Misteriosul “fulger Catatumbo”


Este un fenomen unic în lume. Localizat la gura râului Catatumbo (lacul Maracaibo, Venezuela), fenomenul este un fulger care formează un arc de înaltă tensiune, având o înălţime mai mare de 5 km. Acest fulger poate fi văzut în circa 150 nopţi din an, durând aproximativ 10 ore pe noapte şi apărând de 280 de ori pe oră.

Această furtună permanentă apare în locul în care râul Catatumbo se varsă în lacul Maracaibo, fiind considerat locul cel mai bun din lume unde se creează ozon, judecând după intensitatea descărcării şi frecvenţa sa mare.

Se estimează că în zonă se produc 1.176.000 de descărcări electrice pe an, având o intensitate de 400.000 de amperi şi fiind vizibile de la o distanţă de 400 de km. Din această cauză, fulgerul e folosit drept reper pentru navigaţie de sute de ani.

Coliziunea cu vânturile venind din Munţii Anzi cauzează furtuni şi fulgere, un rezultat al descărcărilor electrice prin gazele ionizate, mai ales datorită metanului rezultat din descompunerea materiei organice din mlaştinile din apropiere. Metanul, fiind mai uşor decât aerul, se ridică în nori, provocând furtuni.

Fiindcă acest loc este unul excepţional, fiind cea mai mare sursă de regenerare a ozonului planetei, unii au propus că zona să fie pusă sub protecţia UNESCO.