Polițiștii dotați cu praștii în loc de pistoale

Polițiștii din orașul mexican Alvarado au rămas, recent, fără arme de foc. În schimb, ei au fost înarmați cu praștii și pietre. Măsura a fost luată pentru că cei mai mulți dintre ei nu au trecut testele de control. În consecință, au fost catalogați incapabili să poarte o armă. Doar 30 de ofițeri din cei 130 de membri ai forțelor de poliție din Alvarado au reușit să treacă de testele de control pentru folosirea armelor de foc.

Prin urmare, Miguel Angel Yunes Linares, guvernatorul statului Veracruz, a decis să lase întreg departamentul fără arme de foc. Purtătorul de cuvânt al guvernatorului a confirmat faptul că acțiuni similare au avut loc și în alte localități, cum ar fi Ixtaczoquitlan, Ciudad Mendoza și Pueblo Viejo.

Totuși, anumiți oficiali locali l-au acuzat pe Yunes Linares că le-a luat oamenilor legii puțina protecție pe care o aveau împotriva crimei organizate din Veracruz. Acum, ei sunt nevoiți să se lupte cu infractorii folosind praștiile și pietrele.

Bogar Ruiz Rosas, primarul din Alvarado, a protestat împotriva dezarmării poliției locale. El a organizat un eveniment simbolic de predare a armelor, în cadrul căruia le-a înmânat polițiștilor noile lor „instrumente de lucru”.

Rosas a afirmat că majoritatea polițiștilor nu a trecut testele din cauză că departamentul este alcătuit, în mare parte, din proaspeți recruți.

„Guvernatorul a luat decizia de a le lua armele, ceea ce îl descalifică complet, fiindcă această decizie ne încalcă autonomia. Pentru noi, este clar că este vorba de o chestiune politică.

Trebuie să continuăm să ne facem datoria în mod profesionist, așa cum am făcut-o și până acum”, le-a spus primarul reporterilor.

Acest lucru a stârnit reacția guvernului din Veracruz.

Într-o declarație oficială, guvernatorul Angel Yunes Linares i-a avertizat pe polițiștii din Alavarado că nu pot continua să își facă datoria neînarmați fiindcă acest lucru este împotriva legii. Mai mult, dacă o fac, ar putea fi trași la răspundere.

Însă, dacă sunt folosite cum trebuie, praștiile nu sunt tot niște arme? În plus, n-ar fi prima dată când polițiștii mexicani se luptă cu infractorii folosind praștii.

În 2007, peste 60 de praștii le-au fost înmânate ofițerilor din orașul de graniță Tijuana, un loc cu criminalitate ridicată.

Armele de foc ale polițiștilor fuseseră confiscate de soldații armatei, în urma acuzațiilor că polițiștii ar fi în cârdășie cu traficanții de droguri. Sursa: incredibilia