Președintele SUA, Joe Biden, a recunoscut oficial genocidul armean

Președintele SUA, Joe Biden, a recunoscut oficial genocidul armean într-o declarație publicată de Casa Albă, afirmând că…

…gestul este destinat să „confirme istoria” și nu „să dea vină” Turciei, „vrem ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”.

„Turcia nu ia lecții pentru ca cineva să-și asume propria istorie”, a răspuns imediat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-un mesaj adresat patriarhului armean, a denunțat „politizarea de către terți” a dezbaterii privind genocidul.

Primul ministru armean Nikol Pashinyan aplaudă recunoașterea SUA, numind-o „un pas important”.

„În cele din urmă, președintele american numește lucrurile pe numele lor real și trimite un mesaj puternic în apărarea drepturilor omului”, a comentat cu puțin timp înainte ambasadorul Armeniei în Statele Unite, Varuzhan Nersesyan.

„Cel al președintelui Biden este un act de mare reparație morală împotriva unei lungi istorii de negare”, a spus diplomatul intervievat de CNN, subliniind că …

„genocidul armean nu este doar o poveste a trecutului sau care privește doar poporul armean, ci este o chestiune care îi privește pe toți, pentru a evita noi genociduri în viitor”.

Ministrul turc de externe a convocat ambasadorul SUA pentru a protesta împotriva deciziei președintelui Joe Biden de a recunoaște genocidul armean, a informat agenția de știri de stat Anadolu.

Ministerul turc afirmase anterior: „Respingem și denunțăm cu cea mai mare fermitate declarația președintelui Statelor Unite asupra evenimentelor din 1915”.


Termenul de genocid armean, uneori holocaust al armenilor, sau masacrul armenilor, se referă la deportările și eliminările armenilor comise de Imperiul Otoman între 1915 și 1916, care au cauzat aproximativ 1,5 milioane de morți.

Acest genocid este comemorat de armeni la 24 aprilie.

Armenii folosesc expresia Medz Yeghern (în armeană Մեծ Եղեռն, „mare crimă”) sau Հայոց Ցեղասպանութիւն (Hayoc ‘C’eġaspanowt’yown), în timp ce în turcă este indicat ca Ermeni Soykırımı „genocid armean” cuvântul sözde („așa- numit „) este precedat, sau Ermeni Tehciri „deportări armene”.

În aceeași perioadă istorică Imperiul Otoman a efectuat (sau cel puțin a tolerat) atacuri similare împotriva altor grupuri etnice (cum ar fi asirienii și grecii) și, din acest motiv, unii cercetători cred că a existat un proiect de exterminare.

Alți istorici, precum Bernard Lewis, Stanford Shaw și Guenter Lewy, neagă faptul că termenul genocid poate fi asociat cu aceste evenimente.

La nivel internațional, douăzeci și nouă de state au recunoscut oficial evenimentele descrise ca genocid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.