Proteinele sunt importante pentru creșterea copiilor

O porţie mică de brînzeturi sau o porţie mică de carne sau un ou – iată ce trebuie să primească un copil în fiecare zi, până împlineşte 18 ani. Sunt singurele produse care conţin toţi aminoacizii esenţiali.

Cele mai bune provin din ouă, brânzeturi şi carne. Copiii şi adolescenţii au nevoie în fiecare zi de 20 de aminoacizi din aceste alimente.

Fiecare celulă din organismul uman este construită din proteine. Fiecare celulă care se reînnoieşte are nevoie de asemenea de proteine din hrană. În timpul copilăriei şi adolescenţei, cînd organismul se află în dezvoltare continuă, aportul de proteine din hrană devine vital.

“El este un organism în creştere, în fiecare zi îşi pune o cramida şi atunc iare nevoie de aportul acesta de proteine”, ne spune dr Dumitru Oraseanu, şef secţie pediatrie.

“Daca eu nu-I dau principiile alimentare importante, pile bineînţeles că orgsnimul slăbeşte, slăbeşte şi sistemul imun şi şansele să fac o serie de acţiuni sunt mai mari”.

Dacă într-o zi îi daţi celui mic un ou, a doua zi îi faceţi peşte. A treia zi oferiţi-i o porţie de brânzeturi, a patra zi o porţie de carne roşie sau carne de pasăre. Şi tot aşa. Aceste produse animale se combină cu legume, dar nu cu cele amidonoase cum este cartoful. În felul acesta se metabolizează corect. De ce acesta rigurozitate în meniul unui copil?

“Necesarul de proteine şi în special de proteine de bună calitate aşa cum sunt cele din alimente de origine animală  este mai mare decît la adulti”, explică dr Şerban Damian, nutriţionist.

Dar proteine se găsesc şi în cereale integrale, şi în leguminoase, adică în fasole, mazăre, năut şi linte. Totuşi,  proteinele de calitate superioasa există doar în produsele animale. Acestea înglobează toate cele 20 de subdiviziuni, adică aminoacizii. În privinţa proteinelor, contează calitatea, şi nu cantitatea mare prezenţa în farfurie.

„Proteinele de calitate sunt proteine care conţin toţi cei 8 aminoacizi esenţiali, aceştia inseamn că nu pot fi sintetizaţi în interiorul orgasnimul şi trebuie să îi lum din hrană, dacă nu există un astfel de aminoacid, practic organismul suferă

Aşadar dacă un adult poate să ţină post fără probleme, nu acelasti lucru se întîmpla cu un copil sau cu un adolescent.

“Stim că sunt posturi în care li permite copiilor să primească binza, ou, aşadar a-l priva în totalitate de asta eu cred că nu e un lucru atît de bun”, continuă prof dr Dumitru Oraseanu, şef secţie pediatrie.

Proteinele nu trebuie să depasească 15% din raţia zilnică, adică cel mai mic procent comparativ cu grăsimile şi glucidele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.