Pământul făgăduinței: Cum o duc azi cetățenii americani de origine iraniană în SUA

Cum o duc azi cetățenii americani de origine iraniană în SUA

Iraniano-americanii interogați la frontieră: „Copii mei nu ar trebui să experimenteze astfel de situații”

Până la 200 de persoane au fost reținute de agenți de frontieră, iar unora li s-a cerut să își împărtășească părerile cu privire la situația din Iran și Irak.

SEATTLE – Sosind la granița cu SUA în statul Washington, duminică dimineață devreme, după o excursie la schi în Canada, Negah Hekmati și familia sa au fost opriți pentru interogatorii în continuare de către agenții vamali și de protecție a frontierei.

Familia s-a găsit într-o cameră plină de cetățeni iraniano-americani, mulți dintre ei fiind deja reținuți aici de ore întregi. Agenții au vrut să cunoască identitatea părinților, fraților, unchilor și verii doamnei Hekmati. Soțul ei, un inginer informatic Microsoft, a fost întrebat despre orice serviciu militar din trecutul său. Agenții au plecat și apoi au revenit cu mai multe întrebări.

Pe parcursul celor cinci ore din noapte în care au fost reținuți la trecerea la frontieră, în timp ce se întorceau acasă, în zona Seattle, Hekmati a spus că fetița ei de 5 ani nu va putea dormi, îngrijorată de perspectiva închisorii. Fetița chiar i-a cerut mamei să nu mai vorbească în persană, sperând că acest lucru ar putea ajuta la evitarea unor verificări suplimentare.

„Copiii mei nu ar trebui să experimenteze aceste lucruri”, a spus Hekmati. „Sunt cetățeni ai SUA. Nu este deloc ok.”

Peste 100 de persoane originare din Iran se pare că au înregistrat întârzieri similare la granița cu Canada în weekend, proces pe care guvernul Jay Inslee l-a descris luni ca fiind „detenția” ilegală a oamenilor – unii dintre aceștia fiind cetățeni ai SUA – care nu făcuse nimic rău.

„Nu cred că există vreun motiv care să fie rațional – și cu siguranță constituțional – să vizeze oamenii în funcție de locul lor de naștere”, a spus Inslee într-un interviu. „În mod clar, asta au făcut ei aici”.

Filtre intensificate de frontieră au venit ca urmare a atacului cu drone americane, urmare căruia a fost ucis Qassim Suleimani și a stimulat promisiunile de răzbunare ale liderului suprem al Iranului.

Oficialii vamali și de protecția frontierei au declarat că nimeni nu a fost arestat sau refuzat la intrare „din cauza țării de origine”.

Cu toate acestea, agenții de frontieră solicită adesea ca persoanele care doresc trecerea la frontieră să fie supuse unui proces cunoscut sub numele de screening secundar – care pare să fi avut loc la Washington și într-o măsură mai mică în alte puncte de intrare.

Un oficial al agenției a spus luni că liderii oficiilor locale li s-a cerut „să rămână vigilenți și să-și mărească atenția, având în vedere contextul amenințărilor”.

O jumătate de duzină dintre persoanele de origine iraniană, reținute în vederea interogatoriilor ulterioare la Washington, au descris întrebările ca fiind ample despre familia și mediul lor de viață, deși, ca doamna Hekmati, mulți erau cetățeni americani.

O femeie a spus că a fost rugată să scrie numele liceului pe care l-a absolvit cândva în Iran, acum ea este la 39 de ani și nu mai ținea minte. O altă persoană a fost întrebată despre serviciul militar al părinților săi înainte de Revoluția iraniană din 1979. Alții au fost rugați să identifice detaliile din conturile lor de Facebook.

O reprezentantă de la Washington, Pramila Jayapal, a spus că a auzit că ar fi fost afectate până la 200 de persoane de origine iraniană.

Participanți ai unei conferințe de presă de luni de la Seattle au descris mai multe cazuri de călători chestionați despre sentimentele lor față de Statele Unite și ce se întâmplă în Iran.

„Cetățenii americani și rezidenții permanenți legali nu trebuie să răspundă la întrebări cu privire la opiniile lor politice sau la opiniile și practicile lor religioase, și nu se refuză intrarea în Statele Unite pentru refuzul de a răspunde la aceste întrebări”, a spus Hina Shamsi, director al proiectului de securitate națională al Uniunii Civile a Libertăților Americane

Hina Shamsi a spus că unele dintre întrebări par să încalce drepturile primului amendament. Potrivit legii, a spus ea, agenții de frontieră care pun la îndoială cetățenii și rezidenții legali permanenți au voie să verifice doar identitatea, statutul juridic și dacă o persoană transportă vreo marfă de contrabandă.

Ea a urmărit ani de zile cazurile de interogatorii invazive și uneori ilegale, efectuate de către ofițerii de frontieră care au trecut orice limite, scormonind despre opinii și practici politice și religioase. Ea a spus că a mai văzut astfel de întrebări adresate și americanilor de origine somaleză, afgană și pakistaneză în urma acțiunilor militare din aceste țări.

„Vedem acest lucru în diverse locuri, mai ales când Statele Unite întreprind un fel de conflict sau acțiune beligerantă în străinătate”, a spus doamna Shamsi. „Realitatea profund tulburătoare și dureroasă pentru mulți oameni este că aceștia sunt apoi tratați ca fiind străini și nu ca cetățeni”.

În timp ce o mare parte a controlului suplimentar pentru iraniano-americani la frontieră pare să fi avut loc la Washington, au existat rapoarte izolate despre alte cazuri conexe.

John Ghazvinian, istoric specializat în istoria relațiilor Iranului cu Statele Unite, a declarat că a revenit duminică dintr-o călătorie în Egipt pe Aeroportul Internațional Kennedy din New York, când un ofițer l-a întrebat despre ultimele sale călătorii în Iran.

Interogatoriul a durat doar câteva minute și a fost politicos, a spus Ghazvinian, dar ofițerul a întrebat dacă are membri din familie în Iran și i s-a cerut opinia asupra situației actuale din Irak și Iran. El a spus că este posibil ca agentul să fi o conversație bine prestabilită, dar a refuzat să răspundă, având în vedere contextul cercetării suplimentare.

„Nu m-am simțit confortabil făcând asta”, a spus el. „Am spus:„ Nu văd cât de relevant este.” – Ofițerul i-a returnat pașaportul și i-a permis să-și continue drumul.

Printre persoanele chestionate la vama din Washington se număra o femeie care trăia în Statele Unite de zeci de ani. Ea a spus într-un interviu că un ofițer a întrebat dacă face parte din vreo sectă sau organizație musulmană șiită.

Un alt călător, Sepehr Ebrahimzadeh, a declarat că ofițerii au cerut detalii despre tatăl său, care a servit în armată înainte de Revoluția iraniană.

Dna Hekmati a spus că unul dintre motivele pentru care s-a mutat în Statele Unite din Canada a fost …libertatea oferită… Acum, a spus ea, își felicită prietenii din Canada care se întreabă: cât de mult respectă Statele Unite libertățile?

„Acest lucru este foarte nedrept pentru comunitatea noastră”, a spus Hekmati. „Doar pentru că nu ne plângem nu înseamnă că nu suferim.”

Între prevenție, culegere de informații, atenție sporită față de cine intră în state, și drepturile cetățenilor americani, indiferent de origine, bunul-simț, rațiunea, justețea, ar putea fi caracteristice demne pentru un popor cu pretenții într-ale democrației…

Frica americanilor este una, ura este altceva, iar americanii ar părea că sunt ușor de învrăjbit împotriva altor popoare… Deceniile de propagandă și-au spus cuvântul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.