Războiul secret al Etiopiei în regiunea Tigray

Războiul secret al Etiopiei în regiunea Tigray: crime etnice, violuri, înfometare

Multe femei au fost violate în regiunea Tigray, unde se află conflictul secret al Etiopiei – care ar fi provocat zeci de mii de decese în rândul civililor – a declarat joi ministrul femeilor din țară.

Peste 100 de femei din regiunea nordică îndepărtată au raportat că au fost violate în timpul conflictului de patru luni dintre forțele etiopiene și luptătorii aliați – inclusiv luptătorii eritreeni a căror prezență este negată – și foștii lideri fugari Tigray.

Acuzațiile de viol au apărut în ciuda faptului că femeile au puține forțe de poliție sau unități de sănătate pentru raportarea acestor infracțiuni.

„Prin urmare, există posibilitatea ca numărul real de cazuri să fie mai mare și mai răspândit decât cazurile raportate”, a declarat Comisia pentru drepturile omului din Etiopia într-un raport despre 108 violuri petrecute în ultimele două luni.

Ambele părți ale conflictului care a început la în luna noiembrie îl consideră pe celălalt ca fiind nelegitim, după ce alegerile naționale de anul trecut au fost întârziate din cauza coronavirusului și regiunea Tigray a sfidat guvernul.

Prim-ministrul Abiy Ahmed a spus odată că nu au fost uciși civili în conflict, dar mai recent a recunoscut că totuși au fost: „mi-a cauzat personal multă suferință!”.

Abiy, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2019, a încercat să centralizeze puterea în țară, în septembrie, și ar fi fost deranjat de decizia celor din Tigray de a organiza propriile alegeri, după amânarea alegerilor naționale.

Hailu Kebede, șeful afacerilor externe al partidului de opoziție Salsay Woyane Tigray, a numit conflictul „războiul cel mai puțin documentat”, estimând, alături de alți doi, că peste 52.000 de civili au murit în ultimele luni.

„Lumea va cere scuze oamenilor din Tigray, dar va fi prea târziu”, a declarat el pentru  Associated Press.

Jurnaliștilor li s-a refuzat accesul în regiune, dar rapoartele supraviețuitorilor care au fugit prezintă o situație de neimaginat a atrocităților care au loc în regiune.

Rapoartele includ afirmații despre persoane forțate să violeze membrii familiei sub amenințare și femei forțate să întrețină relații sexuale cu soldați în schimbul unor produse de bază.


„Multe, multe cazuri severe de malnutriție” au fost raportate și în regiunea în care marea majoritate a celor 6 milioane de cetățeni suportă o aprovizionare precară, a declarat miercuri Crucea Roșie. Organizația a declarat că mii de oameni ar putea muri de foame.

O femeie Tigray care studiază în Europa a declarat că soldații etiopieni au sosit recent în satul ei cu mâncare, dar nu o distribuie familiilor suspectate că ar avea legături cu luptătorii Tigray.

„Dacă nu îl denunți pe tatăl tău, pe frații tăi, nu primești ajutor, vei muri de foame”, a declarat femeia pentru Associated Press, după ce a vorbit cu sora ei care locuiește în Tigray.

De asemenea, a aflat că unchiul său și cei doi nepoți au fost uciși de soldații eritreeni în timpul unei adunări recente de sărbători. O asociație locală de apărare, care se bazează pe mărturii, a enumerat în total 59 de victime.

„Mi-e atât de rușine de guvernul meu”, a strigat studenta, vorbind cu condiția anonimatului pentru siguranța familiei sale.

O asistentă americană care își vizita familia în orașul de frontieră Rama a estimat că incursiunea soldaților eritreeni a dus la 1.000 de morți. Ea a reușit să plece din această țară și să se întoarcă la casa ei din Colorado.

Cine alimentează conflictele în țările africane? Sunt doar acei care au interese mari privind resursele naturale și jocurile de putere, de menținere a populațiilor în condiții de amenințare, sărăcie și epidemii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.