Medicii recomandă: fără alcool sau alte substanțe toxice înainte și după vaccinare

Consumul de lungă durată al alcoolului scade răspunsul imun la vaccinare, spun specialiștii. Nu există date, însă, despre influența băuturilor alcoolice din ziua imunizării sau din zilele următoare

Recomandarea Ministerului Sănătății de a nu se consuma alcool timp de două săptămâni după vaccinare a ridicat numeroase întrebări în rândul celor înscriși pe listele de vaccinare.

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că nu sunt date științifice care să arate scăderea imunității în urma respectării acestei condiții.

„Persoanele care au în obișnuință consumul de alcool, (…) printr-un consum de lungă durată, vor înregistra o scădere a răspunsului imun.

Este un motiv de imunodepresie, de diminuare a răspunsului imun post-vaccinare” – a răspuns marți col. dr. Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), la întrebarea TVR.

El a adăugat că, în calitate de medic, recomandă categoric reducerea la minimum posibil a consumului de alcool și a altor toxice.

Cu toate acestea, „în condițiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantități variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacității vaccinului sau asupra profilului de siguranță, altul decât cel legat strict de consumul de alcool”, a precizat dr. Gheorghiță.

Mai precis, „nu există date care să arate un profil de siguranță nefavorabil”.


Bilanț COVID-19 România | 2.676 de noi cazuri de infectări în ultimele 24 de ore. 81 de pacienți au murit, iar 943 sunt internați la ATI

În ultimele 24 de ore, au fost raportate 2.676 de noi cazuri de îmbolnăviri, din 14.620 de teste efectuate. De asemenea, au fost raportate 81 de decese (42 bărbați și 39 femei). 943 de bolnavi sunt internați la ATI.

Până astăzi, 16 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 765.970 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 711.977 de pacienți au fost declarați vindecați. Sursa: Știrile TVR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.