Metode de a afla dacă firma la care lucrezi a achitat contribuțiile sociale

Metode de a afla dacă firma la care lucrezi a achitat contribuțiile sociale

Pentru că angajatorii nu au transferat contribuțiile de pensii, angajații pot pierde anii respectivi de vechime.
În acest moment, statul acoperă diferența pentru cei cu contribuțiile neplătite, dar acest lucru se va schimba din 2021, când ar urma să intre în vigoare noua lege a pensiilor.

Din acel moment, dacă nu ai toate contribuțiile virate, pierzi vechimea. Este puțin probabil ca firmele să achite toate sumele datorate la fondul de pensii până în 2021.

Trei metode de verificare
În acest moment, cei interesați au mai multe metode de a afla dacă firma a achitat contribuțiile sociale. O primă metodă ar fi să ceară de la departamentul de resurse umane al firmei sau instituției la care lucrează un document oficial, semnat și ștampilat, în acest sens, a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), pentru Libertatea.
Dar această metodă nu este chiar sigură, căci angajatorii se pot fofila să nu dea niciun răspuns sau să mintă pur și simplu.

A doua metodă și cea mai sigură este să te adresezi Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Pe bază de cerere personală, aceasta îți poate arăta exact dacă actualul angajator sau cei anteriori s-au achitat de sarcini.
În acest moment, cererile se pot face pe email și se pot lăsa și direct, în format de hârtie.
A treia metodă este una indirectă și nu este foarte sigură. Dacă aveți vreo bănuială că angajatorul nu vă virează contribuțiile, puteți să verificați dacă nu cumva firma apare în listele de pe site-ul Fiscului privind datornicii. Acestea se publică din trei în trei luni, iar datoriile apar defalcate, fiind incluse chiar și cele de la fondul de pensii. Acesta nu este un indicator exact, deoarece nu puteți ști dacă e fix cazul dumneavoastră sau nu cumva sunt datorii vechi. Totuși, este un bun punct de pornire. În funcție de ceea ce constatați, puteți să întrebați mai departe firma sau Casa de Pensii pentru a obține situațiile exacte.

Din 2021 se va putea verifica pe site-ul Casei de Pensii
Din 2021, însă, cei interesați vor putea afla acest lucru consultând site-ul Casei de Pensii, potrivit Olguței Vasilescu, ministrul Muncii.
„De ce facem din 2021? Pentru că până acum a fost vina statului. Statul nu s-a protejat şi nu s-a interesat să colecteze aceşti bani. Nu a fost vina angajatului că statul nu şi-a activat toate mecanismele de protecţie, ca să poată beneficia de aceştii bani.

De acum încolo, ne vom asigura că angajatul poate intra pe site-ul Casei, să vadă numărul de puncte acumulate şi dacă banii de contribuţii sunt plătiţi de angajator. Atunci pot interveni instituţiile statului, care vor penaliza angajatorul, inclusiv din punct de vedere penal”, arăta Olguța Vasilescu, într-un interviu recent.

Ce faci dacă n-au fost virați banii
În cazul în care constatați că banii nu au fost virați, există, din nou, mai multe opțiuni. Prima dintre acestea ar fi să depuneți o cerere la angajator prin care să îi puneți în vedere că acesta nu și-a îndeplinit obligațiile și să îi cereți să vireze banii.
A doua ar fi să dați în judecată firma sau instituția în cauză. Dezavantajul ar fi că procesele durează mult, dar și că ați putea suferi repercusiuni ale demersurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.