Ploșnițe de origine mediteraneană în Suceava

Sucevenii sunt îngroziți după ce o nouă specie de ploșnițe a invadat teii din zona centrală a municipiului Suceava.

O nouă specie de ploșnițe și-a făcut apariția în municipiul Suceava. Colonii formate de mii de insecte au fost semnalate pe mai mulți tei din zona centrală. Misterioasele insecte i-au îngrozit pe localnici. Oamenii se plâng că insectele au început să le intre în case și le este frică să nu le afecteze mobila din locuințe.

După ce au făcut sesizări la autorități, specialiștii au reușit să identifice insectele și dau asigurări că nu sunt periculoase nici pentru arbori, nici pentru populație.
Insectele semnalate pentru prima dată în Suceava fac parte din specia Oxicarenus lavaterae. Este vorba despre o specie invazivă de ploșnițe, de origine mediteraneană. Insectele trăiesc pe arbori de tei, formând aglomerări mari de indivizi.
„Oxicarenus lavaterae nu produce mari probleme arborilor colonizati, dar creează disconfort vizual oamenilor, prin aglomerarile formate”, susține Mihai Leonard Duduman, cadru didactic la Facultatea de Silvicutură din Suceava.
„Această nouă specie, fiind inofensivă pentru om și tei, e recomandat sa fie doar monitorizată. În câțiva ani populațiile ei se vor regla în mod natural. Este normal ca sucevenii să fie intrigați de astfel de situații, în contextul în care în zona noastră, și nu numai, în ultimul timp ajung tot mai multe specii invazive, care produc probleme serioase vegetației ornamentale din oraș.
Două exemple foarte cunoscute ar fi molia minieră a frunzelor de castan (Cameraria ohridella) care produce încă din timpul verii uscarea frunzelor castanului și recenta invazie a omizii păroase a buxusului (Cydalima perspectalis) care numai în ultimul an a decimat complet tufele de buxus din oraș”, a adăugat Mihai Leonard Duduman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.