Premiul Körber acordat unui biolog maghiar pentru un remediu destinat retinitei pigmentare

Premiul Körber pentru știința europeană din acest an a fost acordat unui om de știință maghiar

…al cărui inovator tratament de editare genică ar putea vindeca un tip de orbire care afectează aproximativ unul din 4.000 de copii.

Rezultatul cercetărilor biologului Botond Roska împotriva unui fel de boală degenerativă a ochilor se află în prezent în studii clinice.

Roska a primit prestigiosul premiu de 1 milion de euro săptămâna trecută pentru munca sa de pionierat asupra retinei umane care l-a poziționat printre liderii mondiali în studiul oftalmologiei…

…lucrare care a inclus efortul presupus de a identifica peste 100 de tipuri diferite de celule din retină și relațiile lor complexe.

În acest scop, el a descoperit un posibil remediu pentru retinita pigmentară, un grup de boli genetice rare care provoacă mutații în genele care codifică proteinele necesare pentru a crea fotoreceptorii umani, celula care identifică lumina și ne permite să vedem.

Spre deosebire de alte forme de degenerescență vizuală legate de vârstă, retinita pigmentară începe adesea în copilărie și poate duce la orbire.

Deși rar, este una dintre cele mai frecvente cauze ale orbirii degenerative.

Lucrarea lui Roska asupra noilor terapii genetice, pe care o desfășoară la Universitatea din Basel, Elveția, implică reprogramarea celulelor din retină în fotoreceptoare, înlocuind astfel cele deteriorate și restabilind lumina și culoarea în retinele oarbe.

Premiul Körber este acordat anual unui singur european în disciplinele științelor vieții și științelor fizice.

Acesta este al cincilea mare premiu pe care omul de știință din Budapesta l-a câștigat de când a abandonat violoncelul și a început să studieze medicina:

…în colecția sa se află deja Premiul Louis-Jeantet pentru medicină pentru descoperirile sale privind prelucrarea informațiilor vizuale și Ordinul maghiar al Sfântului Ștefan, printre multe alte premii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.