Propunere de lege: Pedepsirea infractorilor minori de la 9 ani în sus la fel precum adulții

Un proiect de lege, care se află în prezent în Parlamentul Filipin, susținut de președintele Rodrigo Duterte, ar putea face copiii cu vârsta de la nouă ani în sus, făptuitorii unor infracțiuni grave, responsabili pentru acțiunile lor. Scrie Constant Report.

Salvador Panelo, reprezentant al Duterte, a declarat că legea actuală permite adulților să inducă intenționat copiii să comită crime sau infracțiuni grave „știind că potrivit legii copiii vor rămâne nepedepsiți”. Apoi, odată cu noua lege propusă, președintele Duterte încearcă de fapt să „protejeze copiii” prin descurajarea adulților de a-i folosi în traficul de droguri sau să ucidă.

Duterte a afirmat în mod constant că legea existentă împiedică eforturile de aplicare a legii pentru a acționa împotriva faptelor minorilor care lucrează în numele bandelor criminale.

Cu toate acestea, măsura a provocat o condamnare puternică din partea liderilor opoziției și a grupurilor pentru drepturile omului. Unii au numit-o „o bătaie de joc în ce ține de dezvoltarea copilului”. Alții au mai spus că guvernul ar trebui să se concentreze mai mult pe direcționarea prinderii criminalilor și traficanților de la nivel înalt, decât pe delincvenții juvenili.

Închisorile din Filipine sunt clasate printre cele mai suprapopulate din lume, ca urmare a represiunii continue inițiate de Duterte asupra traficului ilicit de droguri. În parte și din cauza guvernului, astăzi în dificultate financiară, care nu a reușit să creeze numărul de centre de reeducare pentru minori.

Statul Filipine este semnatar al Convenției ONU privind drepturile copilului, potrivit căruia închisoarea unui minor este considerată „o măsură de ultimă instanță”. Propunerea de lege  așteaptă aprobarea Parlamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.