Italia puternic afectată de vremea rea – inundații colosale, furtuni și ninsori

Vremea rea, daunele aproape în întreaga Italia din cauza a două vârtejuri ciclonice. În Piemont, mii de case fără energie electrică… Ploi puternice în Liguria și Lazio, un alt vârtej în Toscana, la Marina di Carrara, în Trentino.

Drumurile închise din cauza pericolului de avalanșă, au izolat numeroase văi din Tirolul de Sud. Din cauza ninsorilor abundente, traficul limitat Tir-urilor pe autostrada Brenner.

Până mâine, 16 noiembrie, situația rămâne perturbată mai ales în Centrul Nord: în după-amiaza și apoi seara, sunt așteptate ploi abundente în Sardinia, Lazio și Toscana.

Ploile se vor muta apoi în Umbria, Emilia Romagna și Triveneto, de asemenea, însoțite de furtuni puternice.

Duminică, vremea rea va afecta și Sudul Italiei cu furtuni puternice în Campania. Va mai ploua pe regiunile Tirrene centrale, pe dealurile Triveneto, unde zăpada va continua să cadă moderat de la 1300 de metri în sus.

Veneția a fost pur și simplu distrusă de vremea rea: „E apă peste tot. Nu eram pregătiți pentru o furtună de acest nivel. Apa a crescut cu 50 cm mai mult decât se aștepta. Ieri chiar am intrat cu cizme de pescuit. Am mers pe vârfuri pentru a încerca să salvez cărțile.” Spune Diana, care lucrează la celebra bibliotecă Acqua Alta din Veneția.

Situația este dramatică iar cărțile deja pierdute sunt de sute: „Ne numim Acqua Alta, ne așteptăm cu apă mare, dar nu atât de mare”. Timp de zile, valul uriaș de apă nu oferă niciun răgaz orașului, iar nivelul apei a atins un nou record (cel mai mare de la inundația din 1966). Situația este critică, iar daunele sunt încă imposibil de estimat, dar mica bibliotecă riscă să fie inclusă în lista celor distruse.

Proprietarul, Luigi Frizzo, când a deschis librăria în 2004, a conceput un mediu original pentru a salva cărțile de la apă: volumele sunt plasate în bărci, gondole și chiar o cadă care înlocuiește rafturile obișnuite, creând o atmosferă suprarealistă și fascinantă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.