Noul premier al Japoniei: Yoshihide Suga

Yoshihide Suga, numit liderul partidului liberal-democratic din Japonia luni trecut, a fost ales noul premier într-o sesiune extraordinară a parlamentului, obținând 314 voturi din cele 465 disponibile în Camera Reprezentanților.

Suga, în vârstă de 71 de ani, șef de cabinet din 2012, îi succede demisionarului Shinzo Abe, după aproape opt ani neîntrerupți la conducerea guvernului. Potrivit Japan Times

Yoshihide Suga a devenit miercuri cel de-al 99-lea prim-ministru al țării, punând capăt administrației conduse de predecesorul său Shinzo Abe – cea mai îndelungată funcționare din istoria modernă japoneză – și marcând începutul unei noi ere modelate de o mulțime de provocări economice și sociale.

Noul premier va forma imediat primul său cabinet.

Formațiunea sa de guvern care a apărut înainte de un anunț oficial mai târziu, miercuri, subliniază modul în care Suga a îmbrățișat eticheta de a fi moștenitorul lui Abe din motive de continuitate, ceea ce el crede că va fi un element cheie în navigarea țării prin pandemia de coronavirus și recesiunea economică rezultată.

În ansamblu, a ales să păstreze numiții lui Abe sau s-a orientat către legislatori cu experiență în cabinet în cele mai critice posturi, cu scopul de a liniști partidul liberal-democrat aflat la guvernare, acordând prioritate stabilității, echilibrului de putere al fracțiunilor și cooperarea regulată în ceea ce privește noutatea, diversitatea și prospețimea.

Dintre cei 20 de membri ai cabinetului raportați, doar cinci dintre ei sunt miniștri novici, inclusiv fratele mai mic al lui Abe, Nobuo Kishi, noul ministru al apărării.

Pentru posturile cheie ale guvernului, el a ales să-l păstreze pe Taro Aso în funcția de ministru de finanțe, pe Toshimitsu Motegi în funcția de ministru de externe și pe Yasutoshi Nishimura în funcția de ministru responsabil cu revitalizarea economică și răspunsul guvernului la coronavirus.

Cu toate acestea, în domeniile politice pe care Suga le pasionează în mod deosebit, cum ar fi digitalizarea și reformele de reglementare, noul prim-ministru a implementat o reorganizare cu scopul de a-și atinge ambițiile, instalând în același timp oameni cu experiență guvernamentală anterioară.

Ministrul Apărării, Taro Kono, a fost numit ministru responsabil cu reformele administrative.

Pentru vechiul său post de secretar șef al cabinetului, Suga l-a contactat pe ministrul de sănătate ieșit Katsunobu Kato, cu care a lucrat între 2012 și 2015, când Kato era secretar șef adjunct al cabinetului.

Analiștii au spus că atribuirea lui Kato la acest rol este un semn că Suga îi recunoaște capacitatea de coordonator și de a transmite mesaje clare și directe.

Secretarul șef al cabinetului este o combinație dintre cel mai înalt purtător de cuvânt al guvernului și echivalentul șefului de personal – operatorul titular este adesea descris ca mâna dreaptă a primului ministru – și ca atare necesită abilități de conducere excepționale.

Selecția guvernului, însă, contrastează cu poziția sa anterioară care solicita partidului să desființeze politica de modă bazată pe fracțiuni, ilustrând dilema că fracțiunile LDP sunt, din punctul său de vedere,

…un rău necesar pe care trebuie să îl facă, încrederea în consolidarea bazei sale de putere. atât în ​​guvern, cât și în partid, din moment ce Suga însuși nu aparține niciunuia dintre ei.

Pentru a sublinia calificarea sa principală de continuitate după administrația Abe, Suga a ales cinci deputați din fracțiunea Hiroyuki Hosoda de care aparține fostul prim-ministru, spre deosebire de doar trei dintre membrii dietei LDP care nu aparțin unei fracțiuni.

Grupul Hosoda se numără printre cele cinci fracțiuni LDP care l-au susținut oficial pe Suga la alegerile pentru conducerea partidului.

De asemenea, a selectat cu atenție doi legislatori din fracțiunea Fumio Kishida și un deputat din fracțiunea Shigeru Ishiba, ai cărui lideri s-au confruntat cu el.

Aceste alegeri demonstrează efortul lui Suga de a atenua nemulțumirile legate de problemele personalului și de autoritatea de stabilire a agendei foștilor rivali.

Deși alegerile pentru conducere s-au încheiat, Suga se confruntă acum cu perspectiva unui alt vot mult mai important: alegerile pentru Camera inferioară.

LDP prevede o posibilă alegere anticipată încă din această toamnă.

În cadrul partidului a existat un argument persistent conform căruia alegerile anticipate ar fi fost mai bune, întrucât recent relansat Partidul Constituțional Democrat din Japonia, cel mai mare partid de opoziție cu 150 de membri ai dietei, nu este bine pregătit pentru un astfel de vot.

Partenerul minor al coaliției LDP, Komeito, rămâne totuși precaut cu privire la dizolvarea dietei, partidul fiind îngrijorat de criticile conform cărora politicienii își vor acorda prioritate carierelor pe fondul unei pandemii și dacă Soka Gakkai – o forță de vot cheie a coaliției de guvernământ – este gata să se mobilizeze.

Dacă ar urma să se angajeze efectiv într-un sondaj, Suga ar căuta un mandat public pentru a se stabili ca un lider pe termen lung, nu doar ca un prim-ministru interimar ales pentru a servi restul mandatului prezidențial al Abe până în septembrie anul viitor.

Când a fost întrebat despre această chestiune luni la o conferință de presă, Suga a recunoscut că apelul rapid la alegeri este „o problemă spinoasă”.

El ar trebui să lupte și în alegeri ca Suga, liderul LDP. Alinierea sa strânsă cu Abe a ridicat îndoieli cu privire la capacitatea sa de a extinde, prezenta și vinde ideile sale publicului.

El a încercat să facă acest lucru în timp ce militează pentru poziția de conducere a PLD, dar încercările sale nu au mers neapărat bine.

În decurs de o săptămână, el a trebuit să dea înapoi sau să-și corecteze observațiile cu privire la impozitul pe consum, forțele de autoapărare și amendamentul constituțional.

În ceea ce privește diplomația, despre care se spune că este unul dintre punctele sale slabe, el a recunoscut că nu a putut să se potrivească stilului lui Abe, care l-a văzut călătorind adesea în străinătate pentru a aprofunda relațiile personale.

Dar Suga a reacționat la criticile privind lipsa de experiență diplomatică susținând că a fost implicat în luarea unor decizii importante în domeniul afacerilor externe sub administrația Abe și că și-ar fi sculptat propriul stil diplomatic, dar nu a elaborat încă ce presupune asta.

Abe a intrat în biroul prim-ministrului în ultima sa zi, chiar înainte de ora 9 miercuri, pentru a ține o ultimă ședință de cabinet.

Părând relaxat, dar ușor emoționant, el a mulțumit publicului pentru sprijinul său și a spus că sănătatea sa se îmbunătățește.

„După ce (LDP) a preluat puterea politică, am lucrat în măsura posibilităților mele în fiecare zi pentru a revitaliza economia și a desfășura o activitate diplomatică pentru protejarea intereselor naționale”, a declarat Abe reporterilor în momentul intrării în clădire, unde a petrecut mai mult de 8 ani între prima și a doua misiune.

„Sunt dator tuturor oamenilor și aș dori să le mulțumesc din suflet. … aș dori să vă cer tuturor sprijinul și înțelegerea voastră puternică pentru ca noul Cabinetul Suga să fie lansat astăzi.” a mai spus Abe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.