Ministrul Educaţiei plăteşte cu funcţia ideea ca limba română să fie predată minorităţilor doar de profesori români

Pe de o parte, Valentin Popa nu era și nu este chiar atât de agreat de marea parte a românilor, acum, după ultima tărășenie, nu este agreat deloc de minorități, fapt care l-a costat fotoliul de ministru.

Dacă s-a ajuns ca UDMR să condiționeze cine să fie ministru și cine nu, iar PSD-ALDE se închină acestei formațiuni, este ceva extrem de grav, este o puternică discriminare a majorității acestui stat. Am ajuns să fim conduși prin șantaj de Kelemen Hunor? Și ce dacă UDMR ar părăsi barca puterii? Foarte bine! Unde mai pui că nu credem așa ceva, de decenii bune mereu s-au comportat ca niște târfe politice, fără o ideologie, ci doar cu interese separatiste și antiromânești, numai să rămână la guvernare. Dragnea nu este bărbat și patriot, în locul lui i-aș fi zis lui Kelemen ”valea” de la guvernare dacă nu-ți convine! Înseamnă totuși că și Dragnea are slăbiciuni iar Kelemen îl are la mână!

Pe de altă parte, și minoritățile au dreptate, dar numai pe jumătate. De ce să nu predea româna chiar și profesori minoritari? Nu ar avea nimeni nimic împotrivă. Nu contează deloc etnia unui profesor atâta vreme cât este bine pregătit profesional.

Profesori buni de limbă română însă nu prea vedem în sânul minorităților și ce era așa de rău ca această materie, care după cum se vede le face foarte scârbă acestor minorități, de parcă în alte țări minoritățile nu ar fi obligate să învețe limba de stat, să fie predată de profesori români?


Valentin Popa a demisionat astăzi, după ce Uniunea Democrată a Maghiarilor a tot ameninţat că nu mai sprijină puterea PSD-ALDE. După plecarea lui, Guvernul a abrogat ordonanţa pe care o dăduse şi a acceptat ca profesorii maghiari să predea în continuare limba română.

Ordonanţa a fost propusă luna trecută şi practic nu a avut timp să fie introdusă. Ministrul demisionar al Educaţiei a explicat astăzi de ce a considerat necesar ca limba naţională să fie predată de dascăli români.

Valentin Popa, despre motivele demisiei: „Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic.

Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată.

Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes.”

Ministrul Educaţiei a demisionat după o scurtă discuţie pe care a avut-o cu Liviu Dragnea. Preşedintele PSD a făcut pe plac aliaţilor UDMR din Parlament: Valentin Popa a plecat din Guvern, iar prevederea care impunea profesori români la orele de limbă română ale minorităţilor a dispărut, la presiunile politicienilor maghiari.

În cele mai avansate democrații din lume se respectă drepturile minorităților dar, totodată, minoritățile au și OBLIGAȚII, nu doar drepturi, și cel puțin învață limba de stat a respectivei țări.


Ar trebui în România adoptată o lege prin care, cine nu știe fluent limba româna, indiferent de etnie, chiar și român fiind, să fie obligat să o învețe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.