ITALIA – Institutul Superior de Sănătate demontează știrile false despre vaccinul anti-Covid vehiculate în ultimele zile și răspunde la cele mai frecvente întrebări din partea cetățenilor

ITALIA – Institutul Superior de Sănătate demontează știrile false despre vaccinul anti-Covid vehiculate în ultimele zile și răspunde la cele mai frecvente întrebări din partea cetățenilor

Sunt eficiente vaccinurile Sars-CoV-2?

Pentru a fi aprobate de autoritățile de reglementare, toate vaccinurile trebuie să fie dovedite ca fiind eficiente.

În cazul vaccinului produs de Pfizer, primul care a fost aprobat, studiile au arătat o eficacitate de 94%.

Testele umane ale altor câteva zeci de candidați sunt în desfășurare în întreaga lume, unele dintre ele într-un stadiu avansat, care vor fi aprobate dacă se dovedesc eficiente și sigure.

Ce dovezi există despre siguranța lor, având în vedere că au fost aprobate atât de repede?

Testele solicitate de autorități și efectuate pe candidații la vaccin împotriva Sars-Cov-2 sunt aceleași ca pentru toate celelalte medicamente și vaccinuri deja aprobate anterior.

În Europa, a fost posibil să se accelereze procesul datorită resurselor mai mari disponibile și prin adoptarea unui sistem de revizuire a documentației specifice, care are în vedere examinarea rezultatelor diferitelor faze ale experimentării pe măsură ce acestea ajung și nu într-un bloc la sfârșit.

În cazul vaccinului Pfizer, au fost efectuate teste pe 44 de mii de persoane din diferite țări din întreaga lume.

Cât durează protecția? Pot reveni la o viață ca înainte de pandemie odată ce m-am vaccinat?

Observațiile făcute până acum la teste au arătat că protecția durează câteva luni, în timp ce va fi necesar să așteptați perioade mai lungi de observație pentru a înțelege dacă o vaccinare va fi suficientă pentru câțiva ani sau va trebui repetată.

Nu este încă clar, dar sunt în curs studii privind dacă vaccinul protejează doar împotriva bolii sau previne, de asemenea, infecția. Cel puțin inițial, chiar și cei care sunt vaccinați ar trebui să mențină unele măsuri de protecție.

Cine va fi vaccinat? Când voi putea să îl fac?

Într-o primă fază, lucrătorii din domeniul sănătății și locuitorii RSA vor fi vaccinați. Mai târziu, odată cu sosirea vaccinurilor, vom continua cu restul populației, începând cu cei mai fragili subiecți, cum ar fi vârstnicii sau cei cu boli anterioare.

Vaccinul va fi gratuit și se va face în unitățile sanitare publice. În acest moment, copiii și adolescenții, pentru care vaccinul nu a fost testat, sunt excluși de la vaccinare, în timp ce evaluările sunt în curs pentru femeile însărcinate și cele care alăptează.

Care sunt efectele secundare?

Ca toate vaccinurile, cele împotriva Sars-Cov-2 pot provoca efecte nedorite. În timpul experimentării, au fost găsite reacții frecvente, deja observate în alte vaccinări.

În toate țările care au adoptat vaccinul, inclusiv Italia, există totuși un sistem de supraveghere care colectează rapoarte.

Vaccinurile Sars-CoV-2 au fost preparate prea repede și nu sunt sigure!

FALS: Vaccinurile sunt aprobate de autoritățile competente numai după verificarea cerințelor de calitate și siguranță.

Este inutil să se vaccineze împotriva Sars CoV-2 deoarece virusul s-a mutat deja și vaccinul este ineficient!

FALS: Nu există dovezi în acest moment că mutația virusului detectată în GB ar putea afecta eficacitatea vaccinării.

Vaccinurile determină formarea unui răspuns imun împotriva multor fragmente ale așa-numitei proteine ​​Spike, cea produsă de virus pentru a se atașa de celule și a le infecta.

Deci, chiar dacă ar fi existat o mutație în unele fragmente ale proteinei Spike, este puțin probabil ca acesta să fie suficient pentru a face vaccinul ineficient.

Vaccinurile costă foarte mult, doar cei bogați se pot vaccina!

FALS: Vaccinurile în Italia vor fi puse la dispoziție gratuit tuturor cetățenilor, începând de la categoriile identificate ca prioritare. Vaccinarea, deși în momente diferite, va fi oferită tuturor.

Vaccinul ARN este periculos deoarece modifică codul genetic!

FALS: Sarcina ARNm este doar de a transporta instrucțiunile pentru producerea proteinelor dintr-o parte a celulei în alta, motiv pentru care este numit „mesager”.

În acest caz, ARN poartă instrucțiunile pentru fabricarea proteinei utilizate de virus pentru a se atașa de celule, proteina numită Spike.

Vaccinul este inutil, deoarece imunitatea durează doar câteva săptămâni!

FALS: Protecția indusă de vaccinuri, pe baza datelor care au apărut în timpul studiilor, va dura câteva luni.

Numai atunci când vaccinul este administrat unor părți mari a populației va fi posibil să se verifice dacă imunitatea va dura un an, așa cum se întâmplă cu gripa, mai mulți ani, ca și în cazul vaccinării pneumococice sau dacă va fi necesar să se supună revaccinării.

Vaccinul este inutil, deoarece nu ucide virusul și nu oprește epidemia!

FALS: Scopul vaccinului este de a activa sistemul de apărare al organismului împotriva virusului, astfel încât, dacă intră în contact cu acesta, este gata să îl atace și să-l facă ineficient.

După vaccinare, în cele din urmă voi putea evita purtarea măștii și voi putea întâlni rudele și prietenii în deplină libertate!

FALS: Chiar și după ce ai fost supus vaccinării, va fi necesar să se respecte măsurile de protecție față de ceilalți, cum ar fi masca, distanțarea socială și spălarea atentă a mâinilor.

Acest lucru va fi necesar până când datele privind imunizarea vor arăta cu certitudine că, pe lângă protejarea sa, vaccinul previne și transmiterea virusului către alții.

Ce știm până acum despre primul vaccin disponibil

Liniile directoare ale Agenției italiene pentru medicamente și prospectul Comirnaty

Comirnaty este numele vaccinului produs de Pfizer-Biontech, protagonist al primei campanii de vaccinare anti-Covid, se așteaptă aprobarea EMA pe 6 ianuarie și pentru vaccinul Moderna.

Agenția italiană pentru medicamente, Aifa, a publicat liniile directoare și prospectul pentru manipularea și administrarea corectă a vaccinului.

Cele 35 de întrebări frecvente referitoare la eficacitate și riscuri sunt, de asemenea, disponibile pe site-ul Agenției italiene pentru medicamente.

Un subiect care este drag și medicilor Fnomceo care au publicat aproximativ douăzeci de întrebări și răspunsuri utile despre vaccinurile împotriva Sars-CoV-2.

Iată deci ce știm până acum:

În special, în orientări, AIFA oferă detalii cu privire la principalele riscuri datorate manipulării gheții uscate, necesare pentru menținerea vaccinului Pfizer la temperaturi foarte scăzute.

Acestea includ „arsuri” și utilizarea „în spații închise sau slab ventilate poate duce la o lipsă de oxigen, ducând la asfixiere”!

După cum se știe, acest vaccin mRna trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute în timpul expedierii și depozitării după primire.

Prin urmare, se recomandă „protejarea pielii expuse de contactul cu gheața uscată” prin utilizarea mănușilor izolatoare impermeabile și a ochelarilor de protecție cu scuturi laterale sau viziere.

În centrele de recepție, „dacă nu este disponibil un congelator cu temperatură ultra scăzută” (între -90 și -60 grade), containerul de transport termic poate fi utilizat pentru depozitare temporară, „dar până la 30 de zile”.

Atenție și la eliminarea acestui material: nu aruncați în canalul de scurgere, inclusiv cel al toaletei și nu aruncați în gunoiul menajer.

Printre cele 35 de întrebări frecvente difuzate înainte de Crăciun, AIFA nu prezintă niciun efect asupra ADN-ului și are cel puțin 6 luni de protecție dovedită.

Mai mult, studiile efectuate până în prezent arată că, prin injectarea a două doze, protejează cu până la 95% eficacitate de boala Covid și este „plauzibil” că, de asemenea, vă împiedică să vă infectați și să transmiteți boala altora.

În ceea ce privește durata protecției, până acum perioada de observație a fost de câteva luni, dar „probabil, pe baza studiilor efectuate pe alte coronavirusuri, va dura 9-12 luni”.

Deși pare „puțin probabil un efect negativ asupra vaccinării” datorită noii variante englezești.

Lista întrebărilor nu poate exclude îngrijorările cu privire la reacțiile adverse, care vor fi, de asemenea, atent monitorizate în următoarele luni:

…cele care apar cel mai frecvent (mai mult de una din zece persoane) sunt scurte și ușoare, cum ar fi oboseala și cefaleea.

Chiar și cei care au avut gripă pentru o perioadă scurtă de timp „se pot vaccina împotriva Covid, dar distanța de câteva săptămâni poate fi o măsură de precauție”.

La fel cum cei care au fost deja diagnosticați cu Sars-Cov-2 pot fi vaccinați, dar nu în prima fază a campaniei, deoarece vaccinul „le întărește memoria imunitară”.

Persoanelor cu antecedente de alergie severă li se recomandă să consulte medicul înainte de a se vaccina.

Vaccinul Pfizer-BionTech este destinat întregii populații de peste 16 ani, deoarece, precizează Aifa, rezultatul unor studii în curs de desfășurare este de așteptat pentru copiii sub 16 ani.

În cele din urmă, potrivit Aifa, nu este foarte recomandat să încercați să obțineți vaccinul prin mijloace alternative sau pe internet.

De asemenea, de la Federația Națională a Ordinelor Chirurgilor și Dentiștilor (Fnomceo), răspunsurile și recomandările medicilor, în special cea care avertizează asupra licenței de imunitate odată ce vaccinul a fost făcut:

…este necesar să se mențină utilizarea măștilor și să se respecte și distanțarea după ce s-a primit vaccinul. SURSA: TGCOM24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.