O mică speranță pentru bolnavii de cancer – se poate preveni căderea părului în urma tratamentelor

Oamenii de știință au stabilit o nouă modalitate de a proteja foliculul care generează creșterea părului de chimioterapie, în încercarea de a preveni căderea părului în urma tratamentelor de cancer.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au descoperit o nouă strategie cu privire la modul de protejare a foliculilor de păr împotriva chimioterapiei, ceea ce ar putea duce la noi tratamente care să prevină căderea părului indusă de chimioterapie, probabil unul dintre cele mai dificile efecte psihologice ale terapiei moderne a cancerului.

Publicat în revista EMBO Molecular Medicine, studiul de laborator al profesorului Ralf Paus de la Centrul de Cercetări pentru Dermatologie, descrie cum să prevină deteriorarea foliculului pilos cauzat de taxani, medicamente anticanceroase care pot provoca pierderi permanente de păr.

Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au exploatat proprietățile unei noi clase de medicamente numite inhibitori CDK4/6, care blochează diviziunea celulară și sunt aprobate medical ca așa-numitele terapii de cancer „țintite”.

Talveen Purba, autorul principal al studiului, explică: „Deși la început pare contra-intuitiv, am descoperit că inhibitorii CDK4/6 pot fi utilizați temporar pentru a opri diviziunea celulară, fără a promova alte efecte toxice în foliculul pilos. La spălatul capului rămas fără păr cu inhibitori CDK4 /6, foliculii de păr erau mult mai puțin sensibili la efectele nocive ale taxanelor.”

Taxanele sunt medicamente anticanceroase foarte importante, utilizate în mod obișnuit pentru a trata, de exemplu, pacienții cu cancer de sân sau de plămâni și, în special, provoacă anxietate în rândul pacienților cu cancer de sân.

Mii de pacienți din Statele Unite dau în judecată în prezent compania farmaceutică Sanofi pentru lipsa avertizării cu privire la riscul de pierdere permanentă a părului după tratamentul cu taxanul medicamentos Taxotere.

Dott. Purba subliniază: „O parte fundamentală a studiului nostru a fost în primul rând să înțelegem cum au răspuns exact foliculii de păr la chimioterapia taxană și am descoperit că celulele specializate care se divizează la baza foliculului pilos sunt fundamentale pentru producerea părului în sine, iar celulele stem de la care sunt derivate, sunt cele mai vulnerabile la taxane. Prin urmare, trebuie să protejăm aceste celule mai mult de efectele nedorite ale chimioterapiei, dar pentru ca boala, cancerul, să nu beneficieze de ele.”

Echipa speră că munca lor va susține dezvoltarea medicamentelor aplicabile extern care vor încetini sau întrerupe diviziunea celulară în foliculii de păr ai scalpului pacienților supuși chimioterapiei, pentru a atenua afectarea părului indusă de chimioterapie. Acest lucru ar putea completa și îmbunătăți eficacitatea abordărilor preventive existente, cum ar fi răcitoarele scalpului.

Cercetătorii subliniază faptul că necesită studii suplimentare în acest domeniu, finanțat deplorabil, al medicamentului pentru cancer, în care pacienții au așteptat atât de mult timp să vadă progrese reale în prevenirea farmacologică a căderii părului.

„În ciuda faptului că taxanele au fost folosite în clinică de zeci de ani și de multă vreme se știe că ele cauzează căderea părului, acum abia înțelegem modul în care acestea afectează foliculul de păr uman”, a spus Purba.

„Mai mult, nu știm cu adevărat de ce unii pacienți prezintă pierderi de păr mai mari decât alții, chiar dacă primesc același medicament și aceeași doză de medicamente și de ce unele regimuri de chimioterapie și combinații de medicamente au rezultate mult mai rele decât altele.”

„Avem nevoie de timp pentru a dezvolta în continuare abordări ca aceasta, nu numai pentru a preveni pierderea părului, dar pentru a promova regenerarea foliculilor de păr la pacienții care și-au pierdut deja părul din cauza chimioterapiei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.