Minneapolis în flăcări – proteste violente pentru omul ucis de polițist

Minneapolis în flăcări – proteste violente pentru omul ucis de polițist

Proteste pentru pedepsirea polițiștilor vinovați de moartea unui suspect reținut au generat violențe fără precedent.

Unul dintre protestanți, suspectat de jaf, a fost împușcat mortal în afara unei case de amanet după ce protestele pentru moartea lui George Floyd au intrat în haos miercuri seară și rebelii au vandalizat magazinele din oraș.

Șeful Poliției din Minneapolis, John Elder, a confirmat la o conferință de presă la miezul nopții că o persoană a fost împușcată și ucisă, iar alta a fost condusă în arest.

Șeful a spus că ofițerii au răspuns la apelurile despre o posibilă înjunghiere în jurul orei 21.25, între Bloomington și Lake Street.

Trupul unui bărbat – pe care ulterior medicii au confirmat că a fost înjunghiat – a fost găsit întins pe trotuarul din afara casei de amanet din Cadillac de către polițiști.

Magazine, printre care Wendy, Target, Walmart și AutoZone au fost jefuite și unele au fost pornite înainte ca rebelii să încerce să spargă un bancomat, precum și …

…multe motive ignorate de avocatul familiei Floyd și de guvernatorul din Minnesota Walz care au promis că vor protesta pașnic miercuri seara.

Fotografiile au arăta o clădire de apartamente în întregime cuprinsă de flăcări, în timp ce protestatarii stăteau și priveau, iar pompierii nu erau veniți…

Un magazin AutoZone a fost, de asemenea, incendiat.

În afara unui magazin de tutun GM, un grup de patru bărbați cu arme de foc uriașe au fost văzuți și au spus că au venit să protejeze afacerile locale împotriva jafurilor.

În timpul revoltelor, o femeie într-un scaun cu rotile a fost lovită în cap și pulverizată cu un stingător după ce a încercat să blocheze protestatarii cu cuțite în mână.

Bătrâna a spus că „tot ce am fi putut face pentru a încerca să păstrăm viața acestui bărbat a fost făcut”, dar omul a murit în spital.

Șeful poliției a refuzat să confirme că trăgătorul a fost proprietarul magazinului de amanet care a ucis victima, deoarece îi jefuia magazinul.

El a spus că aceasta este „o ipoteză”, dar că poliția investighează „câteva scenarii diferite care s-au putut întâmpla”.

Șeful nu ar fi dezvăluit care sunt celelalte scenarii. El a adăugat că nu au existat alte rapoarte despre răniri între manifestanți sau polițiști.

Șeful poliției a criticat acțiunile jefuitorilor și atacatorilor pe care i-a numit „ireverenți” față de familia lui Floyd și pentru toți demonstranții care s-au adunat în mod pașnic pentru a cere dreptate pentru moartea sa.

„Dacă oamenii sunt acolo pentru a onora cu adevărat bărbatul și familia lui, nu așa o faci și este atât de lipsit de respect și de sfâșietor”, a spus el.

„Oamenii folosesc protestul doar ca scop pentru a lua decizii proaste”.

O sursă a declarat pentru KSTP că orașul a solicitat sprijinul Gărzii Naționale pentru a ține violența sub control.

Vestea morții a culminat cu o noapte de haos și distrugere în tot orașul, când revoltătorii au devalizat rafturile, au dat foc magazinelor și au încercat să intre într-o bancă.

Magazinele și clădirile din apropierea focului au fost stropite cu apă de cetățeni în încercarea de a opri răspândirea flăcărilor.

Apoi, pompierii au fost văzuți cum pulverizează de pe clădiri, inclusiv taverna Schooner, care a luat și ea foc.

În magazinul Target de lângă locul arestării lui Floyd, interiorul era o ruină, toate mărfurile rămase în stoc aruncate pe podea.

Martorii au raportat că hoții au folosit unelte pentru a deschide casele de marcat și au încercat să acceseze seifurile magazinului înainte incendieze locul.

Revoltații  au pulverizat graffiti pe pereți înainte de a se muta la o bancă – încercând să-l deschidă și să atace bancomatele.

Filmarile ciocnirilor violente au fost distribuite pe scară largă pe social media, inclusiv de scriitorul conservator Andy Ngo.

Tulburarea a izbucnit pe străzile orașului în a doua zi a manifestației pentru moartea lui Floyd, după ce filmările au apărut marți arătându-l pe ofițerul de poliție, Derek Chauvin, îngenuncheat pe gâtul bărbatului negru, momentele înainte de a muri.

Floyd este auzit rugându-se cu Chauvin, spunând „te rog, te rog, nu pot să respir” și „stomacul mă doare. Gâtul mă doare. Totul doare în timp ce martorii au invitat ofițerii de arest să se oprească.”

Polițiștii au fost văzuți cum stropeau cu spray cu piper în mulțime, iar oamenii indignați aruncau balustrade metalice pe ferestrele districtului poliției.

Aceasta a urmat scenelor haotice ale protestului de marți seară în care protestatarii au fost văzuți înmuindu-și fețele în lapte pentru a limita efectele gazelor lacrimogene și au fugit cu disperare de grindina de gloanțe de cauciuc care ploua asupra lor.

Guvernatorul din Minnesota, Walz, a lansat un apel miercuri pentru ca oamenii să exerseze distanțarea socială și să protesteze în mod pașnic, în timp ce invită polițiștii să exercite reținerea celor de la miting.

Un nou raport de incident a fost publicat, de asemenea, miercuri, care releva faptul că medicii au ajuns pe scena arestării lui Floyd pentru a-l găsi „fără puls”.

Protestul de miercuri a început pașnic, dar în scurt timp au izbucnit ciocniri între manifestanți și polițiști înainte ca orașul să escaladeze în violențe.

Un protestatar a fost aruncat de pe capota unui crucișer de poliție din centrul Los Angeles, miercuri seară, în timp ce o demonstrație de Black Lives Matter care solicita justiția pentru George Floyd a devenit violentă.

Când protestele au intrat în a doua zi în Minnesota, au început tensiuni între forțele de ordine și comunitățile afro-americane din America, protestatarii cerând ca cei patru ofițeri implicați în moartea lui Floyd să fie acuzați de omor.

Primul protest de izbucnire a început în centrul orașului Los Angeles miercuri după-amiază și s-a transformat rapid în violență.

Mitingul de marți a început lângă clădirea Justiției în jurul orei 16:00. ora locală înainte ca protestatarii să plece pe străzi spre zona Templului.

Oamenii purtau semne cu cuvintele „Black Lives Matter”.

Grupul a pornit apoi pe autostrada 101, unde au blocat mașinile de-a lungul drumului. Autostrada a fost blocată.

În jurul orei locale 6.25 pm, mulțimea a început să se deplaseze pe autostradă și a continuat pe străzile din centrul orașului Los Angeles, a informat NBC Los Angeles.

Protestul a venit la câteva ore după ce șeful poliției din Los Angeles, Michel Moore, a lansat o declarație care condamna videoclipul morții lui Floyd drept „incredibil de deranjant”.

Oamenii au lansat pietre și sticle în clădirea în care lucrau cei patru ofițeri legați de moartea lui Floyd.

Unii protestatari au aruncat, de asemenea, resturi într-o mașină cu mesaje pro-Trump și pro-poliție în timp ce treceau prin zonă.

Polițiștii și manifestanții au început mitinguri și miercuri în afara celui de-al treilea cartier al poliției Minneapolis, aproape de locul arestării lui Floyd.

Flori și fotografii au fost plasate în afara Cups Food, unde accidentul a avut loc luni pentru a aduce un omagiu bărbatului pe care membrii familiei l-au declarat ca fiind „persoana preferată a tuturor”.

Mulți protestatari au fost arătați purtând măști pentru a se proteja de răspândirea COVID-19 în timp ce guvernatorul Walz a îndemnat oamenii să practice distanțarea socială.

Polițiștii au purtat echipamente și au ținut scuturi în timp ce au încercat să creeze o barieră umană între protestatari și district.

Unii polițiști au fost văzuți staționați pe acoperișul clădirii privind mulțimea care s-a adunat mai jos.

Autoritățile au declarat, marți, că Floyd a rezistat arestării de către polițiști, însă filmările scenei au pus sub semnul întrebării versiunea evenimentelor, deoarece se arată că a colaborat cu ofițerii….

…a ieșit din vehiculul său și a fost încătușat în fața magazinul alimentar Cup Foods.

Publicarea raportului aruncă și mai multă lumină asupra evenimentelor șocante de luni, precizând că pompierii au fost chemați să asiste medicii cu un bărbat care a avut traume la gură.

El susține că „Stația de pompieri 17” a lui Minneapolis a ajuns pe scena din afara magazinului Cup Foods.

Raportul indică confuzie pe scena, deoarece nici polițiștii, nici trecătorii nu le-au oferit medicilor informații despre Floyd sau despre locația sa.

El spune că, în timp ce echipajul încerca să-l găsească pe Floyd pentru a oferi asistență medicală, ei au auzit din întâmplare și li s-a spus de „mai multe persoane că poliția „l-a ucis pe bărbat”.

Membrii echipajului au reușit în sfârșit să găsească un polițist în interiorul magazinului care le-a spus că medicii l-au pus pe Floyd într-o ambulanță și au părăsit locul.

Guvernatorul Walz a încălcat, miercuri, protocolul în informarea sa zilnică pentru coronavirus pentru a vorbi despre „evenimentele tragice” din Minneapolis luni și pentru a-și trimite condoleanțele familiei lui Floyd.

„La fel ca atâția oameni din oraș și atât de mulți oameni din întreaga țară și din întreaga lume, am fost șocat și îngroziți de videoclipul morții lui George Floyd”, a spus guvernatorul.

„Este clar pentru toată lumea că ceea ce s-a întâmplat cu George Floyd este greșit”, a spus Walz.

„Lipsa de umanitate din videoclip, cum am spus, m-a făcut bolnav fizic și este chiar dificil de înțeles.”

O autopsie nu a fost încă finalizată, au spus oficialii. Walz a mulțumit protestatarilor pentru demonstrația lor pașnică de marți seară.

Avocatul familiei victimei, Ben Crump, a lansat, de asemenea, o declarație prin care a cerut protestatarilor să acționeze pașnic miercuri seară și să nu umbrească memoria celui mort.

„Comunitatea este supărată și pe bună dreptate de moartea nedreaptă a lui George Floyd la mâna ofițerilor de poliție din Minneapolis și durerea lor se revărsă pe străzile din Minneapolis…

…Împărtășim aceste emoții dureroase și cerem justiție, dar îi îndemnăm și pe toți cei care doresc să își ridice vocea să se implice în proteste pașnice și să observe distanțe sociale”,

„Nu putem coborî la nivelul opresorilor noștri și nu trebuie să îi punem în pericol pe ceilalți în timpul acestei pandemii. Vom cere și în cele din urmă vom forța schimbarea de durată aruncând lumină asupra tratamentului oribil și inacceptabil și câștigând dreptatea.”

Walz a cerut, de asemenea, protestatarilor să poarte măști pe față și să practice distanțarea socială la manifestația de miercuri.

„Vreau doar să încurajez toată lumea să fie în siguranță în lumina pandemiei COVID-19 și vreau să le mulțumesc protestatarilor pentru eforturile depuse pentru a protesta în siguranță împotriva pandemiei”, a spus el.

Locotenentul din Minnesota, Peggy Flanagan, a declarat că statul „va primi răspunsuri”, dar a cerut și protestatarilor să rămână în siguranță în timpul protestelor.

„George Floyd ar trebui să fie în viață astăzi”, a spus el. „Durerea acum este insuportabilă”.

Flanagan a avertizat că aceleași comunități cele mai afectate de moartea lui Floyd sunt, de asemenea, cele mai afectate de pandemia coronavirusului – întrucât comunitățile negre au fost afectate în mod disproporționat de acest focar.

„Aseara i-am vazut pe cei care au ales să-și manifeste durerea si furia purtand masti si distantandu-se”, a spus el, adaugand ca doreste sa „le multumeasca” acelor protestatari.

Procurorul general din Minnesota, Keith Ellison, chiar în timpul unei conferințe de presă, a declarat că o anchetă privind moartea lui Floyd este în desfășurare.

Ellison a spus că incidentul îi amintește de cazurile istorice ale poliției cu comunitatea afro-americană, cum ar fi moartea lui Rodney King în 1991.

„Acesta nu este un caz izolat”, a spus el. „Avem de-a face cu o problemă sistemică”.

„Acest eveniment tragic care a luat viața lui George Floyd este un moment în timp și un accident care a implicat o persoană”, a spus Ellison.

„Motivul pentru care există atâta ultraj este că acesta este o parte a unui model mai mare.”

John Harrington, comisarul Departamentului pentru Securitate Publică din Minnesota, a făcut ecou în sentimentele avocatului familiei victimei Ben Crump, că există similitudini îngrijorătoare în cazul decesului negrului neînarmat Eric Garner.

Garner a murit în 2014 după ce a fost plasat într-o cameră de arest de poliția din New York și a luptat pentru viața sa, la fel, spunând că nu poate respira.

Oficialii orașului au identificat pe cei patru polițiști, care imediat au fost concediați, implicați în accidentul de luni:  Derek Chauvin, Thomas Lane, Tou Thao și J Alexander Kueng.

Polițiștii, care inițial au fost plasați în concediu administrativ plătit, au fost concediați marți de la departamentul de poliție din Minneapolis, după ce înregistrările arestării lui Floyd au fost distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare.

Primarul Minneapolis, Jacob Frey, a cerut procurorilor să-l aresteze și să-l acuze pe Chauvin pentru rolul său în incident.

Polițistul care a îngenuncheat pe gâtul lui George Floyd a mai fost implicat într-o lovitură de acest gen, iar unul dintre ceilalți ofițeri concediați…

…a plătit o sumă de 25.000 de dolari ca amendă după ce a fost trimis în judecată pentru că a folosit excesiv forța de arestare în care a dat cu piciorul într-un suspect încătușat.

S-a dezvăluit că doi polițiști concediați pentru arestarea bărbatului negru George Floyd au fost deja cercetați pentru rolurile lor în incidentele anterioare de utilizare a forței.

Derek Chauvin, în vârstă de 44 de ani, ofițerul filmat în genunchi pe gâtul lui Floyd în timpul arestării, este un veteran de 19 ani vechime și care a mai fost cercetat într-un tir fatal al poliției în 2006.

Acum a fost dezvăluit că Chauvin a fost cercetat pentru rolul său în împușcăturile din 2008 în cazul Ira Latrell Toles.

Toles a fost rănit după ce poliția a spus că a plecat să ia o pușcă, iar Chauvin l-a împușcat.

Doi ani mai devreme, Wayne Reyes, de 42 de ani a fost ucis de ofițeri după ce ar fi scos o pușcă în fața a cei șase polițiști, inclusiv Chauvin, relatează Star Tribune.

Iar în 2011, Leroy Martinez, în vârstă de 23 de ani, a fost împușcat și rănit în timpul unei urmăriri făcute de ofițeri, printre care și Chauvin.

Un al doilea ofițer implicat în arestarea de luni, Tou Thao, a făcut parte dintr-o soluționare extrajudiciară de 25.000 de dolari, după ce a fost trimis în judecată pentru folosirea forței excesive în 2017.

Al doilea ofițer, Thao, a fost trimis în judecată în 2017 de Lamar Ferguson, care a susținut că polițistul a folosit forță excesivă în timpul arestării sale.

Un dosar judiciar precizează că asupra lui Thunder și a lui Thao ofițerii au acționat cu forțe nerezonabile, sub formă de pumni, lovituri și genunchi pe față și corp, în timp ce suspectul era neprotejat și încătușat…

Cazul a fost soluționat în afara instanței pentru 25.000 de dolari, după ce Thao a spus că l-a lovit pe Ferguson după, ca răspuns la „rezistența activă la arest”.

Se spune că Chauvin este reprezentat de avocatul Tom Kelly. El a fost avocatul lui Jeronimo Yavez după ce ofițerul de poliție din Minnesota l-a împușcat mortal pe Philando Castile în timpul unei intervenții în 2016.

Yavez a fost găsit vinovat de toate cele trei acuzații de către un juriu în 2017. Ceilalți doi ofițeri au fost identificați de oraș ca Thomas Lane și J Alexander Kueng.

Conform rapoartelor StarTribune, ambii erau ofițeri de poliție începători care se aflau încă în perioade de încercare. Protestele continuă în oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.