O fi Decembrie Luna Generozității dar… cadourile pentru profesori “au iz penal”!

Și în acest an se strâng bani pentru cadourile de sărbători ale profesorilor. Unele, deloc simbolice. Sunt părinţi şi elevi care spun că le oferă doamnelor de la catedră stilouri sau chiar genţi de câteva sute de lei. Asta deşi, pentru prima oară, există un Cod Etic şi regulamente şcolare, care spun clar că cei care acceptă daruri ar putea să-şi piardă locul de muncă.

Cadoul de la Moş Crăciun este deja o tradiţie în şcolile româneşti. „Taxa” pe care trebuie să o plătească fiecare părinte pentru darul care ajunge la profesori este de cel puţin 50 de lei.

Elevă: Oricum mi se pare cam mult, ca 30 ori 50 sunt niste bani.

Reporter: Ce cumparati de banii aştia?

Elevă: I-am luat profesoarei mele impreuna cu alti colegi un stilou foarte scump, foarte scump. A fost 800 de lei.

Cadoul are însă iz penal. Chiar dacă multor elevi şi părinţi li se pare un gest normal de sărbători, „atenţia” oferită celor de la catedră costă de multe ori cât un salariu al unui profesor debutant.

Mamă: Sunt cadouri colective din partea clasei. Cred ca a fost un parfum si ceva decoratiuni.

Există, însă, şi cadouri mai sofisticate. o geantă, de ex, dacă vorbim despre doamnele profesoare sau un parfum, dacă vorbim despre domnii profesori. Costurile cresc acum şi depăşesc 500 de lei.

Părinţii nu se sfiesc să recunoască, şi nici profesorii să primească. Cu toate că practicile sunt interzise atât prin Codul de Etică, dar şi prin Regulamentul de ordine interioară a şcolilor.

Marina Manea, purtătorul de cuvânt al SIMB: Sancţiunile sunt aplicate în astfel de situatii de instituţiile abilitate. Avertismente, reducerea din salariu, până la desfacerea contractului. Au fost si situatii mai grave, fapte de coruptie pe care le-au gestionat instituţiile abilitate ale statului.

Până acum, însă, niciunui profesor nu i s-a desfăcut contractul de muncă pentru că ar fi acceptat cadouri din partea elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.