Ne îndreptăm spre ”tinerețe fără bătrânețe”?

Cercetătorii finlandezi au descoperit că, pe ansamblu, capacitatea funcțională a persoanelor în vârstă de astăzi este mai bună decât persoanele de aceeași vârstă în urmă cu treizeci de ani.

Această descoperire a fost observată într-un studiu realizat la Facultatea de Științe Sportive și a Sănătății a Universității Jyväskylä.

Studiul a comparat performanțele fizice și cognitive ale persoanelor finlandeze cu vârste cuprinse între 75 și 80 de ani astăzi cu cele ale persoanelor de aceeași vârstă din anii 1990.

„Măsurătorile bazate pe performanță descriu modul în care persoanele în vârstă își gestionează viața de zi cu zi și, în același timp, măsurătorile reflectă vârsta lor funcțională”,

… spune cercetătorul principal al studiului, profesorul Taina Rantanen, într-o declarație.

În rândul bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 75 și 80 de ani, forța musculară, viteza de mers, viteza de reacție, fluența verbală,

… raționamentul și memoria de lucru sunt mult mai bune astăzi decât la persoanele de aceeași vârstă născute mai devreme.

Cu toate acestea, în testele funcției pulmonare, nu au fost observate diferențe între generațiile de referință.

„Creșterea activității fizice și greutatea corpului au explicat viteza mai bună de mers și forța musculară în eșantionul născut mai târziu”

… spune doctorandul Kaisa Koivunen, „în timp ce cel mai important factor din spatele diferențelor de generații în performanța cognitivă a fost educația”.

Cercetătorul post-doctoral Matti Munukka adaugă:

„Eșantionul de 75 și 80 de ani născut mai târziu a crescut și a trăit într-o lume diferită de omologii lor născuți acum trei decenii. Au existat multe schimbări favorabile.

Acestea includ o nutriție și o igienă mai bune, îmbunătățiri în îngrijirea sănătății și a sistemului de educație, o mai bună accesibilitate la educație și o viață mai bună de lucru”.

Rezultatele sugerează că o speranță de viață mai lungă este însoțită de o creștere a numărului de ani trăiți cu bune abilități funcționale la bătrânețe.

Observația poate fi explicată printr-o rată de schimbare mai lentă odată cu înaintarea în vârstă, un maxim mai mare de performanță fizică sau o combinație a celor două.

„Această cercetare este unică, deoarece există doar câteva studii în lume care au comparat măsuri maxime bazate pe performanță între oameni de aceeași vârstă în momente istorice diferite”, spune Rantanen.

Rezultatele sugerează că înțelegerea noastră despre bătrânețe este depășită, potrivit goodnewsnetwork.org

Aceasta este o veste bună pentru noi toți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.