O gură de aer – Mediul ne mulțumește pentru faptul că stăm închiși în case!

Mediul ne mulțumește pentru faptul că stăm închiși în case, fără vehiculele noastre poluante, fără uzinele și toate cele câte produceau noxe.

Mai rămâne încă problema apelor poluate, deversându-se încă milioane de tone și sute de milioane de litri de otrăvuri de tot felul, ca urmare a industriei și a uzului excesiv din partea populației.

Au trecut mai mult de 30 de ani de când lumea a interzis substanțele chimice care epuizează stratul protector de ozon al Pământului și declanșând simultan unele schimbări tulburătoare ale circulației atmosferice în emisfera sudică. Scrie goodnewsnetwork.com.

Acum, noile cercetări publicate în această săptămână au descoperit că acele modificări s-au oprit și chiar ar putea fi inversate din cauza Protocolului de la Montreal, un tratat internațional care a eliminat treptat utilizarea substanțelor chimice care otrăvește ozonul.

„Acest studiu se adaugă la creșterea dovezilor care demonstrează eficiența profundă a Protocolului de la Montreal.

Nu numai că tratatul a stimulat vindecarea stratului de ozon, dar conduce, de asemenea, la modificări recente ale modelelor de circulație a aerului în emisfera sudică”

Spune Antara Banerjee, un membru al CIRES, care a vizitat Universitatea din Colorado Boulder, care lucrează în divizia de științe chimice a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA)

Gaura de ozon, descoperită în 1985, s-a dezvoltat în fiecare primăvară în atmosfera înaltă de deasupra Antarcticii.

Epuizarea ozonului răcește aerul, întărind vânturile vortex-ului polar și influențând vânturile până la nivelul cel mai de jos al atmosferei Pământului.

În cele din urmă, epuizarea ozonului a schimbat fluxul la latitudinea mijlocie și regiunile uscate de la margine de tropice spre Polul Sud.

Studiile anterioare au legat aceste tendințe de circulație cu schimbările climatice în emisfera sudică, în special a precipitațiilor în America de Sud, Africa de Est și Australia și modificările curenților oceanici și a salinității.

Protocolul de la Montreal din 1987 a eliminat treptat producția de substanțe care să epuizeze ozonul, cum ar fi clorofluorocarburi (CFC).

Începând cu anul 2000, concentrațiile acestor substanțe chimice în stratosferă au început să scadă și gaura de ozon a început să se recupereze.

În acest studiu, Banerjee și coautorii săi au arătat că, în jurul anului 2000, topirea emisferei sudice a încetat să se extindă spre pol, o pauză sau o ușoară inversare a tendințelor anterioare.

Odată cu recuperarea ozonului și a nivelurilor de CO2 în continuă creștere, viitorul este mai sigur, chiar și pentru acele regiuni din emisfera sudică a căror vreme este afectată de fluxul vânturilor.

„O numim doar o pauză, deoarece tendințele de mișcare ascendentă ar putea să se ridice, să rămână plate sau inversate”, a spus Banerjee. „Teatrul de război dintre efectele opuse ale recuperării ozonului și creșterea gazelor cu efect de seră va determina tendințele viitoare.”

Cu toate acestea, un raport al 2018 al Organizației Națiunilor Unite spune că… gaura notorie din stratul de ozon s-ar fi putut vindeca complet începând cu anii ’60, iar în unele zone ale lumii ar putea fi deja perfecte în 2030.

Să ne așteptăm la fenomene pozitive din partea naturii, mulțumindu-ne astfel pentru grija pe care (suntem nevoiți) să o acordăm diminuării poluării…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.