercărilor de a ucide membrii mișcării islamiste.

Hamas, pe de altă parte, ar opri complet atacurile cu rachete împotriva orașelor israeliene.

Potrivit sursei, Israelul cere, de asemenea, oprirea construcției tunelurilor către frontieră și oprirea demonstrațiilor violente de-a lungul barierei. Ar urma și alte faze după încetarea focului.

Se discută și despre întoarcerea cadavrelor a doi soldați israelieni în mâinile Hamasului și a a doi civili israelieni deținuți de fracțiunea palestiniană. În schimb, Israelul ar permite bunurilor să intre în Gaza.

Între timp, însă, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a spus: „Suntem gata să extindem operațiunea dacă este necesar”. „trimitem Hamas într-o călătorie înapoi în timp, o călătorie din care nu îi vom permite să se întoarcă”, a adăugat el, referindu-se la distrugerea infrastructurii militare a Hamas. Potrivit site-ul Times of Israel

Sondaj: 72% israelieni doresc ca operațiunea să continue

Perspectiva unui armistițiu pare puțin apreciată de populația israeliană. Majoritatea cetățenilor sunt, de fapt, convinși că conflictul trebuie să continue și că statul evreu nu trebuie să ajungă la un acord de încetare a focului cu Hamas.

Acest lucru a fost dezvăluit de un sondaj realizat de Direct Polls și citat de Channel 12, potrivit căruia 72% dintre respondenți consideră că „operațiunea ar trebui să continue”.

Procentul crește la 73% atunci când se ia în considerare populația din sudul Israelului. Doar 24% dintre respondenți consideră că Israelul „ar trebui să fie de acord” cu privire la încetarea focului, 22% dintre cei care trăiesc în sud. SURSA


Ce este Hamas? Cine sprijină Hamas?

Hamas a controlat Fâșia Gaza din 2007, atacând în mod repetat Israelul. Are un număr de aliați străini. Dar de unde ia grupul terorist banii și logistica pentru a o face?

Mai recent, însă, pe măsură ce luptele dintre Israel și Gaza se reiau, mass-media au numit Hamas un grup terorist islamist.

Majoritatea guvernelor occidentale, inclusiv Uniunea Europeană și Statele Unite, au clasificat-o drept organizație teroristă. Norvegia și Elveția sunt excepții notabile. Ambele adoptă o poziție strict neutră și mențin legături diplomatice cu organizația care guvernează Fâșia Gaza din 2007.

O scurtă istorie a Hamasului

Hamas a fost fondat în anii 1980 și s-a opus Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP) a regretatului Yasser Arafat încă de la înființare.

Există voci care susțin că guvernul israelian ar fi ajutat la finanțarea Hamas în primele sale zile pentru a construi o contrapondere la OLP, deși toți actorii în cauză neagă faptul că Israelul a jucat vreun rol în crearea organizației.

Spre deosebire de OLP, Hamas nu recunoaște dreptul Israelului de a exista.

Emblema sa prezintă Domul Stâncii din Ierusalim și conturul teritoriului Israel, Gaza și Cisiordania ca un singur stat palestinian.

În 1993, Arafat a încheiat pacea cu Israel în contextul acordurilor de la Oslo, punând capăt primei Intifada, care a început în 1987. Hamas a respins procesul de pace și și-a continuat atacurile teroriste împotriva Israelului.

În 2006, Hamas a câștigat majoritatea absolută la alegerile generale din Gaza. În 2007, și-a consolidat controlul asupra enclavei de coastă printr-o lovitură de stat violentă.

De atunci, Cisiordania a fost controlată de partidul moderat Fatah sub conducerea lui Mahmoud Abbas, în timp ce Gaza a rămas sub controlul Hamas.

Hamas și-a continuat războiul împotriva Israelului din Fâșia Gaza, pretinzând că acționează în „autoapărare”. Organizația s-a angajat în lupte grele împotriva armatei israeliene în 2008/09, 2012 și 2014.

Despre Hamas se poate citi și AICI

Care este situația din Fâșia Gaza?

Fâșia Gaza este unul dintre cele mai dens populate teritorii. Granițele sale terestre strict controlate cu Israelul și Egiptul, împreună cu granița sa maritimă, și-au izolat în mare măsură economia.

O mare parte a populației din Gaza trăiește în condiții de sărăcie extremă și depinde de sprijinul umanitar din străinătate.

Hamas trage adesea rachete asupra Israelului din interiorul zonelor rezidențiale și conduce posturi de comandă în clădiri de apartamente.  În practică, folosește efectiv civilii ca scuturi umane.

Hamas a săpat în secret tuneluri subterane pentru contrabanda armelor în enclavă, în principal din Egipt. Cu toate acestea, guvernul egiptean a reprimat această activitate.

Cine sprijină Hamas?

Qatarul este cel mai important sprijin financiar al Hamasului și aliatul străin. Emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani, a fost primul lider de stat care a vizitat guvernul Hamas în 2012.

Până în prezent, emiratul a transferat 1,5 miliarde de euro (1,8 miliarde de euro) dolari către Hamas.

Între timp, Israelul speră că Qatarul se va alătura Acordurilor Avraam mediate de SUA și va stabili relații diplomatice cu acesta, așa cum au făcut deja mai multe state arabe.

Hamas este susținut și de Turcia. În discuțiile făcute chiar înainte ca Hamas să lanseze rachete împotriva Israelului, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat sprijinul politic pentru liderul Ismail Haniyeh.

Organizația este, de asemenea, susținută de o serie de inițiative și fundații nestatale, dintre care unele au sediul în Germania. Potrivit săptămânalului german Der Spiegel, donațiile către Hamas de la grupuri cu sediul în Germania sunt în creștere.

De unde provin rachetele Hamas?

Numărul de rachete lansate din Fâșia Gaza în Israel a atins un nivel fără precedent în ultimele zile.

Hamas a declarat marți că a lansat 130 de rachete în câteva minute, în încercarea de a copleși sistemul de apărare aeriană Iron Dome din Israel. Rachetele de interceptare ale Israelului sunt mult mai agile, avansate, dar și mai scumpe decât rachetele Hamas.

Timp de mulți ani, Hamas s-a bazat pe rachete furnizate de Iran.

Fabian Hinz, un expert în tehnologia rachetelor din Orientul Mijlociu, a declarat pentru radiodifuzorul public german ZDF că mai multe grupuri din Gaza și-au extins arsenalele de rachete. El a spus că au mii de rachete – au confirmat presa israeliană.

Săptămâna aceasta, Jerusalem Post a citat surse de informații israeliene care au estimat că arsenalul Hamas conține 5.000 până la 6.000 de rachete. Se crede că grupul militant al Jihadului Islamic Palestinian, care colaborează cu Hamas, a adunat încă 8.000 de rachete.

Hinz a spus că rachetele iraniene au fost introduse de contrabandă în Gaza prin Sudan și apoi Egipt.

Cu toate acestea, de la demiterea dictatorului sudanez Omar al-Bashir în 2019, acest lucru a devenit mai dificil. Cu asistență externă, se crede că Hamas produce acum majoritatea rachetelor sale în enclava de coastă. SURSA


Bilanțul victimelor a ajuns până în prezent la 227 de persoane în Gaza.

Ministrul Sănătății din această regiune a precizat că peste 100 dintre victime sunt femei și copii.

În Israel, 12 victime, inclusiv doi copii, au fost uciși, au precizat autoritățile, care au mai menționat că aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate spre teritoriul său de către militanții din Gaza.


Potrivit surselor de negociere citate de mass-media, este de așteptat o încetare a focului în următoarele 24-48 de ore.

Contactele dintre Tel Aviv și Washington continuă. Casa Albă: „Israelul are dreptul să se apere, dar a atins obiective militare semnificative ca răspuns la rachetele lansate de Hamas”. Ministrul german de externe în vizită: „Soluția este două state”

Papa Francisc, în cursul omiliei sale către Sfântul Petru pentru comunitatea credincioșilor din Myanmar, explică faptul că urmărește cu îngrijorare ciocnirile din Țara Sfântă.

El face apel la israelieni și palestinieni să „afle calea dialogului și a iertării” și consideră „inacceptabilă” moartea copiilor din conflict. În Țara Sfântă, Sfântul Scaun a fost întotdeauna în favoarea „soluției celor două state”

În foarte multe țări din lume sunt interzise protestele palestinienilor sau pro palestiniene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.