”Pas în Doi” – sau de ce reușesc unele căsătorii iar altele NU

Traiul în doi presupune răbdare activă, îngăduință și multă, multă atenție la detalii. Iată și un material oarecum bogat pe care îl puteți completa cu propriile experiențe, ai curajul să ne scrii?

Iubirea necondiționată nu există – Neașteptat, da? Ideea este că soțul sau soția nu este copilul tău. Un soț este un adult alături de care ai decis să trăiești o viață, dar totul se schimbă și nu există nici o garanție că în fiecare zi, lună, an pe care îl trăiți împreună îl vei iubi. Sau el pe tine.

Toată viața mi-au spus: Soțul nu te va plăcea întotdeauna, dar îi vei iubi mereu.

Iar când au venit vremurile rele, am crezut că căsnicia mea s-a terminat. Ce fel de dragoste, dacă suntem atât de chinuiți? Și oare căsnicia nu este despre iubirea necondiționată?

„Nu” – a dat lovitura psihanaliticul familiei noastre. „- Cine ți-a spus asta? Nu e fiul tău și nu ești fiica lui. Nimeni nu ți-a garantat iubirea veșnică și absolută.”

Când mi-am dat seama de asta, în cap mi s-a aprins un bec. Ce dacă putem fi un cuplu fericit, o familie fericită, chiar dacă uneori dragostea nu este cheia? În cazul nostru, dragostea s-a întors în siguranță, mult mai puternică decât înainte.

Concluzie: nimeni nu este obligat să te iubească așa (și tu nu ești obligat). Va trebui să muncești din greu, să îți ajuți partenerul să te iubească. Chiar și (mai ales?) fiind cinci, zece sau cincisprezece ani căsătoriți.

Primii doi ani după nașterea copilului  sunt cei mai dificili. Nu lăsa această perioadă să devină un model pentru viitor

Da, copiii sunt bucurie și fericire pentru cei care își doresc o familie, dar chiar dacă ați visat întotdeauna că veți deveni părinți când va veni bebelușul, totul se va schimba. Viata, programul, oportunitățile de comunicare și vechile modalități de rezolvare a conflictelor vor ajunge la ghenă.

Oamenii spun că „este necesar să pui relația pe primul plan“ (și sunt de acord, cu condiția că bunăstarea și fericirea copilului nu sunt sacrificate), dar indiferent de ce vei face, va fi dificil. Nu vei avea suficient somn, hormonii vor înnebuni, corpul tău și chiar modul de gândire se vor schimba.

Cel mai important, nu lăsați această perioadă de criză să determine modul în care îți vei trata soțul sau soția.

Nu permite resentimentelor și furiei să se acumuleze, discutați, antrenează-ți răbdarea, reamintește-ți că te-ai îndrăgostit și ai ales anume această persoană.

Este mai ușor de zis decât de făcut, desigur, dar asta m-au sfătuit oamenii inteligenți: cere ajutor, acceptă ajutor. Angajează-ți o bonă până la urmă.Faceți totul pentru a supraviețui acestă etapă, cu pierderi minime și fără ură unul față de celălalt.

Sеxul nu va fi întotdeauna pe primul plan

Indiferent cât de mult îți place sеxul, într-o relație de durată el nu va fi mult. Va veni un moment în care libidoul tău nu va coincide cu cel al partenerului.

Îmi pare rău că nu am un sfat ingenios de a programa pe cineva să vrea mai mult sau mai puțin sеx. Dar iată ce am înțeles: dorința ta aici și acum nu impune obligații automate partenerului tău, însă pierderea intimității și răcirea relațiilor este o problemă comună.

Dacă tu ești cel care dorește mai puțin, nu face sеx fără dorință, dar cel puțin încearcă să-ți stimulezi dorința. Mergeți la un psihoterapeut, creați fantezii, faceți o fotografie cu tine sau cu soțul, citiți un roman erotic în cele din urmă. Nu știu ce te excită, dar fă-o.

Și dacă tu ești cel care vrea mai mult? Mai întâi, nu deveni un obsedat. Nu pune presiune asupra partenerului (este puțin probabil ca soțul sau soția dvs. să-și reducă dorința în mod conștient). Aceste tehnici doar vor răci relația. Încercați să găsiți intimitatea într-un altul, cultivați căldura în relație, astfel încât partenerul să se topească treptat. Relaxați-vă în pat, sărutați-vă, atingeți-vă unul pe altul. Pregătiți-vă unul pentru celălalt, urmăriți filmele stând îmbrățișați. Aceste lucruri sunt, de asemenea, foarte importante.

Lucrurile mici și plăcute în fiecare – rețeta universală

Nu este vorba doar despre flori, casa curată și sеxul regulat (deși și acest lucru contează). Lucrurile plăcute sunt simplu:  îți numești partenerul „iubit” sau un alt cuvânt afectiv, de la care el mereu zâmbește. Spuneți: „Cât de plăcut este să te aud”. Cumpără-i biscuiți – doar pentru că îi plac.

Sună dulce, știu. Am crescut într-o familie în care nu au fost acceptate cuvintele siropoase și să spun „cât de bucuroasă sunt că ești acasă” a fost dificil la început. Dar, știi, m-am implicat. Și soțului meu chiar îi place.

Căsătoria plină de astfel de momente este o căsnicie fericită.

Deci, dacă ceva drăguț și groaznic de romantic ți-a trecut prin cap, spune-o, nu te opri. Merită.

Nu te transforma în persoana care nu este gata să muncească asupra relației

Un adevăr teribil: ca și în cazul în care unul dintre voi încerca în fel și chip să repare ceea ce este deja stricat într-o relație, oricât de des ar merge la psiholog, oricât de mult și-ar dori să se schimbe, căsătoria nu va supraviețui dacă al doilea partener nu se implică.

Am văzut multe căsnicii ale prietenilor care s-au despărțit. Și nu s-au despărțit. Primele, aproape fără excepție, erau uniunile, unde unul era gata să mute munții din loc, iar celălalt scuipa în tavan. Poate că nu au învățat responsabilitatea reciprocă. Poate că erau doar indiferenți față de această căsătorie. Oricum, acești oameni au renunțat.

Un alt fapt neplăcut. Uneori va trebui să așteptați și să suferiți, în timp ce „leneșul” te va ajunge din urmă. Dați-le timp pentru a se orienta. Fii cinstit („e greu pentru mine”, „se pare că nu îți pasă de relația noastră”), dar, din nou, nu da vina și nu acuza. Uneori tu vei investi mai mult, câteodată – celălalt, contează ca până la final concluziile să fie identice.

Nu discutați niciodată cine investește mai mult: cel care stă acasă cu copiii sau cel care muncește

Indiferent ce faci, indiferent cât de greu este pentru tine, partenerul tău face o mulțime de lucruri pe care nu întotdeauna le vezi. Nici măcar nu încerca această dezbatere. Nu există nici un premiu sau câștigător, nu este un concurs, în cele din urmă veți pierde ambii. Ați putea (și este necesar) împărți responsabilitățile. Puteți (și ar trebui) să încercați să îți ajuți soția să aibă grijă de copii atunci când ai timp. Poți (ai idee) să îți sprijini soțul care muncește din greu la birou și când vârsta copiilor îți permite ca tu să lucrezi sau cel puțin să îți găsești o activitate interesantă, astfel încât lumea ta să nu se învârtă doar în jurul cratiței sau a scutecelor.

Pe scurt, apreciați munca partenerului vostru, indiferent de care este aceasta. Și spune-i «mulțumesc» cât mai des. Ce ar mai fi de adăugat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.