O COMPANIE ROMÂNEASCĂ, FINALISTĂ LA INNOSTARS AWARDS 2019, UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE COMPETIȚII INTERNAȚIONALE DE INOVAȚIE ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII

Un start-up românesc ce țintește reducerea ratei mortalității infantile în Europa primește o finanțare de 25.000 de euro și mentoring specializat.

21 august 2019 – O companie românească ce are ca obiectiv reducerea la jumătate a ratei mortalității infantile din Europa a atras atenția juriului la InnoStars Awards 2019, competiție de prestigiu ce oferă finanțare pentru startup-urile din sănătate din Uniunea Europeană, care au deja un prototip sau produs minim viabil (MVP) gata de lansare pe piață.

Femyo, startup-ul selectat din România, primește o finanțare in valoare de 25.000 de euro, constând în beneficii de tip “smart money”, training și mentoring, fiind una dintre cele 15 companii finaliste selectate dintr-un număr de 116 înscrise din țările Europei Centrale, de Est și de Sud, care sunt considerate la un nivel moderat sau modest din punct de vedere al inovației.

Startup-ul românesc selectat își propune să reducă rata mortalității infantile prin crearea primei platforme de management digital al sănătății din Europa, pentru a se asigura că toți membrii platformei le oferă copiilor lor cel mai bun început în viață.

Viziunea echipei Femyo a fost extrem de apreciată în cadrul competiției dezvoltate la inițiativa organizației non-profit EIT Health, unul dintre cele mai ample parteneriate public-private europene din domeniul inovației în sănătate.

EIT Health este prezentă în România prin Asociația INIT & Freshblood Health Tech Community (Romania), care își propune să sprijine dezvoltarea ecosistemului local de inovație și să promoveze programe și competiții ale EIT Health către inovatorii și companiile interesate din România.

FreshBlood Health Tech Community se axează pe îmbunătățirea asistenței medicale prin tehnologie, susținând idei inovatoare în acest domeniu, oferind feedback, suport, mentorat și expunere.

Pe lângă compania selectată din România, alte 14 startup-uri din țările Europei Centrale, de Est și de Sud, care sunt considerate la un nivel moderat sau modest în ceea ce privește inovația în domeniul sănătății, au primit finanțare de 25.000 de euro, cu acces la training și mentoring, în calitate de câștigători ai Premiilor EIT Health InnoStars 2019.

La cea de-a treia ediție a premiilor InnoStars câștigătorii au fost aleși dintre 116 concurenți de top veniți din țări implicate în Programul de Inovare Regională (RIS – Regional Innovation Scheme), un program derulat de Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT – European Institute for Innovation and Technology) care are ca scop dezvoltarea ecosistemelor locale de inovație în regiunile țintă, în conformitate cu European Innovation Scoreboard.

Selecționate de un grup de experți, startup-urile finaliste includ unul din România, 5 din Portugalia, 2 din Polonia, 2 din Ungaria, 2 din Letonia, unul din Republica Cehă, unul din Lituania și unul din Italia.

Acestea primesc 25.000 de euro constând în beneficii de tip “smart money”, acces la mentoring individual timp de patru luni și oportunitatea de a participa la două bootcamp-uri în Europa.

EIT Health InnoStars va organiza și trei interviuri de validare cu potențiali clienți, investitori și parteneri pentru câștigătorii premiilor.

După programul de patru luni, zece finaliști vor fi selectați pentru a participa la pitch-ul final InnoStars Awards din noiembrie 2019, pentru a concura pentru unul dintre primele trei premii: o finanțare suplimentară de 25.000, 15.000 sau 10.000 de euro.

Participări cu succes în creștere din țările RIS (Programul de Inovare Regională)

Din ce în ce mai multe startup-uri din zonele acoperite de Programul de Inovare Regională se înscriu cu succes în programe europene prestigioase de inovare, cum este InnoStars Awards.”, a declarat Monika Toth, director al programului RIS, EIT Health InnoStars. „Există un număr impresionant de talente în această parte a Europei, talente care au abilitățile și cunoștințele necesare pentru a crea și dezvolta inovații medicale.

Programul InnoStars Awards este deschis pentru întreprinderile micro și mici, spin-off-uri și startup-uri care au deja un prototip sau un produs minim viabil (MVP). Condiția esențială a eligibilității a fost proveniența concurenților din țările implicate în Programul de Inovare Regională. Numărul tot mai mare de aplicații valide demonstrează interesul mare pentru domeniul sănătății în randul oamenilor talentați din aceste țări.

Lista câștigătorilor InnoStars Awards 2019

B-CULTURE: Un start-up portughez care dezvoltă modele de țesuturi umane in vitro 4D pentru testarea medicamentelor. Acesta oferă o soluție eficientă și etică pentru evaluare și validare      monitorizate a compușilor și implanturilor pentru industria farmaceutică, dentară și biomedicală.

BrachyDOSE: O echipă lituaniană de ingineri și oameni de știință experimentați oferă un instrument de control al calității tratamentului împotriva cancerului, pentru un tratament mai eficient și personalizat. Produsul lor este destinat medicilor oncologi care doresc precizie și cele mai bune rezultate de tratament posibile în radioterapie.

BRIGHT – Beyond Research and Information Graphics for Health and Technology: O companie inovatoare din Portugalia oferă proiectul Serious Games for Health, care ajută pacienții să își gestioneze singuri boala și promovează aderența la tratament.

Femyo: O companie românească creată pentru a reduce la jumătate rata mortalității la naștere și infantile în Europa. Compania încearcă să realizeze acest lucru prin crearea primei platforme       digitale de management al sănătății din Europa, pentru a se asigura că toți membrii ei le oferă copiilor lor cel mai bun început în viață.

HydrUStent: Un start-up portughez axat pe dezvoltarea de dispozitive medicale inovatoare bazate pe nevoile clinice. Echipa are membri cu o înaltă calificare, provenind din medii diferite, de la medicină la știința biomaterialelor și inginerie.

Compania dezvoltă o tehnologie portabilă, wireless și mai puțin invazivă de testare urodinamică, ce permite monitorizarea continuă pe termen lung a presiunilor intra-urinare. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra vieții pacientului, prin reducerea disconfortului asociat cu acest tip de testare, efectuat în prezent doar în medii clinice.

InoCure: O companie de bionanotehnologie din Republica Cehă oferă soluții pentru și industria farmaceutică si de știinte ale vieții. Produsul său, DifMATRIX, este prima membrană activă pentru culturi celulare 3D care permite o testare preclinică mai rapidă, fiabilă și etică.

InSimu Patient: Această inovație din Ungaria este o aplicație educativă pentru studii de caz medicale, care le oferă studenților simulatoare de pacienți. Aplicația îi ajută pe studenții la medicină și pe medici să câștige experiență clinică prin luarea unor decizii pe cont propriu pentru a trata pacienții virtuali. Imitând toate aspectele posibile ale diagnosticării din viața reală, InSimu schimbă modul în care gândesc și învață medicii tineri.

Mosaic Software Srl: Un start-up inovator din Italia care transformă studiile clinice prin focus pe pacient și prin tehnologiile digitale de vârf. PatchAI este prima platformă cognitivă pentru colectarea și analiza predictivă a datelor raportate de pacienți în studiile clinice, încorporând un asistent virtual bazat pe inteligență artificială care imită conversațiile empatice umane pentru a implica și motiva pacienții și pentru a creste respectarea protocolului din studiu.

Mhydrogel: Un start-up chimic din Letonia ce oferă lentile de contact terapeutice pentru a salva vederea după leziuni oculare chimice.

OASIS Diagnostics SA: O companie medtech poloneză dezvoltă ONIRY, un dispozitiv medical non-invaziv pentru diagnosticarea rapidă și de încredere a afectării la nivelul sfincterului anal, folosind un model de machine learning. Acest test ar fi util pentru orice femeie, imediat după nașterea vaginală.

Sineko: O companie maghiară al cărei software GRAID își propune să revoluționeze teleradiologia transfrontalieră prin traducerea rapoartelor radiologice.

GRAID este un asistent de raportare sinoptică ce le permite profesioniștilor din industria medicală nu doar să creeze rapoarte medicale structurate de înaltă calitate, ci și să traducă cu ușurință în mai multe limbi întregul raport, cu un singur clic.

Platforma îmbunătățește eficiența și calitatea documentației medicale, deschizând în același timp drumul către generarea automată de text pe baza imaginii cu ajutorul AI.

Surgeonmate: O companie portugheză bazată pe tehnologie, axată pe dezvoltarea de soluții tehnice care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru furnizorii de servicii medicale.

Ei au dezvoltat și brevetat o soluție textilă care să fie purtată de furnizorii profesioniști de servicii medicale, atunci când lucrează în medii cu temperaturi scăzute și cu o sursă potențială de disconfort.

TimeUp: O echipă portugheză lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv medical care poate fi utilizat pentru a monitoriza și detecta prezența bacteriilor în urină, avertizând profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la posibila dezvoltare a unei infecții.

UVera: Un start-up polonez folosește inovația și o abordare interdisciplinară pentru a asigura protecția pielii împotriva întregului spectru de radiații solare UV. Misiunea sa este crearea de produse naturale și sigure de protecție UV, reducând în același timp impactul negativ asupra mediului.

Vigo: Un start-up din Letonia dezvoltă un ghid de reabilitare care folosește inteligența artificială pentru a ajuta oamenii să se recupereze mai rapid și mai eficient după un accident vascular cerebral, oferindu-le îndrumări terapeutice, asistență practică și instrumente bazate pe terapia cognitivă comportamentală, printr-o interfață de smartphone.

Despre EIT Health

EIT Health este o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-private europene din domeniul inovării în sănătate. Reunind peste 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană de companii de vârf, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute medicale.

Rolul EIT Health este acela de a construi un ecosistem care să permită dezvoltarea sectorului sănătății, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi mai mult, să fie mai fericiți și mai sănătoși.

Cu un buget de 2 miliarde de euro, EIT Health are ca scop dezvoltarea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății europeni, investind în talentul medical din Europa și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor medicale inovatoare în spațiul UE.

Este una dintre cele mai mari inițiative de sănătate finanțate din fonduri publice și este susținută de Comisia Europeană și de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT). Pentru mai multe informații, vizitați: www.eithealth.eu.

Despre Programul de Inovare Regională (RIS – Regional Innovation Scheme)

Programul de Inovare Regională este un proiect al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT – European Institute for Innovation and Technology), al cărui scop este sporirea capacității de inovare în acele zone ale Uniunii Europene care nu beneficiază în mod direct de activitățile EIT Health și ale altor Comunități pentru Cunoaștere și Inovație din cadrul EIT (KIC – Knowledge and Innovation Community).

În calitate de coordonator principal al acestui program, EIT Health InnoStars creează legături între hub-urile îndepărtate din punct de vedere geografic și le implică în ecosistemul european de inovare.

În prezent există 14 hub-uri RIS ale EIT Health selectate în mod competitiv, în treisprezece țări, care sprijină dezvoltarea comunităților locale dornice să inoveze în domeniul sănătății.

Despre EIT Health InnoStars

EIT Health InnoStars este una din cele șapte zone geografice ale EIT Health, care se concentrează asupra țărilor încadrate ca „inovatori moderați” în Clasamentul European Privind Inovarea (EIS – European Innovation Scoreboard).

Regiunea InnoStars acoperă jumătate din Europa, inclusiv sectoare din Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și alte zone incluse în programul Regional Innovation Scheme – Statele Baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România.

Această zonă include cea mai mare concentrare de finanțare pentru Fondurile Structurale și de Investiții Europene (ESIF) pentru inovație, cu 20 de miliarde de euro disponibili până în 2023. InnoStars se axează pe promovarea spiritului antreprenorial, a inovației și educației în domeniul medical, al vieții sănătoase și îmbătrânirii active.

Informații suplimentare: https://www.eithealth.eu/-/local-start-ups-get-boost-for-healthcare-innovation

Contacte: Marta Kaczmarek, Communication Manager EIT Health InnoStars

mobil: +48 602 333 559 I e-mail: [email protected]

www.eithealth.eu I www.eithealth.eu/innostars  I www.eithealth.eu/regional-innovation-scheme

Birou de presă: Oana Călin, Account Manager McCann PR România

mobil: +40 740 196 324 | e-mail: [email protected]

Despre EIT Health – EIT Health: Împreună, pentru o viață sănătoasă în Europa.

Pentru mai multe informații, vizitați: www.eithealth.eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.