Liderul unui grup care ajută oamenii fugiți din Belarus a fost găsit mort în Ucraina

Corpul lui Vitaly Șișov a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev a doua zi după ce nu ar fi reușit să se întoarcă dintr-o fugă. Poliția a deschis o anchetă pentru crimă.

Poliția a declarat că investighează dacă a fost ucis sau este sinucidere. Potrivit BBC.

Între timp, o sprinter olimpică din Belarus care se temea pentru siguranța ei a primit o viză umanitară din Polonia.

Șișov a condus Casa Belarusă a Ucrainei (BHU), un grup care ajută oamenii care au fugit din Belarus, unde opoziția față de guvern este înăbușită.

El a fost unul dintre mulți bieloruși care au fugit din țară, deoarece forțele de securitate au reprimat violent protestele în urma re-alegerii disputate a președintelui Alexander Lukashenko în august 2020.

Ucraina, Polonia și Lituania – vecine cu Belarus – sunt principalele destinații pentru cei care fug de persecuții.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că moartea lui Șișov adaugă un alt strat „preocupărilor noastre cu privire la ceea ce se întâmplă în Belarus” și a solicitat o anchetă.

Moartea lui Șișov este ultimul incident care a determinat controlul internațional al guvernului autoritar al președintelui Lukașenko.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, sprinterul Krystina Timanovskaya, în vârstă de 24 de ani, a obținut o viză umanitară din Polonia după ce a refuzat ordinul echipei sale de a se întoarce mai devreme în Belarus.

Ea a spus că a fost dusă cu forța la aeroport pentru că a criticat antrenorii echipei și și-a exprimat temerile pentru siguranța ei.

La începutul acestui an, a existat un strigăt internațional cu privire la reținerea jurnalistului de opoziție belarus Roman Protasevich și a iubitei sale după ce avionul Ryanair pe care călătoreau a fost forțat să devieze și să aterizeze în Belarus.

„Am fost avertizați în mod repetat”

Poliția a declarat că a recuperat telefonul mobil al lui Șișov și obiectele personale la fața locului.

Ei cer oricui îl cunoaște să ajute cu orice informații despre ultimele săptămâni din viața sa și orice amenințări la adresa vieții sale.

Șișov și-a părăsit casa de luni dimineață și se presupune că a plecat la alergarea zilnică, deoarece echipamentul său sportiv nu a fost găsit la locul lui, au spus colegii săi.

S-a efectuat o cercetare în pădurile unde fugea de obicei. Șișov s-a simțit sub supraveghere constantă de când a părăsit Belarusul anul trecut, au spus ei.

Un coleg, Yuri Shchuchko, a declarat pentru Current Time TV că poliția a spus că Șișov avea urme pe față, sugerând că a fost bătut.

Shchuchko a declarat că ofițerii de securitate ucraineni și poliția au avertizat în mod privat BHU cu privire la amenințările la adresa activiștilor.

„Au spus că ar trebui să fim atenți, deoarece aici exista o rețea KGB din Belarus”, a spus Șchucko.

BHU arată într-o declarație: „Am fost avertizați în repetate rânduri de surse locale și de oamenii noștri din Belarus cu privire la posibile provocări, inclusiv răpirea și asasinarea. Vitaly a reacționat la aceste avertismente cu stoicism și umor”.

Pe site-ul său, organizația neguvernamentală susține că oferă sprijin noilor veniți în găsirea de locuri de muncă, locuință și consiliere juridică.

În timpul unui briefing, șeful poliției naționale ucrainene Ihor Klymenko a spus că Șișov a fost găsit cu vânătăi pe nas și genunchi. Șeful poliției a spus însă că este prea devreme pentru a stabili dacă a fost atacat.

Șișov nu a raportat poliției suspiciunea sa de a fi supravegheat, a spus Klymenko.

Reprimarea opoziției

Alegerile prezidențiale disputate din august trecut au fost catalizatorul unei represiuni împotriva opoziției față de guvernul lui Lukașenko. El este la putere din 1994.

Proteste uriașe au continuat săptămâni întregi după votul controversat, care, potrivit dizidenților din Belarus și guvernelor occidentale, a fost trucat în favoarea lui Lukașenko.

Protestele au fost oprite brutal de poliție și mii de oameni au fost arestați.

Națiunile Unite și grupurile pentru drepturile omului declară că au multe rapoarte despre violența poliției împotriva protestatarilor, cazuri de dispariții și acuzații de tortură.

În ultimele luni, autoritățile bieloruse au încercat să înăbușe disidența rămasă, încarcerând studenții universitari și închizând mass-media independente.

Liderul opoziției Svetlana Tikhanovskaya a obținut victoria în alegeri după ce a preluat de la soțul ei crezul politic, soț care a fost reținut în martie 2020.

A fost forțată să fugă din țară cu copiii ei a doua zi după alegeri și acum trăiește în exil în Lituania.

Marți, Tikhanovskaya a zburat la Londra pentru discuții cu premierul britanic Boris Johnson.

Ulterior, Tikhanovskaya a spus că a fost asigurată de Johnson că Marea Britanie va contribui la crearea „mai multor puncte de presiune” asupra guvernului lui Lukașenko.

Acesta ar include asistență pentru jurnaliștii bieloruși forțați să fugă din țară și pentru activiști ai democrației și organizații caritabile, a spus el.

Anterior, Tikhanovskaya a spus că este „devastată” de moartea lui Șișov și îngrijorată că „cei care fug din Belarus s-ar putea să nu fie în siguranță”.

Unde este Belarus? Aliatul său este Rusia la est și Ucraina la sud. La nord și vest se află Letonia, Lituania și Polonia, membre ale UE și NATO.

Pentru ce contează? La fel ca Ucraina, această națiune de 9,5 milioane este implicată în rivalitatea dintre Occident și Rusia.

Președintele Alexander Lukașenko a fost supranumit „ultimul dictator al Europei” – este la putere de 27 de ani.

Ce se întâmplă acolo? Există o imensă mișcare de opoziție care solicită o nouă conducere democratică și o reformă economică.

Mișcarea de opoziție și guvernele occidentale susțin că Lukașenko a trucat alegerile din 9 august. Oficial ar fi câștigat cu mică diferență.

O represiune masivă a poliției a stopat protestele de pe stradă și i-a trimis pe liderii opoziției în închisoare sau în exil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.