Premiile Nobel pentru medicină – 2019: Kailin, Radcliffe și Semenza

Premiile Nobel pentru medicină 2019: Kailin, Radcliffe și Semenza acordate pentru utilizarea oxigenului în celule

Rezultatul celor trei oameni de știință deschide calea către înțelegerea multor boli, în special a anemiei și tumorilor

Willian Kailin, Peter Radcliffe și Gregg Semenza au câștigat Premiul Nobel pentru medicină din 2019 pentru descoperirea modului în care celulele folosesc oxigenul. Acest mecanism este crucial pentru menținerea sănătății celulelor și după descoperirea lui a deschis calea către înțelegerea multor boli, în special anemie și cancer.

Cei trei savanți „au pus bazele înțelegerii noastre despre modul în care nivelul oxigenului afectează metabolismul celular și funcția fiziologică”, a explicat juriul.

Câștigătorii Premiului Nobel pentru Medicină din 2019 sunt doi americani și un englez. Cel mai mare, Sir Peter J. Ratcliffe, în vârstă de 65 de ani, născut în Lancashire în 1954, a studiat la Cambridge și apoi s-a specializat în nefrologie la Oxford. La universitate a început cu un grup de cercetare, apoi a obținut o cercetare proprie în 1996. În prezent, este director al Centrului de Cercetări Clinice a Francis Crick Institute din Londra și este membru al Institutului Ludwig pentru Cercetarea Cancerului.

Americanul de 63 de ani, Gregg L. Semenza, s-a născut la New York în 1956 și a studiat biologia la Harvard și apoi la Universitatea din Pennsylvania. S-a specializat în pediatrie la Universitatea Duke și a predat la Johns Hopkins University din 1999, unde coordona programul de cercetare vasculară din 2003.

William G. Kaelin, 62 de ani, s-a născut la New York în 1957 și, după ce a studiat la Duke University, s-a specializat în medicină internă și oncologie la Johns Hopkins University. Din 2002 a predat la Harvard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.