Patronii de companii mici și mijlocii anunță concedieri ca urmare a majorării salariului minim

Creșterea salariului minim în mod diferenţiat încalcă prevederile din Codul Muncii. Este declarația președintelui Consiliului IMM-urilor. Florin Jianu spune că legea prevede clar că, la muncă egală, plata trebuie să fie egală.

În plus, mai mult de jumătate dintre managerii din IMM-uri (53%) susţin că vor fi nevoiţi să concedieze o parte din angajaţi în cazul majorării salariului minim, în timp ce 44% spun că productivitatea firmei va fi în scădere.

Datele îngrijorătoare apar în cel mai recent sondaj realizat de Consiliul pentru IMM, care arată că 74% dintre participanţi sunt de părere că firmele vor întâmpina dificultăţi după această majorare.

Salariul minim este acum de 1900 lei, iar Ministerul Muncii a creat prin ordonanţă de urgenţă măsuri pentru crearea cadrului legal de introducere a salariului minim diferenţiat.

În ceea ce priveşte creşterea salarială care ar putea fi suportată de firmă, 47% spun că ar putea acoperi un plus de 50 lei, doar 5,3% declarând sume peste 200 de lei.

Nu mai puțin de 82% dintre participanţi nu sunt de acord cu creşterea diferenţiată a salariului minim pe economie la 2.080 lei (cu 9,43%) şi la 2.350 lei pentru funcţii cu studii superioare şi pentru o vechime în muncă de peste 15 ani (cu 23,68%) începand cu 1 decembrie 2018.
Majorarea salariului minim pe economie în funcţie de vechime şi de studii încalcă un principiu de bază din Codul muncii, susţin reprezentanţii Intreprinderilor Mici şi Mijlocii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.